Нині головних проблем   на ринку будівництва в Україні є чимало. Це старий житловий фонд, мала кількість введеного в експлуатацію житла, нерівномірний розподіл активного будівництва по регіонах країни, потреба в реновації чималої кількості житлових об’єктів тощо.

І хоча влітку Урядом були внесені зміни до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, у поточному році фінансувалося винятково: будівництво та реконструкція освітніх та медичних закладів; будівництво, реконструкція та капітальний ремонт доріг;  проекти з енергоефективності та енергозбереження.

Увага спеціалістів була прикута здебільшого до об’єктів завершеного будівництва об’єктів інфраструктури з високим ступенем готовності (не менше 90 відсотків).  Адже в інших випадках процес міг розтягуватися надовго зазвичай через непорозуміння між громадськістю та забудовником.

Тож серед першочергових завдань при розробленні і затвердженні генеральних планів, іншої документації при забудові чи благоустрою,  принциповим залишається пріоритетне урахування прав (у тому числі й майнових) мешканців відповідної території, поряд із урахуванням громадських і державних інтересів, а також неухильне дотримання забудовником законів та виконання всіх процедур, передбачених містобудівним законодавством України. У іншому випадку – це веде до небажаного напруження серед громадян, зростання кількості звернень до органів виконавчої влади.

Як повідомили «Урядовому кур’єру» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, від початку цього року на урядову «гарячу лінію» з питань будівництва та реконструкції споруд надійшло близько 2 800 звернень. Переважна більшість громадян довела свою активну позицію щодо незаконного будівництва та перепланування, капітального ремонту та реконструкції споруд, інвестиційно-будівельної діяльності.

Так, заявниця із Черкаської області поскаржилася на урядову «гарячу лінію», що на прибудинковій території будинку, де вона мешкає, зводиться багатоповерхівка. Жінка прохала якнайшвидше припинити цю забудову, бо була переконана, що будівля незаконна. Управлінням державної архітектурно-будівельної інспекції в Черкаській області (після перевірки місця будівництва вказаного об’єкту забудови посадовими особами Управління) виявлені недостовірні дані в поданій замовником декларації про початок будівельних робіт. На підставі цих порушень складено відповідні матеріали про притягнення суб’єктів містобудування до відповідальності, а будівельні роботи призупинено.

Жителька Волинської області зателефонувала на урядову «гарячу лінію» з приводу аварійного стану трьох мостів, через які сільські дітлахи щодня ходять до школи і ними ж повертаються додому. Жінка переконувала, що мости потребують термінового ремонту, бо становлять реальну загрозу здоров’ю і життю дітей. Тож громадянка просила допомогти провести ремонтні роботи у найкоротші терміни. Камінь-Каширська районна державна адміністрація Волинської області невдовзі повідомила жінку про проведені ремонти двох мостів і підготовчі роботи щодо третього. Небайдужу громадянку запевнили, що це питання винесене на чергову сесію районної ради через брак необхідних матеріалів для завершення початого ремонту.

Представник бізнесу з Івано-Франківська звернувся на урядову «гарячу лінію» для надання йому дозволу місцевою держаною архітектурно-будівельною інспекцією на виконання будівельних робіт, щоб розширити виробництво, а також створити додаткові робочі місця. Чоловік запевняв, що у нього є практично всі дозвільні документи (зокрема, проект будівництва, позитивний висновок експертизи), окрім дозволу на початок будівельних робіт. Прохав посприяти у цьому. Від Управлінням Державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області громадянин невдовзі отримав повідомлення про реєстрацію декларації про початок виконання будівельних робіт.

За період з 31 жовтня по 6 листопада 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 117 533 дзвінки, а також 994 звернення зареєстровано через Інтернет.

Оперативно отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію громадяни можуть, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно як зі стаціонарних, так і телефонів мобільних операторів (Київстар, Vodafone Україна, Lifecell).

Для підприємців «гаряча лінія» діє за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий міський телефон урядової «гарячої лінії» за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua