АКТУАЛЬНА ТЕМА

Вулиці столиці почистили від автомобілів-«нелегалів»

Протягом кількох тижнів співробітники Київської регіональної митниці спільно зі спеціальним підрозділом МВС України виявили на автошляхах столиці 30 іномарок, які були ввезені в Україну з порушенням митного законодавства. Цікаво те, що у своїх поясненнях громадяни, причетні до ввезення цих автомобілів, відверто розповідали: пригнали їх на замовлення, добре розуміючи, що саме роблять.

Атака клонів

Серед цих автівок-«нелегалів» — «Porshe», «Chrysler», «Jeep», «Mersedes», «BMW», «Audi», «Mazda» з реєстраційними номерами Словаччини, Латвії, Литви, Люксембургу, Придністровського регіону Республіки Молдова й Польщі. Вони були або ввезені в Україну з порушенням митного законодавства, або передані в розпорядження іншим особам, які не мали права користуватись автомобілем без дозволу митного органу.

Іномарки ввозились без оподаткування митними платежами на підставі Стамбульської конвенції про тимчасове ввезення нібито з метою комерційного використання тільки тими громадянами, які їх переміщували через кордон. Однак насправді використовувались для приватних потреб третіми особами.

За словами прес-секретаря Київської регіональної митниці Ольги Неділі, тепер правопорушники повинні сплатити штрафи. А це, залежно від виду скоєного правопорушення, від 8, 5 до 17 тисяч  гривень.

Митники розповідають, що з року в рік борються зі схемами, які  використовують ділки, котрі намагаються завезти на територію країни автомобілі без сплати мита. Але на місці старих схем згодом народжуються нові.

— Це може бути незаконне ввезення іноземного транспортного засобу під виглядом повернення українського з наданням підроблених чи незаконно отриманих документів, — каже керівник департаменту боротьби з контрабандою та митними правопорушеннями Державної митної служби України Олександр Попівняк. — Практикується також тимчасове вивезення українського транспортного засобу та повернення під його виглядом іншого, аналогічної моделі. Щоб пояснити повну зміну номерних частин, господарі таких автомобілів надають довідки про проведення капітального ремонту.

Є випадки, коли транспортні засоби фіктивно передаються особам, які планують переселитися на постійне місце проживання в Україну, і після митного оформлення зі звільненням від сплати платежів повертаються в користування реальним власникам.

Ввозяться автомобілі і під виглядом спадщини з наданням фіктивних, отриманих незаконним шляхом або підроблених документів. Найбільш характерний такий спосіб правопорушень, коли намагаються доставляти в Україну автомобілі з Молдови і частково з Польщі, Російської Федерації.

Правопорушники вдаються і до такого трюку, як заміна (підміна) комерційних документів перед українським пунктом пропуску (подвійний пакет документів). Наприклад, автомобілі купуються громадянами на території країн Євросоюзу, однак на митну територію України ввозяться за підробленими документами в порядку, передбаченому для юридичних осіб — суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.

Останнім часом усе більшого поширення набули спроби ввезення громадянами іномарок на підставі саме Стамбульської конвенції про тимчасове ввезення — нібито з метою комерційного використання на території України. Проте не завжди це здійснюється у законний спосіб.

—Так, Луганською митницею у результаті перевірки обставин переміщення автомобіля AUDI A4 на митну територію України в режимі «тимчасове ввезення» встановлено, що громадянин України надав для митного оформлення фіктивні документи щодо фактичного працевлаштування та мети його ввезення. Надаючи автомобілю статус «комерційного», правопорушник намагався вільно користуватись транспортним засобом на території України, без сплати належних платежів, — розповідає Олександр Попівняк. — В іншому випадку громадянин Азербайджану, який проживає в Україні, перемістив на митну територію України транспортний засіб Range Rower у режимі «тимчасове ввезення». В ході перевірки, проведеної Київською обласною митницею, встановлено, що цією автівкою він користувався на підставі довіреності, засвідченої нотаріусом Литовської Республіки. А з відповіді, яку ми отримали від колег з Литви, встановлено, що нотаріус цю довіреність не засвідчував.

На загал тільки за поточний 2013 рік під час переміщення через наш митний кордон автомобілів у режимах «тимчасове ввезення» та «транзит» і під час користування автівками, що потрапили в Україну завдяки цим режимам, митними органами зафіксовано 840 фактів порушень митного законодавства України.

Щоб завезти іномарку та уникнути неприємностей, краще заздалегідь з’ясувати,
які податки треба сплатити.
Фото з сайту customs.uz.ua

VIP-економія

Часто в тіньових схемах беруть участь і самі власники іномарок, які не хочуть витрачати кошти на їх утилізацію, тому неофіційно, за порівняно невелику суму, продають машини.

— Як правило, зазначені автомобілі переміщуються через кордони за підробленими документами, — пояснює Олександр Попівняк. — Після того як автомобіль залишає територію ЄС, власник заявляє про його викрадення, і у нього є можливість отримати страхову премію. Через розгалужену систему спільників такий автомобіль перепродається в Україні, Російській Федерації, Казахстані, Абхазії тощо.

На території України ці транспортні засоби легалізуються за допомогою зміни номерів агрегатів (кузова або двигуна) або шляхом підробки документів без сплати відповідних митних платежів. Здебільшого йдеться про дорогі автомобілі престижних марок, ринкова ціна яких на території України становить понад 100 тисяч доларів США.

Подібна схема також діє щодо транспортних засобів, які офіційно придбані в кредит і зареєстровані на території України. Власник автомобіля, не бажаючи виплачувати кредитні зобов’язання, неофіційно продає транспортний засіб. Такі автомобілі переважно переміщуються в Російську Федерацію. При цьому автомобіль може виїжджати за реальними документами власника, які протягом 2-3 тижнів повертаються останньому для подачі заяви в органи ДАІ про викрадення автомобіля і отримання страхової виплати.

Значна кількість дорогих транспортних засобів, у тому числі й вантажних, після їх легалізації (зміни номерів кузова, двигуна) або шляхом підробки документів залишається на території України.

До речі, законодавством України передбачена відповідальність не тільки для тих, хто незаконно переміщує через кордон транспортний засіб, а й для тих, хто потім на ньому їздить уже всередині країни. Такому правопорушнику загрожує щонайменше штраф. А якщо громадянину не вдасться довести, що він добросовісний покупець, автомобіль за рішенням суду можуть конфіскувати. Так що тим, хто справді хоче завезти іномарку, не провокуючи неприємних конфліктів, треба заздалегідь поцікавитися, як правильно все оформити й сплатити податки.