Минулими вихідними суспільна напруга в низці областей України сягнула найвищого рівня. Радикально налаштовані молодчики намагалися завадити Україні рухатися курсом утвердження демократії та втягнути людей у вигідне їм протистояння. Втім, наштовхнулися на зовсім протилежний результат: люди в різних регіонах України рішуче висловились проти втручання чужих у свою політику. Хоч не скрізь було легко відстоювати свої ідеали. Як це відбувалося — бачили власні кореспонденти «Урядового кур’єра».

Черкащина. «Не штовхайте нас до крайньої межі!»

Владислав КИРЕЙ,
«Урядовий кур’єр»

Гнівним обуренням російською окупацією українських територій вибухнуло в неділю велелюдне народне віче на Соборній площі в Черкасах. Ніколи на нашій землі не було міжнаціонального протистояння, не було тиску на росіян чи російськомовне населення, підкреслювали виступаючі. Але зараз Путін вирішив приміряти на себе ганебні лаври Адольфа Гітлера, вирішив стати агресором номер один у світі.

Учасники зібрання закликали до національної солідарності, говорили про те, що слід забути будь-які розбіжності, лише пам’ятати, що в нас є Україна, за нами стоїть Україна. Ми не дозволимо нікому, наголошували учасники віче, встановити тут російський прапор! Ми не дозволимо нікому прийти на землю гайдамаків і щось тут «умиротворювати»!

До гуртування та єдності закликав у своєму виступі зокрема митрополит Черкаський і Чигиринський УПЦ Київського патріархату Іоан, який зауважив, що події останніх днів, на жаль, руйнують зв’язки між друзями, родичами, близькими.

— Однак кожен сьогодні робить свій вибір — з правдою він чи з брехнею, зі свободою чи з тоталітарним рабством. Наш народ уже визначився, уже здобув перші перемоги на Майданах. Він відчув, що влада — в його руках, — зауважила активістка Демократичного альянсу Таїсія Плахута, звертаючись до громади. Вона закликала дуже уважно ставитися до інформації, яка поширюється в Інтернеті, й сприймати тільки достовірні повідомлення. Наше завдання, наголосила вона, не допустити плану Путіна, основа якого — зробити так, щоб в Україні почалася громадянська війна.

У неділю відбулася позачергова сесія Черкаської обласної ради, під час якої народні обранці виявили свою єдність та згуртованість, готовність захистити Україну від окупації. Депутати категорично засудили дії Росії, що підштовхують до загрозливої межі між миром і війною, можуть призвести до розколу нашої країни і тривалого громадянського конфлікту з людськими жертвами. Україна з її кордонами, адміністративно-територіальним устроєм, соціальним і етнічним складом, підкреслюється в прийнятому зверненні, — повноправний суб’єкт міжнародних відносин. А держави, які гарантували Україні територіальну цілісність і суверенітет, повинні взяти активну участь у діалозі мирного врегулювання ситуації в Україні.

Листом із Черкас Голову Ради Федерації РФ Валентину Матвієнко, уродженку України, юність якої минула у Черкасах, депутати закликали одуматися і не допустити пролиття крові земляків.

В області панує патріотичний дух. До військкоматів приходять як молоді хлопці, так і дорослі чоловіки. Серед охочих є навіть жінки. У Черкасах до військкомату прийшли десятки людей, аби підтвердити свою готовність захищати Україну у випадку військових дій. Чоловіки різного віку мобілізуються та патрулюють вулиці міст разом із автоінспекцією.

В обласному осередку Штабу національного спротиву роблять усе можливе для попередження можливих провокацій.

Луганщина. Радикали активізувалися

Олена ОСОБОВА,
«Урядовий кур’єр»

У Прощену неділю депутати обласної ради під тиском представників громадського руху «Луганська гвардія», на чий намет перед будівлею обл?держадміністрації влада закривала очі, ухвалили резолюцію із заявою про нелегітимність українського парламенту й усіх його рішень. Певну трансформацію рух «Луганська гвардія» подолав буквально протягом тижня. Починали з того, що зазивали перехожих на чай у свій намет. Та журналісти місцевих телеканалів першими помітили, що від мешканців намету постійно тхне спиртним.

