Вступна кампанія до вишів, по суті, не закінчується ніколи: ще недавно експерти підбивали підсумки цьогорічного вступу, а вже кілька тижнів тому Міністерство юстиції затвердило нові Державні умови вступу до вищих начальних закладів України в 2014 році. До кінця цього року всі виші, незалежно від форми власності та підпорядкування, мають затвердити свої правила прийому. Як стверджує міністр освіти і науки Дмитро Табачник, який відповідав на дзвінки читачів «УК» під час «прямої лінії», в умовах вступу особливих змін не відбулося.

Однією з новацій, за його словами, є те, що віднині з числа переможців міжнародних олімпіад, переважно з природничих наук, відбиратимуть сотню школярів до Президентської програми «Інтелектуальне майбутнє України». Вступаючи до вишів, вони матимуть змогу отримати до 70 додаткових балів. Цікаво, що наступного року Український центр оцінювання якості збирається оприлюднити всі завдання до тестів ЗНО з української мови та літератури. Для вільного використання абітурієнтам ця інформація стане доступною після завершення реєстрації тих, хто збирається вступати до вишів наступного року.

Міністр освіти і науки Дмитро ТАБАЧНИКІрина КОЗАЧЕНКО,  м. Бориспіль:

— Цього року на ЗНО ввели процедуру обшуку абітурієнтів металошукачами просто під час проведення тестування в аудиторіях. Річ у тому, що торік моя дитина складала ЗНО, й ми переконалися, що ці обшуки незручні, бо абітурієнти дуже хвилюються. Чи планують таке й наступного року?

— Змушений вас розчарувати: на ЗНО проносять таку кількість приладів, щоб незаконно списати чи одержати відповіді тестів, що, за рекомендацією всіх фахівців, металоконтроль залишиться. Більш того, якщо 2012 року приблизно третина пунктів тестування ЗНО була обладнана металошукачами, то торік разом з МВС ми обладнали вже понад 70%. Думаю, що наступного року забезпечимо всі 100%.

Головна мета ЗНО, на яке витрачається понад 120 мільйонів гривень на рік, — одержати об’єктивний зріз знань. Але тим випускникам, які наступного року складатимуть ЗНО, немає потреби хвилюватися. Потрібно лише не намагатися пронести на пункт тестування пристрої, за допомогою яких можна записати чи сфотографувати інформацію.

Погоджуюся, що металошукачі — це певні незручності, особливо для сумлінної дитини. Проте поміркуймо. Ваша дитина прийшла складати ЗНО, спираючись на свої знання. І завдяки тому, що вона наполегливо вчилася в школі, а можливо, й займалася додатково з батьками чи репетиторами, одержить високі бали. Водночас інтелектуальний шахрай, який просто вмонтував собі у вухо пристрій, замаскувавши його, одержить 190—200 балів і вступить до найкращого університету без будь-яких ускладнень завдяки списуванню.

Я виїжджав на пункти тестування. Перед початком ЗНО абітурієнтів попереджають, щоб усі здали телефони. І що ви думаєте? В одній аудиторії ми знайшли 8 телефонів, а в іншій — 11. Деяким вдається взяти з собою по три телефони, один викладають, інші намагаються пронести. Тому на все це треба зважати.

Думаю, що цього року ми один із предметів ЗНО зробимо відкритим. Готуючись до складання у 2014 році тесту з української мови і літератури, найбільш масового, учасники зовнішнього незалежного оцінювання зможуть скористатися завданнями, що перебувають у банку тестових завдань.

У вільному доступі на сайтах Українського центру оцінювання якості освіти та його регіональних підрозділів буде розміщено завдання всіх типів з цього предмета, згруповані за темами відповідно до програми зовнішнього незалежного оцінювання й за складністю.

Оприлюднити цю інформацію для вільного використання абітурієнтів Український центр оцінювання якості освіти планує на момент завершення реєстрації осіб, які виявили бажання вступати до вищих навчальних закладів у 2014 році. А потім, коли дійде до самого тестування, за теорією випадкових чисел комп’ютер вибере 70 запитань.

Проте ми не можемо відмовитися від металошукачів, інакше порядні діти завжди будуть ошукані нечесними людьми.

Як і досі, наступного року абітурієнти зможуть подати заяви на вступ до п’яти університетів на три спеціальності в кожному. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

— Але, можливо, краще перевіряти дітей при вході в аудиторію, а не безпосередньо під час написання тесту, коли вони пишуть, хвилюються?

