Ця проблема вкрай важлива для бійців і для їхніх батьків. Від них у першу чергу надходять дзвінки із запитаннями про готовність військових частин одягнути, взути, нагодувати осінніх новобранців і тих, хто вже несе службу. Тож саме про це йшлося на прес-конференції на тему «Стан забезпечення речовим майном військовослужбовців Національної гвардії України», яку провели представники Нацгвардії. Донедавна з вуст небайдужих громадян і військових не сходили розмови і критика щодо використання для пошиття військового одягу неякісних, та ще й небезпечних для здоров’я тканин. На сьогодні, за словами високих військових чинів, ситуація докорінно змінилася. Представники Національної гвардії зауважили: питання забезпечення, які диктує життя і обставини, вирішують «наживо». Якщо перші зразки тканини, з якої виготовляли форму для військових формувань, затверджував Кабмін, то після внесення деяких поправок у документи, що регламентують речове забезпечення, цим опікуватимуться фахівці Міністерства оборони.

На позитив спрацювало й запровадження прозорих тендерних процедур. Тепер усі операції тилової служби відомства (логістика) можна відстежувати кожному самостійно.

— Своєчасне речове забезпечення — це головне завдання служби тилу. З ним вона справляється вправно і вчасно, — повідомив заступник начальника управління з тилу Нацгвардії України Артем Шевчук. — Насамперед основну увагу приділяють забезпеченню військовослужбовців Нацгвардії, які беруть участь в антитерористичній операції на сході країни. Бійці особового складу, які виконують завдання в зоні проведення АТО, на 100% забезпечені усім необхідним.

На прикладі комплекту майнового забезпечення для військовослужбовців строкової служби офіцер розповів і продемонстрував зразки обмундирування. Це комплект літньої польової форми одягу, комплект теплого одягу, натільна білизна, тепла, а також термобілизна, шкарпетки бавовняні, напіввовняні, чоботи гумові, берці з натуральної шкіри та натурального хутра, спальні мішки.

Артем Шевчук зауважив, що торік у комплект зимового одягу внесли як додаткову одиницю сучасну термобілизну. Вона має властивість виводити зайву вологу, тож бійці її вподобали. Окрім того, за словами заступника начальника управління з тилу, для солдатів, які перебувають у вартових загонах при мінус п’яти просто неба, передбачено кожух і биті валянки.

Військовий запевнив, що випрати речі та помитися у зоні АТО також не проблема. Зробити це можна, за відповідними документами, один раз на тиждень. Щоправда, цей пункт дещо застарів і потребує перегляду, бо в будь-якому разі дозвіл митися лише один раз упродовж семи днів видається, м’яко кажучи, не зовсім сучасним. Якщо високі чини з профільного міністерства не вірять, нехай спробують самі митися саме в такому режимі. Переконана: думку щодо цього змінять уже за кілька днів. Отож після водних процедур бійці змінюють натільну й постільну білизну. Тих солдатів, які перебувають на великій відстані від населених пунктів, забезпечують пересувними польовими лазнями, які постійно курсують по блокпостах.

— Від волонтерської допомоги ніхто не відмовляється, однак нагальної потреби в цьому немає, — повідомив офіцер Нацгвардії, пояснивши, що часто солдати використовують на службі одяг, наданий волонтерами, щоб на дембель піти в новій формі, яку одержують у війську.

Про належне державне забезпечення свідчить і той факт, що на закупівлю речового майна на цей рік для нацгвардійців передбачено 387 мільйонів гривень. Згідно з нормами забезпечення, військовослужбовцям строкової служби надають майже 10 тисяч гривень. На обмундирування контрактника — 14 тисяч гривень. Вартість одного комплекту для прапорщика — приблизно 18 тисяч гривень.

Це пов’язано з тим, що деякі предмети видають на рік, інші — на два. Строк експлуатації у кожного найменування різний — залежно від виконуваного бійцем завдання.

— З огляду на особливості виконання різних військових завдань законодавством передбачено терміни використання та зношуваності, а також склад компонентів комплекту для військовослужбовця, — пояснив Артем Шевчук.

І додав, що з наступного року запроваджують уніфіковану форму єдиного зразка з одного виду тканини як для генералітету, так і для рядових військовослужбовців строкової служби.

ДОВІДКА «УК»

Згідно із законодавчими документами, майже 5 тисяч юнаків поповнять лави Національної гвардії під час осіннього призову на строкову службу.