СИТУАЦІЯ
 

Чому затримуються виплати у зв'язку з втратою працездатності
 

Правду кажуть: прийшла біда - відкривай ворота. Якщо вас не оминув вірус грипу або інша болячка, готуйтесь до ще однієї неприємності. Сьогодні багатьом, хто з тієї чи іншої причини потрапив на лікарняний, доводиться місяцями очікувати на передбачені законом виплати у зв'язку з втратою працездатності.

Чому так відбувається? У відділах кадрів працівникові пояснюють, що можуть оплатити лише п'ять днів перебування на лікарняному. Відшкодування решти - за Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Та спливає чимало часу, а коштів людина не бачить. Такі затримки з виплатами, звісно, нікого не влаштовують. Виникає й інша проблема. Виявляється, без страхового свідоцтва гроші не можна отримати взагалі. Кореспондент "Урядового кур'єра" спробував отримати роз'яснення з цього приводу.

Начальник відділу з питань взаємодії із ЗМІ та зв'язків з громадськістю Мінсоцполітики Михайло Кухар ситуацію з оплатою лікарняних пояснив так: "Насправді кошти Фонд переказує без затримок, проте вимагає, щоб обов'язково всі працівники мали свідоцтво. Без нього роботодавці навіть не мають права прийняти людину на роботу. Причому свідоцтва уведені ще 2001 року, видавав їх Пенсійний фонд - безкоштовно. А ось виготовлення їх триває іноді довго. Проте свідоцтво обов'язково треба оформити, адже воно потрібне не тільки для оплати лікарняних".

Михайло Кухар також нагадав, що допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом застрахованим особам, починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності. Оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця. На цей час Фондом розроблений Порядок фінансування страхувальників.

Затримку з виплатою лікарняних пояснив і перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Вадим Копилов. За його словами, пов'язане це з низкою фактів фіктивних лікарняних. Проте після зустрічі з керівництвом Фонду соцстрахування ці питання вже вирішили, й виплати розпочалися.
 

***
 

Підставою для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності, з вагітності та пологів є листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом - копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою роботодавця за основним місцем роботи.

ДOВІДКA "УК"
 

Хто і скільки отримує?
 

► 60 відсотків середньої заробітної плати (доходу) виплачується особам, які мають страховий стаж до п'яти років;

► 80 відсотків зі страховим стажем від п'яти до восьми років;

►100 відсотків зі страховим стажем понад вісім років;

► 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, віднесеним до 1 - 4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

► одному з батьків або особі, що їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи;

► ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону "Про жертви нацистських переслідувань", донорам, які мають право на пільгу, передбачену статтею 10 Закону "Про донорство крові та її компонентів".