День діалогу з парламентом на загальних зборах, проведених Асоціацією міст України, відбувся у Колонній залі Київської міської державної адміністрації. У цьому заході брав участь і Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Збори відбувалися за участі близько 300 голів громад — членів Асоціації міст України, високопосадовців, народних депутатів і представників організацій-партнерів АМУ.

Прем’єр-міністр розпочав виступ словами про сучасні підходи до управління державою. Такі підходи, на думку Володимира Гройсмана, потрібно змінити «в бік розвитку власного потенціалу і поступової відмови від зовнішньої підтримки», а практика «походів з протягнутою рукою» у пошуках джерел фінансування мусить неодмінно відійти в минуле. «Нам треба змінити підходи! Маємо відкрити можливості розвитку національної економіки, — наголосив Володимир Гройсман. — Розвиток економіки на місцях має стати пріоритетом».

Зростання залежить від нас самих

У цьому контексті йшлося про інструменти, надані децентралізаційними змінами. Та факту перекладання ресурсу Прем’єрові замало. Він чітко пояснив, що нині слід спрямовувати кошти на підвищення якості життя людей та зростання національної економіки. «Інакше так і будемо ходити по світу з протягнутою рукою», — додав глава уряду.

Він запевнив присутніх, що на центральному рівні всі необхідні зміни запроваджують. У цьому розрізі виокремлювалися ініціативи — від фундаментальних перетворень у соціальній сфері до поліпшення умов ведення бізнесу та законодавчого забезпечення розвитку підприємництва.

«Треба також, щоб і місцеві ради створили прозорі умови ведення бізнесу і підприємництва, а право­охоронні органи перестали чинити тиск на бізнес, — передає слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. — Ми говоримо по 3% зростання ВВП. А це 400 мільярдів гривень продукції, робочі місця, ваші місцеві бюджети. Ми можемо збільшити зростання економіки на 5% і поступово переходити на зовсім інший рівень взаємовідносин».

Також глава уряду закликав міських голів говорити не про гроші, а про економіку. При цьому згадувати такі поняття, як детінізація заробітних плат, створення робочих місць, якісна освіта, будівництво садочків, шкіл. «Переконаний, що наприкінці 2018 року ми підбиватимемо реальні підсумки роботи», — оптимістично підкреслив Прем’єр-міністр. Саме тому він запевнив, що процес децентралізації триватиме й надалі. У цьому уряд має підтримку і Президента, і Верховної Ради, і самих територіальних громад.

Ресурси на конкурентних засадах

А ще Володимир Гройсман висловив переконання, що Україна може стати однією з країн у Європі, котрі мають найдинамічніші темпи розвитку. Однак існує передумова: кошти потрібно спрямовувати на підвищення якості життя людей і зростання національної економіки. За іншого сценарію Україна й надалі продовжуватиме випрошувати кредити й позики. «Хто хоче ходити по світу з протягнутою рукою? Я — ні! — поділився думками Володимир Гройсман. — Ми маємо, врешті-решт, відкрити можливості розвитку національної економіки. Ми можемо бути однією з найзаможніших країн і динамічно розвинених країн Європи, але для цього потрібні відповідні зміни, не просто ухвалення правильних рішень… Ми маємо говорити про те, куди спрямовуватимуть ресурси, які можемо акумулювати в результаті реформ. Ми маємо їх вкласти в підвищення якості життя людей і зростання національної економіки».

За його словами, з одного боку, слід створити нормальні умови в державі, а з іншого — місцеві ради мають запровадити такі умови ведення бізнесу і підприємництва, щоб правоохоронна система припинила тиснути на бізнес.

А ось передачу земель в управління окремим територіальним громадам Прем’єр підтримав. Він навіть закликав ОТГ створити умови для конкурентного доступу підприємців до земельних ресурсів. «Я абсолютно повністю підтримую позицію передачі земель в управління громадам. Особливо мова йде про громади, які об’єднались поза межами населеного пункту. Але прохання: зробіть ці ресурси доступними для того, щоб підприємництво на конкурентних засадах могло придбати або взяти в оренду землю і створити підприємство», — розставив акценти Володимир Гройсман.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»