На 1 березня був анонсований мітинг для обговорення ситуації в країні. Про бажання провести свою акцію того ж дня заявили представники проросійського руху байкерів «Нічні вовки», які, як повідомили кореспонденту «Урядового кур’єра» джерела в компетентних органах, привезли з собою й прапори сусідньої держави, і радикально налаштованих активістів. Російські прапори встановили біля будівлі ОДА, на споруді міської ради та на пам’ятнику Леніну.

Протистояти реакційному натовпу намагалися представники Громадського сектору місцевого Євромайдану — молодь і студенти. Вони розгорнули на іншій стороні головної площі обласного центру багатометровий прапор України.

На 2 березня була призначена позачергова сесія обласної ради.

Депутати ухвалили рішення про визнання нелегітимним повернення до Конституції 2004 року й Звернення до Верховної Ради.

Проти такого звернення виступив депутат Андрій Шаповалов.

«Я не голосуватиму за це звернення. На вулиці перед будівлею ОДА стоять не всі жителі області, це потрібно враховувати»,— сказав він.

Також у декількох сотнях метрів від обласної ради відбулось традиційне народне віче, скликане Штабом національного спротиву. Городяни одноголосно засудили спробу сепаратистського шабашу і підтримали заклик до загальної єдності та вірності Україні. Учасники Луганського майдану тримали в руках державні прапори та численні плакати з вимогами припинення збройної агресії Росії.

Запоріжжя. Без партійної символіки

Наталя ЗВОРИГІНА,
«Урядовий кур’єр»

У Запоріжжі на центральну площу біля стін обладміністрації вийшли кілька тисяч людей, щоб вшанувати героїв Небесної сотні та висловити свій протест проти введення російських військ на територію України. З натовпу щоразу лунало: «Путін — геть!» і «Герої не вмирають!».

Функцію охорони правопорядку виконували представники «Самооборони». Вони охороняють і сам адмінбудинок. Тож для їхніх потреб тут облаштували польову кухню і медпункт. За інформацією активістів, до лав запорізької «Самооборони» записалися близько тисячі чоловік.

Запорізький Майдан оголосив мораторій на використання партійної символіки. Не видно прапорів жодної з політичних сил. Натомість повсюди державна символіка і антивоєнні гасла.

Міська влада, представники політичних партій, громадських організацій та громадські діячі, обговоривши ситуацію в країні, зробили спільну заяву щодо підтримки суверенітету і територіальної цілісності України.

«Усвідомлюючи всю складність ситуації, в якій опинилася наша країна, з метою недопущення громадянського протистояння та забезпечення конституційних свобод і прав громадян заявляємо про нашу безумовну підтримку державного суверенітету та територіальної цілісності України, виконання Конституції і законів України, а також рішень в.о. Президента України, призначеного Верховною Радою, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України.

Ми розуміємо, що деструктивні сили намагаються розколоти суспільство. Якщо і далі нагнітати ситуацію невиваженими гаслами, закликами, а тим більше — діями, це може призвести до розколу країни і втрати державності. Нащадки нам цього не пробачать. Ми закликаємо запоріжців не піддаватися на провокації, уникати будь-яких заяв та дій, які роз’єднують суспільство за політичними, національними, релігійними, мовними та іншими ознаками, що провокують громадянський конфлікт, створюють загрози суверенітету і територіальній цілісності України. Головне зараз — зберегти єдність і злагоду в суспільстві заради нашої спільної Батьківщини.

Ми звертаємося до центральних органів державної влади з вимогою забезпечити дотримання Конституції заради збереження територіальної цілісності України, забезпечення свобод і прав громадян, а також утриматися від прийняття законів і рішень, що ведуть до розколу суспільства.

