МУНІЦИПАЛЬНИЙ ПЛАН

Як знизити втричі втрати тепла в будинках?

Якщо ще років 10-12 тому взимку в Херсоні мало не нормою були холодні батареї, якщо ще років 3-5 тому люди «начхали» на безгосподарність комунальників і почали масово переходити на індивідуальне опалення, то нині місто перейшло на нову «фішку» – енергозбереження. Днями у місті було презентовано Муніципальний енергетичний план — основний документ у сфері управління енергетичною складовою міста. Як пояснили фахівці, в ньому визначено системну політику місцевої влади та задано стратегічні орієнтири в сфері енергозбереження на довгострокову й середньострокову перспективу.

У рамках цього проекту заплановано розробку міських стратегій розвитку систем теплопостачання, модернізації будинків для зменшення їх енерговитрат, навчання спеціалістів системі енергоменеджменту. Муніципальний енергетичний план передбачає, зокрема, заміщення в системі теплозабезпечення Херсона природного газу місцевими джерелами енергії (сонце, вітер, біопаливо) на 80%, втілення сучасних теплозберігаючих технологій у житлових будинках, що дасть можливість утричі знизити втрати тепла тощо. За оцінками експертів, результатом реалізації Муніципального енергетичного плану Херсона має стати щорічна економія містом 21 млн 804 тис. куб. м природного газу та 1 млн 112 тис. кВт/год. електроенергії — і це тільки в теплопостачальній системі!

«Муніципальний енергетичний план Херсона» розроблений за допомогою спеціалістів ТОВ «Енергосервісна компанія «Екологічні системи» в рамках проекту «Реформа міського теплопостачання» за фінансуванням Агентства міжнародного розвитку США. Під час підготовки документа використаний досвід виходу з енергетичної кризи Швеції, Німеччини, Данії, Польщі. До речі, Херсон став одним з чотирьох міст України, де такі плани вже затверджено. Також у числі «мисливців за енергоефективністю» – Краматорськ, Куп’янськ і Павлоград. Подібні плани планується розробити ще для понад 20 міст України.

Як повідомила з цього приводу прес-служба Херсонського міськвиконкому, робота з енергозбереження у місті ведеться вже кілька років поспіль. Завдяки впровадженню енергозберігаючих заходів торік зекономили майже 811 тис. грн. Застосування теплових лічильників дає змогу значно економити бюджетні кошти та зменшувати витрати на опалення. Підраховано, що встановлення одного лічильника тепла, наприклад, у багатопрофільній лікувальній установі економить 30 тис. 700 грн на рік.

 

КОМПЕТЕНТНО

 

Володимир САЛЬДО,
міський голова Херсона:

– Розробка й утілення в життя подібного плану викликані тим, що ціни на традиційне паливо – нафтопродукти та природній газ – постійно зростають. Крім того, великою проблемою в пострадянських країнах є старіння систем теплопостачання і втрата будівлями здатності акумулювати та зберігати тепло. Все це дасть можливість перевести використання природного газу з основного виду палива на резервний в системі теплозабезпечення Херсона.

Енергозберігаючі технології втілюються в бюджетних закладах міста з 2009 року, передусім галузей освіти й охорони здоров’я. І не лише тому, що це економія бюджетних коштів, а перш за все – здоров’я та комфорт наших дітей та людей, які сьогодні знаходяться на лікуванні.