ПЕРСПЕКТИВА

Аграрії витратять на весняну кампанію майже 38,6 мільярда гривень

Урядовий брифінг міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк присвятив кільком темам: стану підготовки до весняно-польових робіт, інвестиційним проектам у сільському господарстві та перспективам зростання експорту вітчизняної сільгосппродукції.

«За попередніми даними з регіонів, уся посівна площа сільськогосподарських культур в усіх категоріях господарств очікується на рівні 27,7 мільйона гектарів», — зазначив міністр.

За його словами, зерновими культурами планується засіяти 16,2 мільйона гектарів (58,8%), ярими зерновими — 8,1 мільйона гектарів, зокрема ранніх ярих зернових — 3 мільйона гектарів. Однак Микола Присяжнюк попередив, що структура посівів зернових під урожай 2013 року коригуватиметься залежно від умов перезимівлі культур за рахунок оптимізації площ ярих зернових культур. Ідеться про кукурудзу на зерно та круп’яні культури.

Загалом аграрії витратять на весняну посівну кампанію майже 38,6 мільярда гривень (це на 1,3 мільярда більше, ніж торік), зокрема на закупівлю основних матеріально-технічних ресурсів буде спрямовано понад 28,5 мільярда гривень (на 500 мільйонів більше торішнього показника).

У цьому контексті міністр зазначив: «Нині сільгоспвиробники мають 30,6 мільярда гривень власних коштів. Це 79% потреби. І сума перевищує торішню на 300 мільйонів гривень. Однак зараз їм не вистачає 8 мільярдів гривень. Їх плануємо запозичити, зокрема 3,8 мільярда гривень — за рахунок банківських кредитів. Проведення форвардних закупівель Аграрним фондом дасть змогу направити 291,6 мільйона гривень».

Також Микола Присяжнюк сказав про закупівлю сільгоспвиробниками 519,4 тисячі тонн поживних речовин і мінеральних добрив (це 54% потреби) та придбання господарствами 4,6 тисячі тонн засобів захисту рослин (16% потреби), майже 2,5 тисячі тонн гербіцидів (15% потреби).

Насіння ярих культур закуплено на 2% більше від потреби. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

За його словами, під цьогорічний урожай закуплено на 2% більше від потреби насіння ярих культур. «Нині триває закупівля насіння кукурудзи, ріпаку, соняшнику та сої. У Державному резервному насіннєвому фонді підготовлено для реалізації близько 9,9 тисячі тонн насіння ярих культур», — сказав він. А окремо зазначив, що цього року імпорт насіння кукурудзи збільшуватиметься, бо прогнозується збільшення посівної площі під цю культуру.

Окрім цього, 91% тракторів та 94% ∂рунтообробної й посівної техніки уже готові до роботи. «Станом на 1 лютого в нас є 262 тисячі тонн дизпалива та 65,6 тисячі тонн бензину», — акцентував міністр, а потім розповів про заходи, які проводить його відомство. Зокрема створюються страхові запаси насіння ярих культур, якщо виникне потреба пересівати озимі культури, а регіональні органи управління працюють над активізацією роботи з банківськими установами щодо питань кредитування сільгосппідприємств.

На брифінгу йшлося також про можливості України щодо розвитку агропромислового комплексу. «За нашими оцінками, у найближчі 10 років обсяги виробництва в аграрному секторі можуть збільшитися на 30%. Інвесторів найбільше приваблює позитивна динаміка його зростання, — сказав Микола Присяжнюк, наводячи статистичні дані. — Протягом 2010—2012 років приріст виробництва валової продукції становив 12,8%, у харчовій промисловості — 4,5%, середньорічне виробництво зерна — 47 мільйонів тонн. Зберігається й позитивне сальдо зовнішньої торгівлі. У 2012 році — 10,3 мільярда гривень».

Цього року Мінагрополітики не обмежуватиме експорту зернових. Микола Присяжнюк пояснив позицію свого відомства так: «Обмеження ми не плануємо вводити. Цінову ситуацію на зерно внутрішніх потреб ми забезпечимо за рахунок інтервенцій Аграрного фонду».

За його словами, станом на 1 лютого експортовано 16,5 мільйона тонн зернових. Тож за умови збереження таких темпів експорт вітчизняної продукції буде на високому рівні. На переконання міністра, він перевищить 21 мільйон тонн.