Ми звертаємося до право?охоронних органів і сил правопорядку з вимогою захистити життя, здоров’я і майно громадян, рішуче припиняти будь-які прояви екстремізму, тероризму, які ведуть до ескалації напруги в суспільстві.

Ми звертаємося до лідерів політичних партій, громадських організацій та об’єднань України, громадських діячів, засобів масової інформації із закликом підтримати нашу спільну заяву. Україна — наш спільний дім , її доля в наших руках» , — йдеться у зверненні. Заява прийнята двома мовами — російською і українською.

Тим часом військовий комісар Запорізької області Давид Моін поінформував, що в Запоріжжі розпочато навчальні збори військовозобов’язаних (близько 500 осіб по області). За його словами, відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони, Збройні сили приводять у бойову готовність. У Запорізькому гарнізоні це стосується військової частини «Уральські казарми» 55-ої артбригади, радіотехнічного батальйону, військової служби правопорядку, радіолокаційної частини. Також розпочато навчальні збори приписного складу районних та обласного військового комісаріату.

— Команди на проведення мобілізації — ні часткової, ні повної — не оголошено. Проводяться навчальні збори приписного складу. 40% з оповіщених вже прибули до військових комісаріатів для підготовки. Це хороший показник, — зазначив військовий комісар.

Миколаївщина. Свої проблеми вирішимо самі

Олена ІВАШКО,
«Урядовий кур’єр»

У неділю масштабний мітинг зібрали у сквері Європи, що в Миколаєві, прихильники збереження цілісності та неподільності кордонів України. На об’єднавчому мітингу зосередилися представники різних політичних сил та партій, підприємці, спортсмени, священнослужителі, наукова та культурна еліта Миколаївщини — ті громадяни, які вважають своїм обов’язком захистити цілісність держави.

Новообраний голова обласної ради Тарас Кремінь зауважив, що сьогодні практично усі політичні сили, представлені в обласній раді, виступають за об’єднання держави та не підтримують політику тих держав, які посягають на цілісність України. Виступаючи перед багатотисячним мітингом, Герой України Олексій Вадатурський, який очолює ВАТ «СП Нібулон», зазначив, що він завжди спілкується російською мовою та ніколи не відчував дискримінації з цього приводу. Підприємець також підкреслив, що сьогодні в Україні вільно розвивається бізнес і це можливо лише тому, що наша держава є самостійною. На його думку, зараз керівництво України та бізнес мають бути разом та відстояти свою країну.

Від імені обласної влади виступив виконувач повноважень голови ОДА Володимир Луста, який відмітив: «як і в кожній родині, у нас можуть бути якісь проблеми та розходження в думках, але якщо сім’я міцна та єдина, тоді їй немає чого боятися… Нам не потрібно, щоб в наші внутрішні питання втручалися близькі чи далекі сусіди, ми можемо й самі розв’язати свої проблеми». Він також повідомив, що у лютому всі зарплати, пенсії та соціальні виплати були виплачені своєчасно.

На об’єднавчому мітингу виступив також Герой України, з ім’ям якого пов’язаний розвиток суднобудування в Україні, та, зокрема, в Миколаївщині, Микола Романчук. Він зазначив, що останні два дні місто корабелів стояло на межі вогню, і лише завдяки зваженій позиції правоохоронних органів та громади міста в нашій області вдалося уникнути кровопролиття та заворушень. «Надалі жителям Миколаївщини доведеться багато працювати над тим, щоб відродити славу нашого міста як корабельної столиці України», — зазначив виступаючий. Саме таке завдання визначив для себе Микола Павлович, якого призначено головою Миколаївської обласної державної адміністрації.

Харківщина. Потрібно навести порядок

Світлана ГАЛАУР,
«Урядовий кур’єр»

Мітинг, що проходив минулої суботи на майдані Свободи у Харкові, зібрав більше десяти тисяч жителів обласного центру. Він був заявлений як «загальний збір патріотично налаштованих харків’ян». Усі присутні з самого початку поводили себе спокійно. З розмов, які велися серед мітингувальників, можна було зрозуміти, що харків’яни сьогодні говорять про необхідність наведення порядку, позбавлення зброї усіх, хто не має права її носити, продовження руху на творення, а не на розруху.

