ЗАКОРДОННІ ПАСПОРТИ

Цьому сприятиме те, що бланки друкуватиме державне поліграфічне підприємство

Затримка з видачею закордонних паспортів створила багато незручностей для громадян України. Особливо для тих, хто бажав отримати документ за десятиденний термін. Зважаючи на те, що такі перебої спричинили певний ажіотаж, голова Державної міграційної служби (ДМС) Микола Ковальчук роз’яснив ситуацію під час брифінгу у Будинку уряду.

За його словами, затримка з видачею закордонних паспортів — тимчасова і пов’язана зі зміною виробника бланків документа. Раніше їх виробляв приватний консорціум ЄДАПС, який, зважаючи на ухвалене рішення про запровадження біометричних паспортів, не мав конкуренції. Однак після призупинення дії урядової постанови щодо біометричних паспортів та фактичного повернення до існуючих бланків у ЄДАПС з’явився конкурент — ДП «Поліграфічний комбінат «Україна».

Оформлення паспорта не подорожчає. Фото Володимира ЗAЇКИ

Тож 26 червня цього року ДМС здійснила тендерну процедуру закупівлі бланків закордонних паспортів у одного учасника (у зв’язку з нагальною потребою) — поліграфкомбінату «Україна». Микола Ковальчук зазначив, що оформлення необхідних документів триватиме до 8 липня, коли планується підписати контракт. Того самого дня державне підприємство розпочне відвантаження бланків закордонних паспортів. «Надрукувати документ проблеми немає, були б бланки», — сказав голова ДМС, зазначивши, що максимальна потужність поліграфкомбінату «Україна» становить близько 25 тисяч бланків на добу, а середня — 10—15 тисяч.

При цьому Микола Ковальчук підкреслив, що співпраця з новим виробником відбуватиметься на оптимальніших засадах. Зокрема ДМС за необхідності матиме змогу завчасно здійснити тендери на закупівлю додаткових бланків закордонних паспортів, чого не було раніше. Таким чином перебоїв із видачею документів на виїзд за кордон, як це неодноразово траплялося минулими роками, бути не повинно. При цьому голова ДМС повідомив, що ціна закордонного паспорта при оформленні за 30 днів не зміниться, а при терміновому оформленні (10 днів) може значно зменшитися.

Насамкінець Микола Ковальчук попросив вибачення у тих, у кого ситуація викликала незручності, і висловив переконання, що подібні перебої більше не повторяться, а документи видаватимуть вчасно.