Міжнародна консультативна рада, яка складається зі знаних у світовій політиці експертів і справжніх друзів України, провела перше засідання. Поради фахівців обов’язково стануть у пригоді під час побудови нової країни, варто лише уважніше до них дослухатися.

Поштовхом до плідної роботи стане й прискіплива увага Президента Петра Порошенка, який особисто пересвідчився в актуальності цієї структури: «Упевнений, що ця рада допоможе нам пройти період драматичних подій, і Україна стане сильнішою».

Для України дуже корисна ініціатива збирати таких визначних осіб, які могли би допомогти у проведенні реформ та подоланні безпекових викликів. Адже до складу Міжнародної дорадчої ради увійшли зокрема прем’єр-міністр Австралії (2013—2015) Тоні Ебботт, заступник прем’єр-міністра Польщі (1989—1991, 1997—2000) автор реформ Лєшек Бальцерович, керівник комітету Європейського парламенту у закордонних справах Елмар Брок, прем’єр-міністр Словаччини (1998—2006) Мікулаш Дзурінда, прем’єр-міністр Литви (1999—2000, 2008—2012) Андрюс Кубілюс, маршал Сейму (2014—2015), міністр закордонних справ Польщі (2007—2014) Радослав Сікорський, перший заступник міністра фінансів Польщі (1989—1990) Марек Домбровський.

Думка цих авторитетних людей заслуговує на те, щоб до неї прислухалися в РФ. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

РФ — проблема для всього світу

Українці неодноразово доводили відданість демократії та демонстрували готовність боротися за своє європейське майбутнє. І нині країна має хороші перспективи для реформ, побудови незалежної судової системи, верховенства права, демократії, сприятливого інвестиційного клімату, боротьби з корупцією тощо. Реалізація задуманого й повинна повернути Україну до спільного європейського дому.

«Кожен з вас у вашій країні був свого часу «батьком певного дива» — економічного, демократичного. І ви справді друзі України. Тому хотів би об’єднати наші зусилля, щоб досягти результатів та привнести в Україну позитивні речі», — цитує прес-служба Президента його слова, адресовані членам ради. Скоординованість дій і позицій необхідна й для захисту України та повернення нашого суверенітету над окупованими територіями. Одним із найбільших викликів залишається агресія Росії, яка триває вже майже два роки. Тому важливо зберегти міжнародну солідарність і єдність, зокрема «Великої сімки» та ЄС, оскільки Росія веде гібридну війну, поєднуючи відкриту воєнну операцію із психологічною війною — пропагандою та терористичними атаками.

Санкції потрібні як механізм тиску на Росію, щоб стимулювати її сісти за стіл переговорів і змусити вивести війська та всю зброю з України, повернути контроль над кордоном, забезпечити умови для вільних і чесних виборів, відновити український суверенітет на окупованих територіях. З такими масштабними катастрофами Європа не стикалася протягом багатьох років. Це, на переконання Президента, набагато масштабніше, ніж Придністров’я, Осетія та Абхазія.

Агресія коштуватиме дедалі дорожче

Колишній прем’єр Австралії Тоні Ебботт відзначив боротьбу українців за своє національне виживання та можливість іти обраним шляхом: «Українці зробили вибір, щоб іти на Захід, а не на Схід. На жаль, одній впливовій людині в Росії це не подобається, і вона втручається в цей вибір, щоб зруйнувати його».

Він наголосив на важливості підтримки іншими країнами Української держави, зокрема нагадав про допомогу Австралії. «Ми вважаємо, що це і наша боротьба, бо коли свободу утискують в одній частині світу, отже, її утискують в усьому світі. Якщо зухвалу поведінку допускати в одній частині світу, вона потім буде в іншій. Те, що відбувається в Україні, має значення для всього світу», — зазначив він.

Великий друг України Радослав Сікорський вважає, що Україна вже перемогла Путіна: «Однією з його цілей було повернення впливу на Україну, але це йому не вдалося». Тому він радить нам зосередитися на реформах і продовжувати ефективну боротьбу з корупцією.

Елмар Брок наполягає на важливості забезпечення комунікації між Україною та європейськими країнами. Мінські домовленості змогли стримати агресію Росії, однак не забезпечили вирішення питання. «Нам потрібно зберігати чітке розуміння, що агресія має дорого коштувати агресорові. А це можливо тільки шляхом санкцій», — наголошує він і закликає не зупинятися на півдорозі.

Згоден з ним і Мікулаш Дзурінда, відзначивши важливість збереження санкцій проти РФ і збереження політики відкритих дверей для України з боку ЄС і НАТО.

Учасники Міжнародної дорадчої ради розгорнули банер із закликом звільнити українську льотчицю народного депутата України Надію Савченко, яку незаконно утримують у російській в’язниці.