ВШАНУВАННЯ

Після Ужгорода твори композитора-ювіляра Євгена Станковича звучатимуть у Луганську

— Я  радий сповістити, що в цьому залі присутній наш видатний земляк Євген Федорович Станкович, — сказав у переповненому залі голова Закарпатського осередку Національної спілки композиторів  Віктор Теличко. — Особливістю цього концерту є те, що всі твори славетного композитора звучать у виконанні закарпатських музикантів. Кольори саме цієї землі Євген Федорович увібрав з дитинства, її мелодику використовує в творчості дотепер.

Своєрідним зізнанням земляків у любові до Євгена Станковича, якому у вересні виповнилося  сімдесят, розпочався заключний концерт XII фестивалю «Музичне сузір’я Закарпаття» в Ужгороді.

Євген Станкович вдячний землякам. Фото надане автором

Авторські концерти з нагоди 70-річчя Героя України, заслуженого діяча мистецтв, академіка, лауреата Державної премії ім. Тараса Шевченка відбулися вже у Нью-Йорку, Парижі, Данії. Євген Федорович не побував на них через несподівану недугу. Першою поїздкою після одужання став для нього Ужгород. Тут він навчався в музичному училищі, а за півсотні кілометрів від нього живе його 94-річна матуся.

Зал із насолодою вслухався, як у присутності самого метра звучить музика, що хвилювала і  хвилює людей різних держав. А ще вона, як зазначив Віктор Теличко, «наділена такими якостями, як щирість і правдивість, що нині в найбільшому дефіциті».

Концерт розпочався «Святом труб» — навіть автор дотепер ще не чув живого звучання свого творіння. Вечір запам’ятається ще одним прем’єрним виконанням: «Дифірамб» прозвучав у виконанні симфонічного оркестру Закарпатської обласної філармонії.

Твори композитора втілювали на сцені музиканти камерного оркестру філармонії,  «Ансамбль скрипалів» Олени Короленко,  викладачі та студенти відділення духових інструментів Ужгородського  музичного училища ім. Д. Задора, кларнетист, заслужений артист України Ференц Томич. Гідним фіналом стала композиція «Привітальна увертюра».

— Цей твір Євгена Федоровича є нашою візитівкою, — зауважила художній керівник симфонічного оркестру Вікторія Свалявчик-Цанько. —  З цим та іншими творами Станковича  наш колектив виступить у Луганську, куди виїжджаємо на гастролі. 

ПРЯМА МОВА

Композитор Євген СТАНКОВИЧ:

— Цей фестиваль проходить під егідою Національної спілки композиторів, але тримається насамперед на особистій ініціативі голови її Закарпатського осередку Віктора Теличка. У попередні роки приїжджали всі провідні музичні колективи нашої країни, музиканти з восьми країн. Попри наявні організаційні труднощі, «Сузір’я», як і інші такі заходи, де звучить класична музика, слід продовжувати, бо вони підтримують духовний рівень народу. В рамках цьогорічного фесту відбулися три концерти, з яких один — «Бахіана» — присвячений творчості видатного німецького композитора, решта авторські. Шкода, що три фестивальні події через стан здоров’я їхніх учасників довелося відмінити. Душевно вдячний закарпатцям, що відзначили мій ювілей, підготувавши низку творів. Усі вони прозвучали у високопрофесійному виконанні, дуже схвилювали. В залі були рідні, знайомі з різних міст краю, у тому числі зі Сваляви — міста, в якому я народився. За все це — особлива подяка.