В Україні функціонує мережа госпіталів ветеранів війни, де демобілізовані учасники АТО/ООС можуть пройти комплексну реабілітацію — медичну, фізичну й психологічну. З листопада 2014 року комплексну реабілітацію пройшли понад 55 тисяч українських воїнів.

Демобілізовані й звільнені в запас учасники АТО/ООС мають право на безкоштовне проходження комплексної реабілітації в обласних госпіталях ветеранів війни за місцем проживання та в закладах, підпорядкованих МОЗ: Українському державному медико-соціальному центрі ветеранів війни, державному закладі «Госпіталь ветеранів війни «Лісова поляна» (в Київській області) та Республіканському центрі лікування й реабілітації наслідків нейротравми (в Рівненській області, де відбувається лікування  та реабілітація  наслідків  важких  черепно-мозкових  та  спінальних  травм, за визначеними критеріями нейрохірурга, ортопеда-травматолога).

То як пройти реабілітацію в госпіталі для ветеранів війни? Лікар на підставі історії хвороби й результатів аналізів може рекомендувати медичну, фізичну чи психологічну реабілітацію у регіональному або підпорядкованому МОЗ України госпіталі, повідомляє прес-служба відомства.

Щоб пройти реабілітацію в одному з госпіталів, ветеранові АТО/ООС необхідно:

1. Обрати госпіталь за місцем проживання та профілем захворювання (перелік можна знайти на сайті міністерства).

2. Підготувати й надіслати пакет документів у департамент охорони здоров’я вашої області (міста) або керівникові медичного закладу за місцем спостереження: заяву на ім’я директора департаменту (управління) охорони здоров’я обласних або Київської міської державних адміністрацій або на ім’я керівника медичного закладу за місцем спостереження. Тут слід запитати лікаря, і він зорієнтує, як написати таку заяву.

Для реабілітації в закладах, підпорядкованих МОЗ України (госпіталі ветеранів війни «Лісова поляна», Українському державному медико-соціальному центрі ветеранів війни (Київська обл.) або Республіканському центрі лікування і реабілітації наслідків нейротравми (Рівненська обл.), заяву в довільній формі також можна надіслати в МОЗ на ім’я в.о. міністра охорони здоров’я.

Разом із заявою слід надати результати аналізів і виписку з історії хвороби. Це потрібно, щоб знати, в яке відділення (травматології, неврології тощо) госпіталізувати людину. До заяви потрібно додати копію документа, що підтверджує статус учасника АТО/ООС.

3. Одержати відповідь, за необхідності пройти лікарсько-відбіркову комісію.

Найчастіше учасників АТО/ООС забезпечують путівками в госпіталі першочергово. Зазвичай протягом 30 днів ветерани одержують або лист з інформацією, або вже саму путівку/направлення на реабілітацію, де вказано дату початку й тривалість реабілітації.

Зверніть увагу, що варто взяти із собою результати аналізів і виписку з історії хвороби в лікувальний заклад.

4. У разі виникнення додаткових запитань щодо реабілітації учасників АТО/ООС у мережі госпіталів ветеранів війни звертайтеся за телефоном +38-098-413-39-50, Борисенко Алла Дмитрівна, помічник директора Українського державного медико-соціального центру ветеранів війни з питань реабілітації учасників АТО.