— Тут я з вами погоджуюся. Та річ у тім, що, наприклад, минулого разу ми попросили надати нам півтори тисячі співробітників міліції, але насправді надали менше. Не скрізь вистачило й металошукачів. Через це на деяких пунктах тестування перевірку робили при вході, а на інших — уже під час тестування. Та спасибі за підказку, ми візьмемо це до уваги.

Марина,  м. Вінниця:

— Вам телефонує мама майбутньої абітурієнтки. Чи залишаться стабільними строки проведення вступної кампанії наступного року, чи плануються якісь зміни?

— Хочу вас запевнити, що умови прийому до вищих навчальних закладів вже кілька років абсолютно стабільні. Зокрема, незмінними лишаються терміни вступної кампанії: з 1 по 31 липня. Стабільні й інші вимоги. Скажімо, для тих абітурієнтів, які мають право вступу поза конкурсом, відведено до 25% місць державного замовлення. Чому «до»? Тому що у ВНЗ, де невеликий набір, можуть самі зменшити цей відсоток.

Як і раніше, заяви на вступ можна подавати в п’ять університетів на три спеціальності в кожному. Не змінилася й кількість конкурсних предметів: на освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста (їх готують у технікумах та коледжах) дитина складає іспити з двох предметів. На освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра абітурієнт подає три сертифікати з результатами зовнішнього незалежного оцінювання та свій атестат. Ці цифри додаються й становлять рейтинговий бал абітурієнта. Його оприлюднюють на сайті університету та в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО). Крім того, ми збираємося співпрацювати з громадськими організаціями, що захочуть спостерігати за перебігом вступної кампанії.

Ми врахували досвід минулих вступних кампаній щодо питання вступу абітурієнтів, які є громадянами України, але закінчили школу за кордоном. Це, приміром, діти наших співвітчизників, які по чотири-п’ять років працюють в Італії, де є повноцінна середня школа з російською мовою викладання. Тому вони атестовані з російської мови, а з української — ні, бо в школі не було такого предмета. Це поодинокі випадки, проте таким абітурієнтам ми дозволимо не тільки зарахувати результат нашого вступного іспиту з тієї мови, яку він складав у школі (російської, англійської чи французької та інших), а й обрати, який результат кращий — нашого тестування чи школи, яку вони закінчили, і подати відповідний сертифікат до вищого навчального закладу.

Крім того, є інші новації. На виконання рішення Президента України щодо підтримки обдарованих дітей, ми щороку відбиратимемо сто школярів до Президентської програми «Інтелектуальне майбутнє України». Це переможці міжнародних олімпіад переважно із природничих наук. Ці абітурієнти зможуть додатково отримати до 70 балів, що фактично забезпечить їм вступ поза конкурсом.

Перші рейтингові списки оприлюднять 1 серпня 2014 року о 12 годині. Потім тих, хто приніс оригінали документів, зараховують відповідним наказом до вищих навчальних закладів, а 5 серпня оприлюднять оновлені рейтингові списки (так звана друга хвиля зарахування). 8 серпня — третя, остання, хвиля зарахування. До кінця дня 11 серпня всі приймальні комісії мають провести засідання та оприлюднити списки зарахованих за державним замовленням. До 25 серпня мають оголосити списки тих, хто вчитиметься за кошти фізичних або юридичних осіб.

— А коли батькам на сайтах ВНЗ можна буде побачити правила прийому?

— Умови вступу до ВНЗ вже зареєстровано в Мін’юсті й до 20 грудня повинні бути оприлюднені на сайтах вищих навчальних закладів. Нині тривають інтенсивні семінари-навчання секретарів, голів і заступників приймальних комісій.

Сергій, м. Черкаси:

— Чи цього року під час вступу до вишів нараховуватимуть якісь додаткові бали, приміром, абітурієнтам-МАНівцям чи переможцям олімпіад?

— Так. Перемога на четвертому, завершальному, етапі всеукраїнських учнівських олімпіад дає змогу заробити додаткові бали. За третє місце абітурієнт отримує додатково 30 балів, за друге — 40, за перше — 50. Хочу нагадати що у нас 21 олімпіада (математика, фізика, астрономія тощо). Додаткові бали зарахують за умови, якщо, приміром, дитина перемогла на олімпіаді з математики й вступає на спеціальність, де математика є базовим навчальним предметом.

