ТРАДИЦІЇ

Жовтень буде з дощами і грибами 

У наступному місяці господарі зазвичай підбивають підсумок  літа й осені — хто сумлінно трудився, у того достаток надворі і в коморі. Вересень був теплим і сухим, тому втрати врожаю мінімальні. Буде хліб і гречка. Добре вродила картопля: на традиційних осінніх базарах можна купити по дві гривні за кілограм.

У жовтні осінь на зиму повертає, з кожним днем холоднішає. Щоб визначити перебіг погодних умов упродовж місяця і передбачити прогнози на зиму, варто спостерігати за прикметами у такі дні: Трохима (2), Сергія-Капустяника (8), Покрови Пресвятої Богородиці (14). На Трохима  пасічники уважно оглядають вулики і переносять їх у приміщення для зимівлі. Слід звернути увагу  на те, як комахи-трудівниці заліпили вічка сотів — воском чи прополісом: якщо старанно — зима буде морозною, а якщо злегка — теплою. Колись саме цього дня на вечорницях парубки та дівчата остаточно домовлялися, чи братимуть шлюб на Покрову, чи ні. За традицією між заручинами (на Семена, 14.09) і шлюбом мав минути місяць: час для роздумів і підготовки до весілля. «На Трохима не проходить щастя мимо: куди Трохим — і воно за ним», — мовиться в народному прислів’ї.

Від Сергія-Капустяника все відчутнішим стає подих зими. До цього дня слід зібрати всю городину.  Господині починають сікти капусту. На першому листі печуть хліб або пироги, щоб в оселі був достаток. Капустяні страви лікарі радять давати малим дітям, щоб швидше росли. Їх вживають для схуднення, при запаленні легенів, бронхітах, головних болях. Якщо в цей день випаде сніг — весна буде ранньою і теплою; якщо видасться сухим — наступне літо буде дощове, вологе.

Культ Покрови Пресвятої Богородиці замінив шановане божество дохристиянського періоду — богиню родючості  Макошу. Наші пращури відтворювали її образ на рушниках для весільних обрядів. Пізніше жінки почали вважати Богородицю покровителькою рукоділля. З 1999 року день Покрови став календарним святом Українського козацтва. Відомо, що Пресвята Богородиця була покровителькою запорозьких козаків, які багато зробили для утвердження нашої державності. Свого часу коштом козацької старшини збудовано чимало Божих храмів на честь Покрови. Зокрема, в селі Дігтярівці Чернігівської області  за кошти гетьмана Мазепи, в Любечі — за кошти чернігівського полковника Мелорадовича, у Ромнах Покровську церкву збудовано за кошти останнього кошового Запорозької Січі Петра Калнишевського. Від Покрови до 27 листопада (початок Пилипівського посту) — пора весіль.

Яка Покрова — така й зима: якщо день буде сонячним і теплим — осінь  буде теплою та затяжною, до Михайла (21.11) снігу не буде. Якщо пройде дощ — вся осінь буде дощова. За народними прикметами початок жовтня має бути сухим і теплим, а зниження температури (до +8о) слід очікувати у другій половині місяця. Приморозки почнуться у другій декаді листопада. О цій порі і земля вкриється білою ковдрою.

А мій милий вареників хоче... Фото з архіву редакції

НАШ КАЛЕНДАР

1 жовтня — Міжнародний день людей похилого віку; Міжнародний день музики.

2 жовтня — Міжнародний день ненасилля; День працівників освіти.

3 жовтня — Всесвітній день середовища проживання.

4-10 жовтня — Всесвітній тиждень космосу.

5 жовтня — Всесвітній день учителя.

8 жовтня — День юриста.

10 жовтня — Міжнародний день боротьби за скасування смертної кари; Всесвітній день психічного здоров’я;                             День працівників стандартизації та метрології.

12-18 жовтня — Європейський тиждень місцевої демократії; Міжнародний день зменшення небезпеки                                             стихійних лих.

14 жовтня — Покрова Пресвятої Богородиці; День Українського козацтва.

15 жовтня — Міжнародний день сільських жінок; День працівників целюлозно-паперової промисловості.

16 жовтня — Всесвітній день продовольства; День працівників харчової промисловості.

17 жовтня — Міжнародний день боротьби за ліквідацію бідності.

24 жовтня — День Організації Об’єднаних Націй; Всесвітній день інформації про розвиток.

25 жовтня — Європейський день цивільного права.

30 жовтня — День автомобіліста і шляховика.