Надання адміністративних послуг має займати не більш як 30 хвилин. Для цього центри надання адмінпослуг не лише мають бути максимально наближеними до жителів у містах та об’єднаних територіальних громадах, а й мати доступ до всіх необхідних реєстрів. Адже це насамперед обличчя влади. Децентралізацію адмінпослуг влада розпочала від самого початку реформи, з 2014 року. Це одне з перших повноважень, переданих органам місцевого самоврядування. Нині у країні створено 775 ЦНАПів різного формату, з яких 123 — в ОТГ. Про це на спільній презентації з представниками ЄС посібника зі створення ЦНАПів в ОТГ наголосив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

У цій книжці люди знайдуть відповіді на всі актуальні запитання. Фото з сайту ukrinform.ua

До кінця 2020 року уряд поставив перед собою амбітне завдання: створити ще 190 ЦНАПів у всій країні. І в цій роботі дуже допомагають європейські партнери з програми «U-LEAD з Європою», повідомляє служба віце-прем’єр-міністра.

Презентація посібника слугує професійною допомогою регіонам: як треба створювати і розвивати сучасні ЦНАПи в ОТГ. Це маршрутна карта для керівників ОТГ. Тут є все: від вибору місця розташування до алгоритму налаштування роботи, переліку послуг та підбору персоналу. Головні цілі — доступність, швидкість обслуговування, висока якість сервісу. Тут використали європейські стандарти, сучасні державні будівельні норми й найкращий досвід. Центри матимуть сучасний вигляд, комфортні умови для персоналу, безбар’єрний простір, багатофункціональне середовище і, звичайно, будуть енергоефективними, розповів Геннадій Зубко.

Окремо урядовець подякував європейським партнерам — Sida, програмі «U-LEAD з Європою», які долучилися до розроблення стратегії розвитку мережі ЦНАПів. Це стосується всіх трьох напрямів роботи: створення малого, середнього та великого центрів надання адміністративних послуг. Максимально наближеною адмінпослугу зробив мобільний ЦНАП, який уже запрацював на місцях. Триває співпраця з естонськими колегами щодо розроблення ІТ-системи «Трембіта», яка дасть змогу обмінюватися даними між ЦОВВ, органами місцевого самоврядування і ЦНАПами. Алгоритм її роботи такий: людина дає запит до системи, і вже сам ЦНАП повинен надати всю необхідну інформацію з реєстрів. Такої мети буде досягнуто до 2020 року.

Крім вказаних переваг, надання адміністративних послуг дає місцевим бюджетам прибуток, нагадує Укрінформ. «Упродовж минулого року місцеве самоврядування отримало додатково дохід 2,9 мільярда гривень за надання адміністративних послуг. Якщо порахувати кошти, послуги, це фактично наближає владу до людей, обличчя влади змінюється. Переконаний: це має бути одним із першочергових завдань, як і охорона здоров’я, освіта, соціальні послуги», — наголосив Геннадій Зубко.

«Як створити ЦНАП з нуля в ОТГ — досвід інституційного створення ЦНАП Програми «U-LEAD з Європою» — перший в Україні комплексний і практично орієнтований посібник, створений провідними вітчизняними експертами на основі дворічного досвіду роботи програми.

Відділ новин
«
Урядового кур’єра»