Те саме стосується й переможців найпрестижніших міжнародних інтелектуальних турнірів, до яких можуть потрапити до сотні учасників Президентської програми «Інтелектуальне майбутнє України». Скажімо, результати міжнародної олімпіади з астрономії можна використати під час вступу на такі спеціальності, як фізика, астрономія, радіофізика. Але, приміром, для вступу на напрями з англійської мови, економіки, бізнесу, менеджменту чи перекладу цей диплом переможця просто залишиться в сімейному архіві як добра згадка про перемогу.

Це правило поширюється й на переможців третього завершального етапу захисту інтелектуальних учнівських робіт Малої академії наук. За третє місце вони одержують 30 балів, за друге — 40, за перше — 50. Крім того, учні, які успішно закінчили підготовчі курси, підготовчі відділення або факультети довишівської підготовки ВНЗ, мають змогу заробити додаткові бали. Але це стосується лише природничо-математичних, інженерних та інженерно-технічних спеціальностей.

Цього року ми уточнили, що чітко мають бути визначені всі секції Малої академії наук відповідно до напрямів підготовки у вищих навчальних закладах. Що маю на увазі? Наприклад, перемога у секції історичного краєзнавства МАН стане, мабуть, у пригоді, якщо дитина хоче бути вчителем географії. Ці нюанси буде чітко прописано у правилах прийому кожного вищого навчального закладу. Ми врахували досвід минулого року, коли, скажімо, до мене на прийом прийшли батьки талановитої дитини з Криму. Вона перемогла на олімпіаді з економіки, але Київський національний університет імені Тараса Шевченка, куди вона подала заяву, цього результату не зарахував. Водночас у правилах прийому Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана це було враховано, отож дитина зі своїм другим місцем на секції «Економіка» Малої академії наук отримала законні додаткові 40 балів і успішно вступила в цей вищий навчальний заклад.

Олена,  м. Шахтарськ:

— Мене цікавить, чи збережуться наступного року пільги для шахтарів?

— Так, усі пільги, що були, збережено. Уточню, що передбачено такі позиції пільгового прийому: по-перше, особам, яким таке право надає Закон «Про підвищення престижності шахтарської праці». По-друге, дітям, батьки яких загинули чи стали інвалідами на вугледобувних підприємствах, якщо ці абітурієнти вступають на навчання з гірничих спеціальностей. По-третє, члени сімей шахтарів, гірських рятувальників усіх категорій, які загинули внаслідок аварії, що відбулася на шахті імені Засядька.

Єдине, на що хотів би звернути вашу увагу: пільговим категоріям відведено до 25% місць державного замовлення. Конкретний відсоток визначає сам заклад. На деякі спеціальності, наприклад, в КНУ імені Тараса Шевченка встановлено обмеження 10% чи 15%. Буває, що, приміром, на 30 пільгових місць подають 100 заяв. Тоді вже відбувається конкурс серед пільговиків. Тому будьте уважними, й коли подаватимете документи до визначеного ВНЗ, зверніть увагу на кількість місць держбюджету, що, згідно з правилами прийому, відведено для пільгових категорій. Тоді ви, знаючи свій рівень підготовки, зможете приблизно розрахувати, чи потрапляєте на бюджетне місце.

Оксана ЛЕГЕДА, м. Чернігів:

— Мій син — випускник. Він збирається в березні піти на пробне зовнішнє незалежне оцінювання й мотивує це тим, що, можливо, на пробному ЗНО будуть теми, які повторяться під час основної сесії незалежного оцінювання. Я йому кажу, що, мабуть, цього не буде, просто вам, майбутнім абітурієнтам, нададуть можливість «приміряти» на себе тестування, відчути атмосферу тощо. Чи я помиляюся?

— Частково ви маєте рацію. Завдання на ЗНО не обирає ні міністр, ні мої заступники, ні інші співробітники міністерства. Сформовано загальний банк завдань, які підготували фахівці, — як правило, вчителі й найдосвідченіші методисти. Потім ці завдання обговорюють на комісії щодо того, чи справді вони відповідають шкільній програмі та розкривають певний рівень знань із предмета. Після цього комп’ютер обирає завдання за теорією випадкових чисел, і ніхто не може втрутитися у процес.

Отже, абсолютно можливо, що на основній сесії тестування учневі трапиться кілька запитань, на які він уже відповідав на пробному ЗНО. Але оскільки в банку тестових завдань — тисячі запитань, то шанс натрапити на запитання, що було на пробному ЗНО, скажу щиро, не дуже великий.

