ЗДОРОВ’Я

Наймолодшому з інвалідів Великої Вітчизняної — 85 

«Семиштан Олексій Іванович, три поранення; Федір Дєдушкін, контузія, три поранення; Іван Радченко, два поранення; Олексій Фаренюк, два поранення…» — така стисла, але, погодьтеся, надзвичайно красномовна інформація міститься під листом, з яким звернулися до нашої газети її постійні читачі, інваліди війни І групи, члени Всеукраїнської організації інвалідів війни, Збройних сил і бойових дій.

«Ми часто чуємо у виступах депутатів, посадових осіб виконавчої влади слова на захист чорнобильців, дітей війни соціальних груп, — пишуть шановані автори. — І це правильно. Та от чомусь ніхто й словом не згадає тих учасників бойових дій і період 1941-45 рр., які зазнали чи не найбільших страждань, — інвалідів Великої Вітчизняної. Адже саме вони не фігурально, а в прямому розумінні слова захищали нашу Вітчизну від ворога».

Мають рацію фронтовики: війна цілилася в кожного, та влучила лише в загиблих і поранених на полях битв. Так-от, останні після лікування в госпіталях вижили, але стали інвалідами, з ампутованими кінцівками, контузіями, іншими важкими пораненнями. І при цьому в силу своїх можливостей в повоєнну пору працювали на виробництві, в сільському господарстві, заробляючи маленькі зар?плати, а затим, відповідно, невисокі пенсії.

Чи часто згадуємо ми про цих людей, більшість з яких нині прикована до ліжок? Хіба що раз на рік — 9 травня, у День Перемоги.

Про літніх людей треба дбати не тільки у свята. Фото з сайту ru.123rf.com

У всіх державах, з сумом зауважують інваліди ВВВ І групи, пенсійне забезпечення громадян, які втратили здоров’я під час захисту країни, є пріоритетним для влади. На жаль, у нас цю категорію громадян лише час від часу «підтягують» у пенсійному забезпеченні до чорнобильців, а в окремих випадках просто до тих, хто пішов на пенсію за віком у даний час.

«І така неувага розпочалася не сьогодні, — йдеться в колективному листі. — У 1997-му відмінили так звану регресивну шкалу при нарахуванні пенсій всім пенсіонерам, в тому числі й інвалідам ВВВ рядового та сержантського складу. Наступного року її відновили, але лише для частини інвалідів, чим істотно обмежили розмір нашої пенсії. Інваліди війни з рядового і сержантського складу впродовж восьми років отримували мізерні пенсії аж до відміни регресивної шкали в 2006-му…»

І справді, не заслуговують наші воїни-захисники такого ставлення до своїх проблем. Та в 2008-му, коли багатьом категоріям таки перерахували пенсії з урахуванням показника середньої зарплати по галузях народного господарства, інваліди війни рядового і сержантського складу знову залишилися ні з чим. І тільки нещодавно, пишуть автори листа, уперше за два десятиріччя незалежності інвалідів Великої Вітчизняної І групи, які довгий час перебували на квартирному обліку, забезпечили житлом. З 1 січня 2011-го їм підвищили пенсію на 25%. З цьогорічного травня скаліченим війною сержантам і рядовим перерахували трудові пенсії з урахуванням показника середньої зар?плати по галузях народного господарства за 2007 рік на рівні всіх пенсіонерів та інвалідів ВВВ. 

До повної соціальної справедливості залишилося небагато, зазначають фронтовики. Вони сподіваються, що найближчим часом середня пенсія інваліда війни І групи таки наблизиться до рівня середньої пенсії інваліда-чорнобильця І групи. Аргументують тим, що очікувати на поступове підвищення пенсійного забезпечення до обіцяного урядовцями 2015 року не залишається часу. Адже наймолодшому з них уже виповнилося 85.