Працівники закладів профтехосвіти заявили про можливість загальнонаціонального страйку. Майже півтори тисячі представників професійно-технічних навчальних закладів з усіх регіонів країни, зокрема Черкащини, провели збори у столичному Міжнародному центрі культури і мистецтв, вимагаючи від влади вирішити питання фінансування галузі.

«Урядовий кур’єр» неодноразово порушував цю проблему. У номері за 29 січня опубліковано матеріал «Навіщо пиляти гілку, на якій сидимо?» У ньому йшлося про те, що новації в Бюджетному кодексі щодо передачі повноважень фінансування ПТУ на місця можуть зруйнувати систему підготовки робітничих кадрів. Згодом на шпальтах газети було розміщено ще кілька публікацій на цю тему, які свідчили: проблему до кінця так і не розв’язано.

Багато громад не мають грошей, аби утримувати професійно-технічні навчальні заклади. Фото з сайту rnpp.rv.ua

На початку року система професійно-технічної освіти опинилася на межі руйнування: у зв’язку з децентралізацією держава переклала фінансування професійно-технічних навчальних закладів на місцеві бюджети. Після січневих пікетів працівників профтехосвіти під стінами Кабміну урядовці пообіцяли надати 500 мільйонів гривень на дофінансування ПТУ.

Однак закони, за які проголосували на відновлення державного фінансування закладів профтехосвіти, Президент заветував. Учасники зборів наголошували, що багато міст і селищ не мають коштів на утримання професійно-технічних навчальних закладів. Частина міських і обласних рад надала тільки від 10 до 50% торішніх обсягів фінансування. У деяких навчальних закладах упродовж майже двох місяців не виплачують зарплат і стипендій, не забезпечують харчування дітей-сиріт, є загроза відключення постачання тепла, води та електроенергії.

— Найгостріша проблема фінансування закладів профтехосвіти на Черкащині — у невеликих містах. Такі заклади вже відключали від газопостачання в Умані та Ватутіному, і досі не визначено, з обласного чи міського бюджету фінансуватимуть Канівське вище професійне училище, — розповідає директор Черкаського професійного ліцею Юрій Куліш. — Згадані зміни торкнулися кожного закладу. Тому делегація від Черкащини на зборах у столиці була чималою — 60 учасників. Що ж до нашого ліцею, то завдяки бюджету Черкас не маємо заборгованості ні із зарплати, ні з виплати стипендій, справляємося із рештою платежів. Хоч наявна система фінансування викликає запитання: чому саме місто Черкаси, а не обласний бюджет має фінансувати підготовку робітничих кадрів, дві третини з яких працюватимуть у всій області?

Від редакції.  Проблема фінансування і подальшого реформування, яка назріла в системі підготовки робітничих кадрів у масштабах усієї країни, дедалі загострюється. Редакція газети стежить за врегулюванням непростої ситуації й найближчим часом розповість про ситуацію у регіонах.