МИЛОСЕРДЯ

Ця житейська історія могла закінчитися трагічно, якби не допомога дільничного міліціонера

А все почалося з того, що до села Перемога Глухівського району на Сумщині з місць ув’язнення повернувся 40-річний Віктор К., який відбував покарання за крадіжку. Здавалося б, з’явився шанс розпочати інше життя. Однак сім’я не прийняла колишнього арештанта, виставивши його за двері. І це посеред зими, коли на вулиці мело і хурделило, а стовпчик термометра опускався позначки нижче 10 — 12 градусів.

 Що робити в такому випадку? Родичів немає, проситися до сусідів чи знайомих? Запитання щонайменше риторичні, якщо врахувати, що й робота Віктору поки що не світила. То й почав шукати закинуті селянські хатини, де й коротав дні і ночі. Дільничний міліціонер майор Юрій Сергієнко знав про повернення земляка, пробував порозумітися із його сім’єю, та тільки ж жоден параграф закону не може зобов’язати дружину і дітей радіти поверненню чоловіка з ув’язнення.

Одного дня прибулець зник із поля зору, чим викликав неабияке занепокоєння правоохоронця. Вирішив шукати Віктора в сусідніх селах. І не помилився. В одній із покинутих хатин знайшов того — ледь живого. То вже пізніше лікарі скажуть, що якби минуло ще 5—7 годин, наслідки були б фатальними. Дільничний на собі виніс замерзлого чоловіка, одвіз додому, де відігрів, нагодував і напоїв чаєм. А потім доправив до лікарні, де пацієнту швидко зробили операцію. На жаль, довелося ампутувати пальці ніг, оскільки мороз таки встиг добряче їх прихопити.

Здавалося б, правоохоронець виконав свою благородну місію і міг би бути спокійним. Але, як він зараз каже, хіба можна забувати про людину, яка залишилася сам на сам з такими проблемами? Тож 32-річний майор узявся допомагати підопічному — постійно навідує того в лікарні, приносить фрукти, воду, харчі. А ще купив калоші, підготував одежину… І поки той лікується, шукає варіанти допомоги чоловікові.

Дільничний міліціонер Юрій Сергієнко з урятованим земляком у лікарні. Фото прес-служби СЗГ УМВС України в Сумській області

Дільничний уже має попередні домовленості про роботу і житло для земляка. А що ж Віктор? Він настільки зворушений і розчулений увагою, що й досі ледь вірить у те, що відбувається. Адже дільничний урятував його від холодної і голодної смерті!

Тим часом майор Юрій Сергієнко успішно несе службу. Під його опікою понад 3 тисячі селян у 5 населених пунктах. Скрізь устигає побувати, впевнитися, як живуть земляки. Останні ж не можуть ним нахвалитися. Кажуть, що найбільше непокояться, якщо їхньому дільничному запропонують підвищення по службі і він їх залишить…