Отож мітингувальники уважно слухали своїх спікерів, які виступали зі сцени-трибуни. Серед них — колишній голова облдержадмінінстрації Михайло Добкін, Харківський міський голова Геннадій Кернес та інші. Усі виступаючі закликали харків’ян до миру і злагоди та просили не допускати провокацій. Геннадій Кернес акцентував увагу на тому, що Харків не хоче війни і має залишитися частиною України.

Цей мітинг міг би, очевидно, закінчитися мирно, якби з боку облдержадміністрації не почулася стрілянина. Як з’ясувалося, біля ХОДА відбулося зіткнення мітингарів з людьми в масках, які забарикадувалися в будівлі облдержадміністрації. Воно переросло в масове побоїще, в результаті якого постраждали 106 людей. Усім їм надали кваліфіковану допомогу в харківських лікарнях. Скільки та з якого боку було більше постраждалих, медики не сказали. В.о. заступника голови — керівник апарату ХОДА Василь Хома уточнив, що семеро із потерпілих — особи молодші 18 років.

Василь Хома заявив, що причиною конфлікту стала провокація з боку людей, які захопили ХОДА: вони,?начебто, кидали предмети і стріляли з вікон. За його словами, на момент штурму в будівлі були лише представники «Правого сектору» і ультрас «Металіста». Також Василь Хома підкреслив, що міліція та афганці, котрі на той момент перебували в приміщенні Держпрому, підійшли й допомогли правоохоронцям створити живий коридор для виведення людей з ХОДА. Наразі в будівлі немає цивільних. Там, як наголосив в.о. заступника голови, досить працівників міліції, щоб у будівлю ніхто не ввійшов.

Учасники антивоєнного мітингу в Харкові підкреслили:  Україна має лишитися цілісною країною. Фото УНІАН

Донеччина. Непрохані гості вважають місцевих «лохами»

Павло КУЩ,
«Урядовий кур’єр»

Ще недавно в Донецьку місцева влада записувала собі в актив відносно спокійну ситуацію у регіоні. Щоправда, наступні події показали:  це було затишшя перед бурею. Причому небезпека прийшла не звідти, звідки її найбільше чекали. Мовою ультиматумів із владою заговорили доморощені проросійські організації. Саме вони почали минулого тижня закликати на народне віче мешканців обласного центру, розвішуючи промовисті друковані гасла: «Скажи ні бендерівській окупації!»(орфографія збережена).

У пятницю на сесію міської ради завітав радикально налаштований командир «Народного ополчення Донбасу» Павло Губарєв. Він повідомив, що очолює 7 тисяч осіб, які висловлюють свої категоричні вимоги місцевій владі. Серед таких — визнати нелегітимними Верховну Раду, Кабмін, Донецьку ОДА та його голову, звільнити місцевих начальників міліції, прокуратури і СБУ, ліквідувати структури держказначейства, а всі податки та збори перераховувати на рахунки міської ради. Єдиним легітимним органом влади було запропоновано вважати Донецьку міську раду, але за умови, якщо депутати підтримають згадані умови.

Депутати міської ради рішуче висловили свій протест і навіть не обговорювали ультиматум.

Та наступного дня на площі Леніна на кількатисячному мітингу під російськими прапорами «ополченець» повторив свої вимоги. А збуджені присутні не тільки висловили недовіру місцевій та столичній владі, а й … обрали «народним губернатором» Павла Губарєва. Далі із величезним розгорнутим російським прапором мітингуючі посунули до приміщення Донецької ОДА. Власне, підтримували Андрія Шишацького із перемінним успіхом: його виступ переривали свистом та вигуками. Слухати начальника обласного управління міліції та міського голову також ніхто не хотів, а трохи згодом кілька бритоголових суб’єктів кинулися до флагштока, де висіли прапори Донецької області та України. Ніхто не став на заваді тому, що молодики спустили державний стяг і підняли прапор Російської Федерації.

