Швидко, однак болісно викарбовував собі історію час. Національній гвардії України вже виповнилося два роки. У Києві причетні до створення «оплоту захисту українців» посадовці дали старт урочистим заходам. Був серед них і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Спершу він вручив нагородний кортик командувачеві Національної гвардії генерал-лейтенантові Юрію Аллерову за вагомий особистий внесок у зміцнення законності й правопорядку. Ще восьмеро військовослужбовців Національної гвардії  отримали з рук глави уряду відзнаки за зразкове виконання службових обов’язків, ініціативу та високий професіоналізм.

Європа має дякувати нам за захист

До тих, хто боронить кордони України, Арсеній Яценюк звертався із такими словами-привітаннями: «Національна гвардія захищає націю, яка бореться проти російської агресії за свою країну, націю, яка продемонструвала всьому світові і всій Європі, що українці — сильні люди».

Він нагадав, що Національна гвардія створювалася з нуля. Перед нею поставила виклики та завдання двома роками раніше вже нова Україна. «Хто ще кілька років тому міг подумати, що визначальним  у світовій міжнародній політиці буде право сили, а не сила права?» — продовжив тему Прем’єр. Він укотре повторив, що «Російська Федерація порушила норми міжнародного права, незаконно анексувала українську територію Автономної Республіки Крим, захопила Донецьк і Луганськ і намагалася захопити Україну, знищити її як незалежну державу, одне слово, поховати дух свободи українця». Його слова цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ: «Росія змінила світовий порядок денний. І саме ми першими стали на фронті боротьби за права, свободи і за свою країну».

Нині Україна захищає не лише свої, а й європейські кордони. Саме тому  європейські партнери повинні цінувати цей крок та допомагати нам. І сьогодні, за словами Арсенія Яценюка, Європа підтримує Національну гвардію, зокрема проведенням навчань і тренувань, що позитивно впливає на її «силу та ефективність».

У стриманішій формі Прем’єр говорив уже про триразове збільшення обсягу фінансування Національної гвардії — майже до 10 мільярдів гривень. Він пояснив присутнім, що Кабінет Міністрів у понад два рази збільшив грошове забезпечення для військовослужбовців Національної гвардії і зрівняв рівень грошового забезпечення військовослужбовців Нацгвардії та ЗСУ. За його даними, до лав Національної гвардії вступило 45 тисяч українських хлопців і дівчат.

«Наша спільна місія — захистити нашу країну і громадян. Довести всім, що ми сильна і горда нація. І ви як Національна гвардія виконуєте цей священний обов’язок. Знаю, що кожен із вас, присягаючи на вірність українському народові, не просто читав текст, а говорив те, у що він вірить і що робить», — поставив крапку на цій темі глава уряду.

Наші вояки гідно переймають досвід найкращої армії світу. Фото УНIAН

Вступ — на конкурсній основі

Того вечора тримав слово й командувач Національної гвардії України генерал-лейтенант Юрій Аллеров. Він заявив, що в його оборонній структурі нині активно триває комплектування першого батальйону новостворюваної бригади швидкого реагування. Завершити планують у травні. А до кінця року Юрій Аллеров має намір «дійти приблизно до 50% штатної чисельності цієї бригади».

Окрім цього, командувач Нацгвардії зазначив, що існує багато чинників для створення бригади. Найважливіше — умови для існування цієї бригади: необхідні казарми, гуртожитки, матеріальна база, щоб ця бригада могла розвиватися.

До речі, перший батальйон бригади швидкого реагування проходить підготовку. «Ми набрали людей, провели бойове злагодження відділень. Триває підготовка злагодження взводів. Це період чотирьох-шести місяців. По готовності підрозділу буде проведено інспектування, після цього підрозділ буде залучено до участі в антитерористичній операції», — сказав посадовець.

А ще Юрій Аллеров заявив, що нині немає потреби у збільшенні кількісного складу Національної гвардії. Його слова цитує УНІАН: «Внутрішні війська України налічували 33 тисячі особового складу. Станом на цей день списочна чисельність становить близько 45 тисяч. Згідно з законом, може бути 60 тисяч осіб. У разі агресії чи інших ускладнень ситуації, відповідно до рішення Президента, її може бути збільшено. Нині ж потреби у збільшенні чисельності немає».

Генерал-лейтенант розповів, що у Нацгвардії існує принцип комплектування солдатами строкової служби і за контрактом. Він резюмував, що Нацгвардію забезпечено речовим майном і продовольством у повному обсязі. А істотне зростання заробітної плати для військових забезпечило підвищення її статусу у суспільстві. Тож тепер є конкурсна основа для вступу на військову службу.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»