Коли про те чи інше місце кажуть, що тут живе історія, то це неодмінно про одну з околиць Сум — Веретенівку, а саме про аграрний коледж. Здається, що і його корпуси, які розкинулися в золотому осінньому парку, і зграйки юнаків та дівчат, які вранці поспішають на заняття, невидимою ниттю пов’язані із сивою давниною.

І це не просто уява, а реальність сьогодення. Бо за роки існування навчальний заклад зробив настільки вагомий внесок у підготовку кадрів для сільського господарства не лише області, а й України, що про Сумський коледж цілком справедливо можна говорити як про один з провідних у країні.

Земські збори постановили

В обласному архіві збереглося чимало документів і свідчень, що проливають світло на першопочатки сільськогосподарської школи в селі Веретенівка Сумського повіту.

Так, в одній із довідок від 7 жовтня 1899 року зазначається: «Чергові земські збори Сумського повіту після жвавого обговорення питання щодо відкриття під Сумами сільськогосподарської школи вирішили уповноважити земську управу на пошук і купівлю відповідної ділянки землі. Після цього скликати екстрені земські збори для остаточного розгляду і затвердження планів, кошторисів, положень і штатів сільськогосподарської школи».

Цікаво простежувати, наскільки енергійно і відповідально організатори опікувалися цим питанням, яке упродовж наступних трьох років залишалося першочерговим. Наприкінці лютого 1903 року «…Міністр землеробства Російської імперії О.С. Єрмолов дозволив Сумському земству заснувати нижчу сільськогосподарську школу 1-го розряду на своїх землях у хуторі Анненському у трьох верстах від Сум з однорічним підготовчим класом», а вже восени будівництво приміщень підійшло до завершення, і в закладі виявили бажання навчатися 35 учнів. З них 21 — за рахунок земства і 14 — «своєкоштних», які платили за утримання і приміщення 75 карбованців на рік.

Звісно, тоді навряд чи хтось міг передбачити, що більш як через сотню літ тут буде не просто школа, а потужний навчальний заклад, у якому здобуватимуть освіту сотні юнаків і дівчат із Сумської та низки інших областей. І що коледж стане одним із підрозділів Сумського національного аграрного університету, який справедливо вважається флагманом серед споріднених вишів країни. Маючи багату і цікаву історію, коледж Сумського аграрного університету не тільки стабільно працює сьогодні, а й упевнено дивиться в майбутнє. Запорука цьому — єдиний колектив педагогів-однодумців і прагнення до знань сучасної молоді.

Директор коледжу Оксана Мусієнко з відмінниками навчання та активістами громадського життя. Фото надані прес-службою коледжу СНАУ

Навчаючи навчаємось

Директор закладу Оксана Мусієнко справедливо вважає, що саме знання історії рідної альма-матер допомагає сьогоднішнім студентам у повсякденному навчанні. Тож на її робочому столі поряд з діловими документами, посібниками та різною літературою — літопис коледжу від дня заснування до сьогоднішніх днів. До нього тут звертаються не вряди-годи, від ювілею до ювілею, а постійно. Отож будь-який навчально-виховний чи культурно-мистецький захід неодмінно містить історичні штрихи.

Що стосується нинішньої загальної картини, то вона, за словами Оксани Володимирівни, багатогранна, містка, співзвучна часові. У коледжі звикли працювати не навздогін йому і навіть не в унісон, а з випередженням.

Чому? Аби не бути в ролі тих, хто доганяє і завжди не встигає. Тож саме тут знайшли і знаходять прописку новації, що йдуть на загальну користь.

Одна з них — створення віртуального навчального середовища задля формування професійної та особистісної мобільності викладачів і студентів. На практиці це означає поєднання педагогічного досвіду викладачів з наявними нині навчально-методичними розробками, що містять новітні інформаційні технології.

Електронний освітній простір тут створили на базі платформи Moodle, яка відкриває перед студентами широкі можливості щодо використання інформаційних технологій на всіх етапах навчання. Як підсумовує Оксана Мусієнко, працюючи впродовж більш як двох років над новинкою, довелося і доводиться навчатися, освоювати нові освітні материки. Але викладачі і студенти впевнилися в ефективності і перспективності системи.

Це єдиний штрих, що характеризує стиль роботи коледжу. А їх сотні. За кожним — прагнення бути на вістрі часу, шукати і знаходити відповіді на всі запитання, розв’язувати проблеми за допомогою сучасних ключів і кодів від нового і незвіданого.

Такий 110-річний коледж  сьогодні

Французький Шартр пропонує співпрацю

Нещодавно сумчани зустрічали гостей з Франції. З’ясувалося, що аграріїв цієї країни зацікавив коледж, співпраця з яким приносить свої перші плоди.

Радник з аграрних питань при уряді України Арні Барнабо, керівник сектору аграрної освіти регіону Центр Франції Жіль Татен, викладачі аграрного ліцею м. Шартр ознайомилися з освітнім процесом у коледжі, регіональною політикою агропромислового розвитку, взяли участь у «круглому столі», де були представлені особливості підготовки фахівців рівня «молодший спеціаліст» у Франції та Україні, відвідали окремі підприємства, що є базовими для проходження виробничих практик, — ТОВ «Еліфібр» та «Ворожбалатінвест».

Результатом візиту стало підписання угоди про співробітництво в галузі освіти між коледжем та ліцеєм «La Saussya», відповідно до якої з вересня цього року студент ІІІ курсу обліково-фінансового відділення Даніель Онсіра навчатиметься в партнерському закладі у місті Шартр.

Співпраця з французькими освітянами — лише один з прикладів. Сумський коледж налагодив тісні зв’язки з низкою аграрних навчальних закладів не лише України, а й Білорусі. Тобто і своєму навчаються, і чужого не цураються.

А якщо так, то попереду нові десятиріччя нових здобутків і відкриттів.