Тим часом на позачергову сесію зібралися депутати міської ради: «слуги народу», які б мали захищати інтереси всього мільйонного міста, змушені були прийняти ультимативні вимоги кількох тисяч агресивно налаштованих мітингуючих під прапорами чужої держави. А ще створити муніципальну міліцію.

Та ні новостворена, ні діюча міліція не змогли в ці дні захистити місцевих журналістів від збуджених і підпилих мітингуючих. Учасники згаданих подій взялися не тільки звинувачувати їх у тому, що пишуть про події «не так», а й намагалися пошкодити фото- та телекамери і частували штурханами. Серед потерпілих колеги з агентства «Ура-інформ. Донбас», радіо «Свобода», телеканалу «Перший діловий» та інші.

Донеччани найчастіше називали дві причини розвитку подій. Одні емоційно стверджували: йдеться про розіграний спектакль чи навіть фарс, під час якого в Донецьку цілеспрямовано влаштували своєрідний «рашамайдан», а «батьки» міста та області зіграли з опонентами «в піддавки». Інші казали, що місцева влада стала жертвою власних надуманих стереотипів — тут закликали готуватися давати відсіч «бендерівцям», а потерпіли від «своїх» — доморощених об’єднань типу «Донецька республіка» та «Російський блок», які згуртувалися під прапором сусідньої держави.

А поки співвітчизники з’ясовували стосунки між собою, ініціативу перехопила «третя сила» — росіяни, які в ці дні «гостювали» в Донецьку. До речі, на власні вуха чув, як увечері один із присутніх на площі збудженою скоромовкою по-російськи доповідав комусь по мобільнику: «Та ніхто навіть сильно не боронився і не обурювався! Вони ще більші лохи, ніж ми думали! І тому ми зараз тут, як вдома!..»

Із заявою публічного засудження дій гостей виступили кілька місцевих осередків політичних партій та громадських організацій. «Так зване «Народне ополчення», від імені якого відбулося порушення Конституції України та захоплення влади, не представляє інтереси всіх мешканців Донеччини, а тільки ворожих проросійських радикальних організацій. Закликаємо донеччан та мешканців всієї області підтримати законну владу всіх рівнів», — йдеться у зверненні.

У неділю стало відомо, що головою Донецької облдержадміністрації було призначено відомого бізнесмена, донеччанина Сергія Таруту.

Від редакції. У понеділок відбулася позачергова сесія Донецької обласної ради, яка мала розглянути непросту ситуацію в регіоні. Наш кореспондент Павло Кущ мав написати про цей захід, однак повідомив телефоном, що не може це зробити оперативно, бо опинився заблокованим. Павло Кущ розповів, що депутати обрали новим головою облради Андрія Шишацького, та ухвалили рішення про референдум, однак відразу після цього радикально налаштовані молодики пішли на штурм будівлі. У ній опинилися заблокованими частина депутатів, працівники облради та журналісти, які висвітлювали захід. І?лише після 16 години вони вибралися з облоги. А депутати залишалися ще й після 18 години.

Закарпаття. Свавілля неприпустиме

Василь БЕДЗІР,
«Урядовий кур’єр»

В закарпатському місті Берегове, близько половини мешканців якого є угорцями, у неділю влаштували мітинг-пікет проти агресивних намірів Росії щодо України. Всі учасники чітко і недвозначно висловилися проти свавільних дій Російської Федерації на кордонах з Україною.

Активісти видрукували великий транспарант із цифрами, вписаними в історію як роки проведення подібних акцій із боку СРСР у минулому, додавши до них і сучасну «путінську». Напис «1956 — 1968 — 2014» мав означати роки вторгнення радянських військ у Будапешт і Прагу, а також зазіхань на незалежну Україну з боку пострадянської Росії.