Але головна мета пробного тестування — це подивитися, який вигляд мають тести, вміти користуватися чернеткою, навчитися не хвилюватися, не поспішати, уважно й правильно заповнювати бланки тестувань. І найголовніше — не брати із собою жодних зчитувальних чи записувальних пристроїв, бо тоді вступника вилучать і він втратить шанс на вступ того року.

У нас ще досить м’які правила, на відміну від, приміром, Франції, де в разі порушення правил тестування абітурієнт втрачає право вступати п’ять років за кошти державного бюджету. Я цікавився у міністра освіти Франції, чи багато таких порушників трапляється щороку. Він відповів, що ні, але близько 150—180 вступників набирається. Тобто ті абітурієнти, які цього року «пролетіли» зі вступом через шахрайство, зможуть подавати документи до французьких університетів тільки під час вступної кампанії 2018-го. У нас така заборона поширюється лише на один рік.

Тому вважаю запровадження металошукачів справедливим. Оскільки учень, який сумлінно вчився, не повинен програвати в результатах тестування, в майбутніх можливостях через те, що хтось виявився хитрішим, і якось, сховавши телефон чи камеру, отримав усі відповіді на тести. Тому, думаю, що добре буде, якщо ваша дитина відвідає пробне ЗНО. Не розчаровуйте її.

— Обговорювали ідею, що бюджетні місця в університетах варто щороку вигравати за конкурсом. Чи отримає вона практичне втілення?

— Нині державне замовлення університети вже виграють між собою лише на конкурсі. Ця система вже працює й діятиме надалі.

Розповім на прикладі. Приміром, Вінницький національний технічний університет або Харківська політехніка хоче готувати фахівців з інженерно-комп’ютерних технологій чи комп’ютерної архітектури. Університет пройшов ліцензування й має право готувати фахівців із комп’ютерних наук. Після цього конкурсна комісія у складі 40 представників різних міністерств, роботодавців, профспілок, банків тощо вирішує, скільки місць державного замовлення надати кожному вищому навчальному закладу. Це залежить від умов у ньому, кількості викладачів, лабораторій, наукових та міжнародних зв’язків тощо.

Але державне замовлення університет отримує не на рік, а на чотири, щоб підготувати бакалаврів. Студент вступив, добре вчиться, перейшов на другий курс, а університет… не виграв конкурсу, бо хтось запропонував кращі умови. І що з цим студентом робити? Відрахувати? А як же закони «Про освіту» та «Про вищу освіту»?

Водночас вищий навчальний заклад може щороку брати участь у конкурсі на державне замовлення. Тому що, скажімо, наступного року він набере студентів, які стануть бакалаврами 2018-го. Він знову візьме участь у конкурсі на 2015 рік, але, наприклад, може виграти вже не 100, а 80 місць, якщо інший університет запропонує кращі умови.

— Я мала на увазі ще й інше. Ішлося про те, що, наприклад, до вишу вступило двоє абітурієнтів, й один пройшов на бюджет, інший вчиться за контрактом. Але той, котрий займає бюджетне місце, з часом став показувати набагато гірші результати навчання, аніж контрактник. Попри це чотири роки держава стабільно фінансуватиме його навчання.

— Він і вчитиметься чотири роки на бюджеті, якщо, звичайно, не завалить сесію і його не відрахують. Чому? Тому що є вступний конкурс, який пройшов цей абітурієнт, і якщо він не двієчник, відрахувати його з вищого навчального закладу неможливо. Так, він може виявитися менш обдарованим, ніж той, хто вчиться за контрактом, але на момент завершення шкільної освіти його знання були вищі, ніж у конкурента.

Більш того: наприклад, навіть у закордонних університетах студенти, які одержали грант, скажімо, від приватного фонду чи роботодавця, можуть перебувати посередині між іншими студентами, однак їх не відрахують, бо вони здобули право здобути бакалаврську освіту. Але вони закінчили бакалаврат і хочуть піти на магістратуру. А там — конкурсний набір, де враховують бали бакалаврського диплома та результати іспитів зі спеціальності та англійської мови. І тоді той хто сумлінно вчився чотири роки на контрактній основі, має шанс потрапити на місце за державним замовленням.

Василь,  м. Житомир:

— Чи можна зарахувати вступника, наступного за рейтингом, на місце, яке звільнив зарахований попередній вступник? Наприклад, якщо попередник уже забрав документи з вишу?

