ЗАКОН

Після втручання прокурорів на Волині державі повернуто понад 224 гектари незаконно отриманих шахраями земель

Розуміння того, що земля з кожним роком стає дедалі ціннішою, змушує багатьох підприємливих людей шукати різні способи, аби придбати цей вид нерухомості. Далеко не завжди ці способи чесні. Але і увага правоохоронців до них стає дедалі прискіпливішою. В усякому разі, у поліському краї.

Практика останнього часу переконливо засвідчує: значна кількість порушень земельного законодавства, корисливих зловживань та хабарництва фіксується під час отримання земельних ділянок у найпривабливіших місцях. Насамперед у прилеглих до обласного центру зонах, а також неподалік озер, річок, у заповідних місцях тощо.

Як розповів прокурор області Андрій Гіль, нещодавно спрямована до  суду справа про скоєння злочину організованою злочинною групою, в яку входили працівники архівного та відділу земельних ресурсів Луцької райдержадміністрації, голови та інженери-землевпорядники Буянівської та Гіркополонківської сільських рад цього району. Зловживаючи службовим становищем, вони підроблювали документи та вчиняли шахрайські дії із земельними ділянками. Чим і заподіяли державі збитків на суму понад 400 тис. грн.

Прокуратура Луцького району порушила також дві кримінальні справи за фактами зловживання службовим становищем та службового підроблення посадовими особами Підгайцівської та Промінської сільських рад. Порушення норм законодавства під час  прийняття рішень у сфері земельного законодавства  призвело тут до незаконного відчуження у приватну власність земельних ділянок загальною вартістю понад півмільйона гривень. У ході досудового слідства заявлено позови  про визнання недійсними державних актів на право власності на землю, скасування їх державної реєстрації, а також  витребування земельних ділянок із чужого незаконного володіння. 

Прокуратура області розслідує також кримінальну справу щодо землевпорядника Піддубцівської сільської ради та працівника управління Держкомзему в Луцькому районі. На переконання правоохоронців, їхні дії сприяли шахрайському захопленню 26 земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 2,6 га, які належали територіальній громаді Піддубцівської сільради.  Завдану шкоду оцінюють у понад 240 тис. грн. Прокурор області до Луцького міськрайонного суду в інтересах громади цього села  пред’явив позови до 17 відповідачів. На них як на підставних осіб були незаконно оформлені вказані земельні ділянки із цільовим призначенням «для ведення особистого селянського господарства». У позовах —  вимога про визнання недійсними держактів на право власності на землю, скасування їх державної реєстрації, а також  витребування земельних ділянок із чужого незаконного володіння.

Земельні  справи нині дедалі частіше розглядають правоохоронці й у районах області. Завдяки прокуратурі зокрема поновлено права більш як 270 селян — власників земельних паїв у Рожищенському районі. Оформлення державних актів на право власності на них були неправомірно обмежені розпорядженнями голови Рожищенської райдержадміністрації.

— Рішенням суду задоволено і позови прокуратури щодо скасування рішення Волинської обласної ради від 18.09.2009 р., яким низці приватних підприємств і товариств з обмеженою відповідальністю на 15 років було неправомірно надано у користування понад 58 тис. га мисливських угідь. Без договорів на ведення мисливського господарства залишилися мале приватне підприємство «Вероніка» та приватне підприємство «Ольвіта», які орендували маже 30 тис. га, — зазначив прокурор області. —  Тим часом на розгляді у суді нині перебуває ще два позови про визнання недійсними договорів з ТзОВ «Шацьке мисливське господарство» та ТзОВ «Павлівське мисливське господарство», яким також було неправомірно надано у користування десятки тисяч гектарів мисливських угідь.

Тож закономірно, що дотримання законності у виділенні земельних ділянок опинилося і у фокусі уваги колегії обласної прокуратури, в роботі якої взяли участь керівники виконавчої влади регіону, Держкомзему, контролюючих організацій. Там і було названо досить промовисті цифри: з початку року органи прокуратури області у сфері регулювання земельних відносин порушили вісім  кримінальних справ, внесли майже півтори сотні приписів та подань, винесли дві сотні протестів. У результаті хитруни, які свого часу гріли руки на незаконних оборудках, тепер чухають чуби. Головне ж — державі повернули понад 224 га земель та запобігли незаконному відчуженню ще 650 га.