МИСТЕЦТВО

Національний цирк презентував нову програму, яку показуватиме з 25 січня до 19 травня

Вона має невибагливу назву «Від серця до серця», однак значно відрізняється від попередніх. Так заінтригувала представників засобів масової інформації директор цирку Людмила Шевченко. «Від звичних номерів із тиграми й левами цього разу ми відмовилися. Нехай люди трішки від них відпочинуть: на арені виступатимуть інші тварини, — сказала вона. — Зокрема глядачів веселитиме один із фаворитів цирку — морж Султан».

Та виступу цього 600-кілограмового красеня з коричневим виблискуючим хутром, який вживає щодня до 30 кілограмів риби, журналістам під час презентації нової програми чекати довелося понад три години. Його номер на арені був завершальним і найоригінальнішим. Адже жодна з тварин так спритно не змогла б показати, як правильно качати прес, надути повітряну кулю менше, ніж за півхвилини, та ще й крізь ніздрі видавати доволі мелодійні звуки!

Проте це не єдина родзинка нової програми. 18-річна та 5-річна ведмедиці показали клас у їзді на самокаті й велосипеді. Один такий «ховрашок» примудрився навіть кішку зобразити, пролазячи через маленьку арку.

А дев’ять білих пуделів, підстрижених за останніми модними тенденціями, підстрибуючи над землею на півметра, влаштували на арені справжнісінькі собачі забіги. У цьому номері не втратив концентрації й десятий, чорний пудель, тривалий час стоячи на передніх лапах догори дригом на долоні російського дресирувальника Петра Простєцова. До речі, теперішню циркову програму справді можна назвати національною: з 14 номерів, які увійшли до неї, всього три виконують артисти з Росії.

Дресирувальник Сергій Свіщенко: «Султан вам зараз заспіває!». Фото УНІАН

Мабуть, запаморочиться голова не в одного глядача від споглядання під самісіньким куполом цирку за «Повітряним польотом» акробатів під керівництвом Сергія Манчука. Їхні стрибки й холоднокровні падіння в сітку з будь-якої висоти у темряві супроводжуються світловими спецефектами, завдяки яким око глядача встигає вловити лише білі костюми артистів.

Уразив також номер «Еквіліб у кільці» під керівництвом заслуженого артиста Росії Олександра Маслова. Тут виконавці продемонстрували небувалу для звичайної людини гнучкість, почуття балансу, втримуючи різні металеві предмети, за що й отримали численні оплески глядачів. А «Ірландську сагу» розповіли п’ять маленьких конячок, різних за мастю та вправних у стрибках через бар’єр. І вони ж синхронно ходили на задніх ногах.

«А чи не зірветься з 15-метрової висоти Анастасія Макеєва?» — промайнула думка, коли побачила дівчину без страховки. «Вона раніше брала участь в екстремальних шоу, — ділиться інформацією з сусіднього крісла жінка. — У цирку її звуть шибайголовою». І переконуюся у справедливості цих слів, споглядаючи за стрибками артистки по канату. Зізнаюся, мені полегшало, коли Анастасія стала на землю.

А який же цирк без клоунів? Ознайомили нас зі своїми репризами й жартами заслужені артисти з Росії Олег Бєлогорлов і Сергій Калганов. Кумедні рухи «м’яким місцем» останнього і досі пробую повторити, та все не виходить.

Таке культурне задоволення можна отримати раз, а подеколи й двічі на день, сплативши в касі від 60 до 200 гривень. Та воно того варте! Переконалася у цьому, бо відчула себе дитиною, абстрагувалася від буднів. І не помітила жодної людини, яка б залишала цирк із сумним виразом обличчя.