— Безумовно, можна. Згідно з державними умовами прийому, в нас не змінилися терміни вступної кампанії, що починається 1 липня. 31 липня о 12 годині ми завершуємо прийом заявок і документів в електронній і письмовій формі. Я б наполегливо рекомендував подавати заяви на вступ в електронній формі — це дешевше, адже абітурієнтові не потрібно нікуди їхати, витрачати кошти на квитки та житло. Далі всі приймальні комісії зобов’язані 1 серпня оприлюднити рейтинговий список вступників.

Я вже попереджав усі вищі навчальні заклади, що у разі порушень із їхнього боку щодо ректора та керівників приймальної комісії буде застосовано дисциплінарні стягнення. Якщо хтось до 5 вересня не приніс оригіналів документів до приймальної комісії, це їхня проблема, адже ми не маємо змоги розшукувати всіх абітурієнтів чи витрачати кошти на міжнародні чи міжміські розмови.

Відповідно в наступному, оновленому, рейтинговому списку, що його оприлюднюють 5 серпня, на місце піднімаються ті, хто стояв нижче за рейтингом. Так само й після оприлюднення 8 серпня втретє оновленого списку. На цей раз абітурієнти матимуть три дні, щоб принести оригінали документів. І знов-таки, якщо хтось не зробив цього, на його місце посувається абітурієнт, котрий посідав наступне місце за рейтингом. Тут немає жодних хитрощів, система прозора, рейтингові списки оприлюднюватимуть на нашому сайті.

12 серпня всі ВНЗ незалежно від форми власності — державні, комунальні чи приватні — видають в електронному вигляді накази про зарахування за кошти державного замовлення.

Після 12 серпня абітурієнти можуть уже подавати документи на контрактне навчання. Є такі, які хочуть лише в певний заклад на певний факультет і нікуди більше, й тільки туди віддають відразу оригінали документів. І буває, що вони мають настільки велике прагнення вчитися, що після першого курсу за наполегливість їх переводять на навчання за кошти державного бюджету.

І найголовніше, на чому ще раз хочу наголосити: умови вступу і вступна кампанія будуть абсолютно прозорі.

«Пряму лінію» підготувала і провела Тетяна МОІСЕЄВА, «Урядовий кур’єр»

ДОCЬЄ «УК»

Дмитро ТАБАЧНИК. Народився 1963 року. 1986-го закінчив Київський університет імені Тараса Шевченка. Доктор історичних наук (1995), професор (1997), академік Національної академії правових наук України (2000), заслужений діяч науки і техніки України (2002), лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (1999). Автор (співавтор) понад 400 наукових праць, зокрема монографій.

ТЕРМІНИ ВСТУПНОЇ КАМПАНІЇ

► Прийом заяв та документів у паперовій або електронній формі починається 1 липня 2014 року та завершується о 12 годині 31 липня.

► Рейтинговий список абітурієнтів (перша хвиля зарахування) із зазначенням рекомендованих до зарахування на місця держзамовлення оприлюднюють не пізніше 12 години 1 серпня.  До 18 години 4 серпня абітурієнти мають принести оригінали документів до вишу.

► 5 серпня не пізніше 12 години оприлюднюють оновлений список (друга хвиля зарахування) і до 18 години 7 серпня вступники повинні принести оригінали документів.

 ► Утретє оновлений список абітурієнтів оприлюднять не пізніше 12 години 8 серпня. Абітурієнти матимуть час до 11 серпня, щоб принести оригінал документів.

ПОЗА КОНКУРСОМ ЗАРАХОВУЮТЬСЯ

♦ Ті, хто має право пільгового вступу згідно із Законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

♦ Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, а також особи з їхнього числа віком від 18 до 23 років.

♦ Інваліди І та ІІ груп та діти-інваліди віком до 18 років, яким не протипоказане навчання за обраним напрямом.

♦ Абітурієнти, котрі мають таке право згідно із Законом «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

♦ Ті, хто має право пільгового вступу згідно із Законом «Про підвищення престижності шахтарської праці».

♦ Діти, батьки яких загинули або стали інвалідами на вугледобувних підприємствах під час вступу на навчання за гірничими спеціальностями.

♦ Діти військовослужбовців Збройних сил України, інших військових формувань, правоохоронних органів, які загинули під час виконання службових обов’язків.

♦ Члени сімей шахтарів та гірничорятувальників, які загинули внаслідок аварії на шахті ім. О. Ф. Засядька. 

ПРЕС-ЦЕНТР «УК»

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни  ШИКАНОВОЇ на електронну адресу:  imrich@ukcc.com.