Восьмого змагального дня українські каноїсти прославили Україну у дебютному для Паралімпіади і для нашої збірної виді — параканое. Наталя Лагутенко у жіночому фіналі (клас KL2) продемонструвала другий час — 55.599 секунди, що майже на дві секунди менше, аніж у британки Емми Вігс, а  вже у чоловічому фіналі (клас KL3) ми посіли найвище місце: Сергій Ємельянов проплив за 39,810 секунди, що на кілька сотих швидше, ніж німець Том Кірі.

Крім того, українець установив фактично паралімпійський рекорд, щоправда, на таких змаганнях результат залежить від багатьох чинників (наприклад, погодні умови, стан води), тому повторити його в іншому місці майже нереально.

Сергій Ємельянов: зі старту — в переможці! Фото з сайту unian.net

У  четвер українці не лише здолали рекорд Лондона: загалом — 92 медалі проти 85, а й  зміцнили третю позицію на Паралімпіаді-2016, яку втримують дев’ятий день поспіль.

Традиційно потужно виступає національна паралімпійська збірна кома н да з плавання. Команда плавців продовжує бити свій же рекорд за загальною кількістю здобутих нагород у 2012 році. Тоді було 44 медалі (17 золотих, 14 срібних, 13 бронзових), а тепер  вже 56 ( 21 золота, 17 срібних та 18 бронзових). 29 спортсменів із 45 зі складу національної паралімпійської збірної команди з плавання вибороли нагороди вищого ∂атунку станом на закінчення восьмого змагального дня.  До речі, серед  31 країни, які у плаванні вибороли медалі різного ∂атунку, команда України посідає другу сходинку після команди Китаю. Тут ми вже обійшли британців.

Станом на сьогодні одним із лідерів серед чоловіків є Максим Крипак, який виборов 5 золотих та 2 срібні нагороди. Максим  вже побив рекорд Віктора Смирнова, який у 2004 році був найкращим у команді (5 золотих, 1 срібна та 1 бронзова медалі). За Максимом йде Денис Дубров — 3 золоті, 2 срібні та 2 бронзові нагороди, у Євгена Богодайка — 3 золоті, 2 срібні та 1 бронзова медалі. Найкраща серед жінок —  Єлизавета Мерешко  — 3 золоті та 1 бронзова нагороди.

Емоції у всіх зашкалювали, коли Максим Крипак та Денис Дубров обидва  пропливли з результатом, вищим за попередній рекорд світу та паралімпійський рекорд на дистанції 400 м вільним стилем. Результат Максима —  світовий та паралімпійський рекорд  —  3:57.71, Дениса — 4:00.11. Женя Богодайко на дистанції 100 м брасом знову встановив рекорд світу та паралімпійський рекорд, фінішувавши з результатом 1:18.71 та покращивши свій же рекорд світу, встановлений у 2012 році (1:20.17).

У Дмитра Виноградця черговий рекорд Європи на дистанції 200 м вільним стилем та срібна нагорода (3:09.77). У Паламарчука Сергія на дистанції 50 м на спині (50.23) — також європейський рекорд. Лише за один день наші паралімпійці поліпшили два світових досягнення, два континентальних та два паралімпійських рекорди, а загалом —  16 рекордів світу за 8 днів змагань, 10 рекордів Європи та 16 паралімпійських, повідомляє офіційний сайт Національного паралімпійського комітету.