Майже дві з половиною тисячі відвідувачів завітали торік до Музею історії урядів України. Якщо раніше експонати займали одну кімнату, тепер експозиція значно розширилась і містить цікаві раритети, що розповідають про минуле українських чиновників.

Музей, розташований у Будинку Кабінету Міністрів, почав діяти наприкінці 2009 року. Ідею його створення ще за п’ять років до того висунув завідувач історико-документального відділу Секретаріату Кабінету Міністрів Микола Палій. Початкову експозицію, що розповідала про діяльність органів виконавчої влади, починаючи від створення у 1917 році першого уряду України — Генерального секретаріату Української Центральної Ради на чолі з Володимиром Винниченком — і до наших днів розмістили у звичайному робочому кабінеті. Тоді цим опікувалися начальник управління у зв’язках з громадськістю Наталія Дніпренко разом із першим збирачем фондів майбутнього музею Наталією Карповою.

У міністерських кабінетах побували і школярі, й студенти. Фото Володимира ЗАЇКИ

Згодом ініціативу збирати експонати, що розповідають про минуле українських урядів та будинку, в якому вони працювали, підтримав куратор підрозділу заступник Міністра Кабінету Міністрів Іван Ратушняк. А міністр Петро Крупко прийняв виконану роботу і дав дозвіл на функціонування такого історичного осередку.

На вересень 2015 року припадає друге народження музею. Відбулося це з ініціативи і під безпосереднім керівництвом Міністра Кабінету Міністрів Ганни Онищенко. Насамперед музей збільшився територіально — тепер він займає не одну кімнату, а п’ять. Додалися нові експозиції. Вони розповідають про роботу урядів, що діяли на території сучасної України від 1917 року до наших днів.

У музеї представлено матеріали, пов’язані з діяльністю колишніх керівників урядів, зокрема копії документів, нагороди, фотознімки. Тут розміщено портретну галерею керівників урядів, обладнано кімнату з умовною назвою «Кабінет голови Ради Міністрів Української РСР», відтворено два робочих місця співробітників урядового апарату 1960—1980 років, створено кінозал, в якому демонструють документальний фільм про історію урядів, експозицію подарунків, одержаних у різний час керівниками та членами урядів як подарунки державі.

За допомогою фахівців Державної архівної служби та Національного музею історії створено фотостенди, що розповідають про історичні будинки в Києві, в яких розташовувалися урядові структури у 1917—1919 роках, про переїзд у 1934 році столиці України з Харкова до Києва та історію спорудження у другій половині 1930-х приміщення на нинішній вулиці Михайла Грушевського, в якому впродовж понад семи з половиною десятиліть працюють українські уряди.

У залі, присвяченому періоду незалежності нашої країни, розміщено державні символи — Державний прапор та малий Державний герб, можна ознайомитися з текстом Акта проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року, побачити портрет першого прем’єр-міністра Вітольда Фокіна.

Відвідування Музею історії урядів — частина маршруту проведення оглядових екскурсій у Будинку уряду, що свідчить про відкритість влади. Після оновлення музею кількість екскурсій значно зросла. Упродовж 2015 року до музею завітали 92 групи відвідувачів. Серед них представники громадських об’єднань (11 груп), учні загальноосвітніх (8), студенти вищих навчальних закладів (35), слухачі Національної академії державного управління при Президентові України (9), співробітники Державної архівної служби, представники Асоціації випускників Програми стажування у Верховній Раді та центральних органах виконавчої влади. А також учасники заслуженого народного ансамблю пісні і танцю України «Дарничанка» Центру художньої та технічної творчості «Печерськ», ветерани аеропорту «Бориспіль» та члени їхніх родин, працівники установ та організацій з різних областей країни.

Екскурсії проводять для організованих груп представників громадських об’єднань, учнів загальноосвітніх, студентів вищих навчальних закладів, працівників установ та організацій за попередньою домовленістю (екскурсійна група — не більш як 25 осіб).

Щоб потрапити на оглядову екскурсію до Будинку уряду, потрібно надіслати лист-замовлення до Секретаріату Кабінету Міністрів України. У листі-замовленні, підписаному керівником відповідних установ, закладів чи організацій і завіреному печаткою, слід зазначити інформацію про орієнтовну дату проведення екскурсії (крім вихідних і святкових днів), час її початку, кількість учасників, прізвище, ім’я та по батькові особи, відповідальної за організацію екскурсії, її контактний телефон. До листа треба додати список учасників.

Допуск відвідувачів до Будинку уряду здійснюється за українськими паспортами, для молоді до 16 років — за учнівськими (студентськими) квитками.

Володимир ТАТАРЕНКО
для «Урядового кур’єра»