ФУТБОЛ

Чемпіонат Європи в Україні та Польщі подарує вболівальникам чимало найнесподіваніших результатів 
 

Збірна Нідерландів не випадково потрапила до трійки фаворитів фінального турніру кращих команд Старого Світу. У кваліфікації до континентальної першості Ар’єн Роббен та його партнери влаштували яскраве свято атакувального футболу. «Помаранчеві» стали найрезультативнішою командою відбору, загалом відвантаживши у ворота суперників 37 м’ячів.

На цьому тлі перший конкурент голландців у груповому турнірі мав досить скромний вигляд. Найгучніший успіх збірної Данії датується 1992 роком, коли зібрані з літніх відпусток гравці сенсаційно вибороли звання чемпіонів Європи. На шляху до Кубка Анрі Делоне скандинавська команда у півфіналі обіграла «летючих голландців» у серії післяматчевих пенальті.

28-річний бомбардир  «помаранчевих» Робін ван Персі (праворуч) відзначитися не зумів. Фото УНІАН

«Данський динаміт», як назвали тоді шанувальники футболу Петера Шмайхеля і компанію, вибухнув і цього разу. Стартовий матч української частини Євро-2012 Нідерланди—Данія, який приймав Харків, приніс гучну сенсацію. Чинні віце-чемпіони світу, маючи у своєму складі зіркову групу атаки на чолі з кращим бомбардиром англійської Прем’єр-ліги Робіном ван Персі, залишали поле стадіону «Металіст» із розгубленим виглядом: долю першого матчу у квартеті В вирішив єдиний гол Мікаеля Крон-Делі.

Після фінального свистка герой поєдинку зізнався журналістам, що йому стало в пригоді знання ігрової манери суперників. 29-річний півзахисник «Брондбю» свого часу захищав кольори голландських клубів «Валвейк», «Аякс» та «Спарта» з Роттердама.

Незважаючи на тривалу облогу воріт Андерсена в другому таймі, відігратися чемпіони Європи-1988 так і не змогли. На жаль для голландців, свою потужність вони не підкріпили цього вечора винахідливістю, в підсумку так і залишивши поле переможеними. Данці, здобувши першу перемогу над збірною Нідерландів з 1967 року, зробили вагому заявку на вихід у плей-оф із «групи смерті», де також виступають Німеччина та Португалія.

ТАБЛО «УК»

Група А

Польща — Греція — 1:1

Голи: Левандовськи (17) — Салпінгідіс (51)

Росія — Чехія — 4:1

Голи: Дзагоєв (15, 79), Широков (24), Павлюченко (82) — Пиларж (52)

Група В

Нідерланди — Данія — 0:1

Гол: Крон-Делі (24)

Німеччина — Португалія — 1:0

Гол: Гомес (73)

Група С

Іспанія — Італія — 1:1

Фабрегас (63) — Ді Натале (61)

Ірландія — Хорватія — 1:3

Голи: Сент-Леджер (19) — Манджукич (3, 49), Єлавич (43)

ПРЯМА МОВА

Берт ван МАРВЕЙК,
тренер збірної Нідерландів:

«Мені нема в чому дорікнути таким футболістам, як Уеслі Снейдер, котрий залишив на полі всі сили й був найкращим у нашому складі. Скільки разів він виводив партнерів на чудові позиції, з яких вони мали забивати? Не знаю, в чому криється причина марнотратства. Але воно переслідувало не лише Робіна ван Персі... Моя команда перевершувала суперників, але матчі виграють завдяки голам. Тепер 13 червня на цьому самому полі ми мусимо обігравати Німеччину. Це буде непросто».

Ар’єн РОББЕН,
півзахисник збірної Нідерландів:

«Результат матчу просто неможливо пояснити логічно. Мабуть, данці самі думали ввечері перед сном — як же нам це вдалося?

Чому я не пробив у відмінній ситуації, а віддав пас Снайдеру? Напевно, на мене вплинула критика, якої останнім часом була просто величезна кількість. Я пам’ятаю турнір 1988 року, коли наша збірна також поступилася на старті, але тоді вона не мала стільки шансів».

Мортен ОЛЬСЕН,
тренер збірної Данії:

«Ми провели фантастичний матч. Голландці люблять домінувати на полі. І якщо бачать, що суперник їх боїться, тоді «помаранчевих» не втримати. Мені здається, ми не дали для цього приводу. Також нам було важливо показати, за рахунок чого ми потрапили у фінальну стадію. Більшість гравців продемонстрували дуже високий рівень».

Серхіо РАМОС,
захисник збірної Іспанії:

«Дуже важко грати проти такої команди, як Італія. Ми не виграли, і такий результат — не те, на що ми сподівались. Особливо слід відзначити Буффона, котрий не раз вигравав дуелі віч-на-віч із нашими гравцями. Він був важливим чинником успіху «Скуадри Адзурри».

 

Йоахім ЛЬОВ, 
тренер збірної Німеччини:

«З огляду на результат першого матчу ми розуміли: команді, яка програє, буде дуже важко в подальшому. А перемога в першому матчі може стати свого роду іскрою запалювання. Мої підопічні проявили свій бунтарський норов і створили гольові моменти — м’яч Маріо Гомеса виявився вкрай необхідним».

Лука МОДРИЧ,
півзахисник збірної Хорватії:

«На стадіоні в Познані ми були командою топ-класу, саме цього від нас чекає вся країна. Порівняю цей успіх з іншою великою перемогою, здобутою в стикових матчах Євро-2012 із турками. Завдяки впевненому старту в наступних поєдинках проти грізних конкурентів — Італії та Іспанії — нам гратиметься психологічно простіше».

ЄВРОЦІКАВИНКИ

Рекорд від Кержакова

Форвард збірної Росії Олександр Кержаков у матчі проти Чехії встановив своєрідний рекорд. Нападник став першим гравцем в історії чемпіонатів Європи, хто сім разів пробив повз ворота за одну гру.

Тим часом Алан Дзагоєв, який двічі розписався у воротах славнозвісного голкіпера лондонського «Челсі» Петра Чеха, став другим російським футболістом, кому підкорилося це досягнення на чемпіонатах Європи.

Першим російським гравцем, який відзначився дублем, був Валентин Іванов — 3:0 у грі з командою Чехословаччини 1960 року.

Зазначимо, що Дзагоєв із московського ЦСКА став другим після англійця Руні наймолодшим автором дубля в історії Євро. Алан двічі поцілив у ворота у 21-річному віці. Руні на Євро-2004 було вісімнадцять.