Харківщина набуває статусу одного з основних майданчиків Укрооборонпрому. Після підписання  директором державного концерну Романом Романовим та головою Харківської облдержадміністрації Ігорем Райніним меморандуму про розширення співпраці з підприємствами Харківської області у рамках виконання державного оборонного замовлення та програм соціально-економічного розвитку про це можна говорити як про реальність.

Меморандум —не самоціль

Керівник регіону підкреслив: «Це меморандум не заради меморандуму. Ідеться про завантаження харківських підприємств замовленнями в межах можливостей, про диверсифікацію ринків збуту підприємств Укроборонпрому, розташованих на території Харківської області, а також про реалізацію програми імпортозаміщення для підприємств Укроборонпрому. В документі зафіксовано зобов’язання ХОДА щодо координації всіх дій підприємств концерну і представників підприємств Харківської області, які працюють у промисловому і реальному секторах економіки та систематизації спільної діяльності, а також, за словами Романа Романова, готовність концерну закуповувати у харківських підприємств тисячі найменувань виробів і забезпечити 80-відсоткову передоплату замовлень.

«Ми приїхали на Харківщину насамперед як інвестори, пропонуючи роботу, замовлення і гроші, — зазначив гендиректор Укроборонпрому. — У 2014 році ми склали список із 30 тисяч найменувань виробів, які раніше отримували за кооперацією з Російською Федерацією. Руйнування цієї кооперації призвело до того, що велику кількість найменувань виробів ми змушені були імпортувати. Номенклатурний каталог містить тисячі виробів, які концерн готовий отримувати нині від підприємств Харківської області. Саме обласна адміністрація інтегруватиме інформацію з каталогу  промисловим підприємствам Харківщини».

Обопільність вигоди не потребувала зайвих аргументів, адже Харківщина отримує гарантовані замовлення та інвестиції від надійного партнера, прибуток якого торік становив півтора мільярда гривень, а Укроборонпром зацікавлений у гарантіях надійного та якісного постачання техніки, комплектуючих та озброєння.

У місті налагодять виробництво модернізованого бронетранспортера. Фото expres.ua

Слово за менеджментом

Стати партнером ДК «Укроборонпром» можуть підприємства всіх секторів економіки Харківщини незалежно від форм власності. Це  й справді унікальна можливість для промислової Слобожанщини відродити свою потужність і почати нарощувати виробництво як у плані збільшення продуктивності, так і в його модернізації. Бо головний елемент динаміки розвитку — наповнений портфель замовлень став реальністю. Проте як підкреслив голова облдержадміністрації, ніхто за директорів підприємств не працюватиме, і тут своє слово має сказати сучасний гнучкий до перебудов менеджмент підприємств.

«Головне, що підприємства знають, що матимуть збут. Щомісяця заступник голови облдержадміністрації Марк Беккер збиратиме представників підприємств на наради, аби зробити все можливе для того, щоб вони змогли виготовити цю продукцію», — підкреслив Ігор Райнін.

Першим підприємством «цивільної» промисловості, яке вже долучилося до роботи на виконання державного оборонного замовлення, стало ПАТ «Турбоатом». Досвіду такої співпраці заводчани набули ще торік, коли в цехах  Турбоатому здійснювали обробку веж танків для заводу імені Малишева, і нині  виробничу кооперацію мають намір розширювати.

За словами керівника Укроборонпрому, вже визначено групу харківських фахівців, яка відвідає 10 підприємств концерну і визначить вироби, які зможе випускати і постачати на ці підприємства Турбоатом. Роман Романов підкреслив, що кооперація з Турбоатомом відкриває перед Укроборонпромом великі можливості.

«Ми відвідали ливарне виробництво і відзначили глибоку модернізацію, яка дає змогу використовувати цей потенціал для створення принципово інших видів озброєння. Також побачили прогресивне обладнання металообробного виробництва. Тут є верстати, яких в Україні одиниці. Не всі країни можуть сказати, що у них є таке обладнання», — поділився враженнями від ознайомлення з виробничими потужностями гендиректор Укроборонпрому і заявив, що про перші результати співпраці можна буде говорити вже в цьому році.

Генеральний директор ПАТ «Турбоатом» Віктор Суботін підтвердив, що продуктивність праці на цих верстатах у рази вища, ніж на старих. Він повідомив, що це дало змогу оптимізувати кадри, збільшувати рентабельність і поліпшувати економічні показники. Торік чисельність працівників Турбоатому значно скоротилася — більш ніж на 1000 осіб, і це попри те, що обсяг реалізації зріс на 150%.

Новий БТР від кооперації

Завдяки  координації зусиль та кооперації харківських підприємств у місті буде налагоджено виробництво модернізованого БТР-4. Як розповів Роман Романов, модернізацію машини здійснено на ДП «Харківське КБ з машинобудування ім. Морозова», а на заводі імені Малишева триває організаційний процес із створення нової виробничої лінії під БТР-4.

«Ми відвели цех на ДП «Завод ім. Малишева», там розгортається друга лінія для виробництва БТР-4. Для цього нам потрібні потужності Турбоатому та інших заводів Харкова», — пояснив він.

Модернізований бронетранспортер комплектуватимуть новими дизельними двигунами Mercedes-Benz, закритими спеціальними коробами захисту. Проектуючи нову розробку, конструктори прислухалися до зауважень та побажань бійців АТО щодо зниження шумності, яка впливає на виявлення БТР у розвідувальних і рейдових операціях. Після аналізу поведінки БТР у бойових умовах Донбасу бронемашина зазнала значних оновлень у конструкції ходової частини і бортових систем.  У серійному варіанті бронетранспортера поліпшили броню, яку можна замінювати в польових умовах. І проектанти, і виробничники впевнені, що харківський БТР цілком може конкурувати з бойовими машинами нового покоління.

В Укроборонпромі зауважують, що у країні багато підприємств із кваліфікованими робочими кадрами, закінчений виробничий процес і конструкторські бюро. Це дає змогу об’єднати зусилля для виробництва якісної й необхідної для України техніки, зокрема військової.