Учасники акції — угорці, які пам’ятають придушення Угорського повстання у 1956 році періоду холодної війни, наголошували на недопустимості повторення таких подій у сучасності. «Подібне ми проходили, тому недопустимо», — казали вони. Серед мітингувальників був і хлопець, який торік переїхав на Берегівщину з російського Санкт-Петербурга. У прийнятому зверненні всі вони закликали співвітчизників до спокою, толерантності та взаєморозуміння.

— Засуджуємо неприховану військову інтервенцію з боку Російської Федерації, — йдеться у зверненні. — Звертаємося до громадян України, які живуть на Сході, Півдні та у Криму, з проханням зробити все можливе для збереження єдності нашої країни. Закликаємо уряд та Верховну Раду України негайно скасувати «Харківську угоду» 2010 року про базування Чорноморського флоту РФ в Криму. Звертаємося до всіх мешканців Закарпаття бути готовими до захисту суверенної та неподільної соборної держави Україна!».

На мітингу українською, російською та угорською мовами звучали гасла «Крим — це Україна!», «Ні — війні!», «Схід і Захід — разом!».

Волинь. Подібне вже було — у 1938-му…

Валерій МЕЛЬНИК,
«Урядовий кур’єр»

В обласному центрі на велелюдному народному вічі виступаючі закликали зробити усе можливе, щоб об’єднати країну, не допустити братовбивчої війни.

— Не встигла Україна позбавитися одного горя, як прийшло інше — у вигляді російських солдатів на нашій території. Я заявляю, що категорично засуджую дії російських військових, — висловив, зокрема, свою позицію голова Волинської обласної ради Валентин Вітер. — Неприпустимо, аби в ХХІ столітті держава порушувала міжнародні конвенції і домовленості. Тому закликаю до єдності, виваженості, мудрості. Тільки єдиним кулаком ми можемо відбити загарбників.

Заступник голови облради Ігор Гузь закликав телефонувати родичам і друзям із східних регіонів і казати, що волиняни разом із ними. І що путінський режим заступився за минулу владу, яка розвела в країні небачену корупцію і фактично пограбувала Україну. Він запропонував телефонувати знайомим і родичам у східній і південній частині України. І розповісти їм, що ми їх любимо, бо ми є єдиний народ і будемо разом з ними до кінця.

Засудив фактичну окупацію Криму і луцький міський голова Микола Романюк.

— Сьогодні ми повинні вимагати від США, Великобританії виконання Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку із приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, підписаного у грудні 1994 році у Будапешті. Вони мають допомогти у забезпеченні цілісності нашої держави та охорони кордонів, — наголосив він. — Також необхідно від імені учасників Віче звернутися до Верховної Ради України з пропозицією прийняти негайно рішення про денонсацію харківських угод, виведення російських військ із території Криму та закриття їхніх баз на півострові. І необхідно, щоб уже найближчим часом була підписана угода з Європейським Союзом.

А очільник обласної організації партії «Батьківщина» Григорій Пустовіт порівняв дії Росії із діями Німеччини у 1938-му році.

— Наша сусідка тепер діє, як нацистська Німеччина. Згадаймо 1938-й рік. Тоді Адольф Гітлер говорив, що його державі слід захистити етнічних німців, яких, мовляв, притискають у сусідній Чехословаччині. Що нині говорить Росія? Стверджує, що їй потрібно захистити своїх громадян, яких вбивають в Україні. І тому, мовляв, росіяни й ввели свої війська у нашу державу. Але жодного прізвища тих, кого вбили, назвати не можуть...

А керівник «Правого сектору» на Волині Павло Данильчук зазначив, що останні обурливі події в Криму — це війна не російського народу проти українського, а кремлівської політичної верхівки проти тієї свободи від лицемірства і корупції влади, яку недавно відвоювали українці.

Громадські організації і політичні партії, які брали активну участь в євромайданних подіях, оголосили мобілізацію. Люди які нині йдуть у військкомати, готові із зброєю в руках боронити державну незалежність і територіальну цілісність України.