СПІВРОБІТНИЦТВО

Посол США в Україні Джон Теффт «благословив» ще один інформаційно-ресурсний центр
 

Центральна область  українського Поділля дедалі більше цікавить  Європу і світ. Хмельниччина вже плідно співпрацює  з Німеччиною, Францією, Нідерландами, а після проведення нещодавно міжнародної  науково-практичної конференції «Інноваційні форми міжнародного регіонального співробітництва» її потужним потенціалом зацікавилися представники з Польщі, Угорщини і Російської Федерації.

Днями тут побував Надзвичайний і Повноважний посол США в Україні Джон Теффт.  У ході перемовин із головою Хмельницької облдержадміністрації Василем Ядухою сторони обговорили питання щодо підтримки Сполученими Штатами Америки розробки програми реформування земельних відносин.

Як зазначалося, американські інститути готові надати допомогу  Державному земельному кадастру, іншим структурам, які займаються впровадженням вітчизняної земельної  реформи, причім ідеться не лише про теоретичну, а й про матеріальну підтримку, щоб українці, й жителі  Хмельницької області зокрема, стали справжніми власниками батьківської землі.

В універсальній науковій бібліотеці ім. М. Островського обласного центру  шановний гість  відкрив інформаційно-ресурсний центр «Вікно в Америку». Це  вже 29 такий центр у нашій країні, й він, як зауважив Джон Теффт, «є одним із тих, який розвинувся найшвидше».

Сертифікат на «відкритість» з рук посла. Фото УНІАН

Ресурс  хмельницького центру  справді вражає: приблизно тисяча  унікальних книжок з історії, економіки, культури, права і конституції США, адресні книжки та довідкова література  щодо промислових і торгових фірм та асоціацій Америки, методичні посібники для викладачів англійської, підручники, словники, енциклопедичні видання. Крім того, тут можна отримати будь-яку інформацію з Інтернету, працювати з аудіокасетами та компакт-дисками, читати американську періодику, переглядати художні та документальні кінострічки мовою оригіналу. І, що важливо, скористатися всім цим багатством кожен подолянин зможе безкоштовно.

ПРЯМА МОВА 
                                   
Василь ЯДУХА, 
голова облдержадміністрації:

— Це перший такого рівня робочий візит посла США в  Україні до нашого Подільського краю. І надзвичайно результативний.  Уже є домовленість про подальшу зустріч у посольстві, на якій ітиметься про впровадження за сприяння  американського бізнесу конкретних програм розвитку на території Хмельницької області. Пана Теффта також цікавили питання, як ми забезпечуватимемо чесні та прозорі парламентські вибори, як працює судова система в області та як влада реагує на звернення громадян. Я зазначив, що за сприяння громадської організації «Земляцтво «Хмельниччина» в Києві»  у Нью-Йорку відкрито центр вихідців із хмельницького Поділля, який об’єднує  майже 30 чоловік. Область налагоджує з ними ділові контакти, шукає потенційних інвесторів.

                                   
Микола КОЛЕСНИК, 
заступник голови
громадської організації
«Земляцтво «Хмельниччина»
в Києві»:

  Дванадцять років тому, 2000-го,  земляцтво відрядило на навчання до США молоду перспективну патріотично налаштовану дівчину — Інну Вітюк. Через рік вона зареєструвала першу  на Американському континенті  філію нашої громадської організації.  Наша землячка згуртувала не байдужих до своєї малої батьківщини вихідців із Хмельницької області  й активно налагоджує бізнесові контакти американських і хмельницьких підприємців. А виходець зі Старокостянтинова громадянин США і успішний бізнесмен Михайло Рудяк, батько якого багато років поспіль був директором середньої школи в цьому райцентрі, вирішив допомогти землякам комп’ютеризувати освітній заклад.