ХАРКІВЩИНА

Тут проживає 36 сімей, у яких за останні вісім років народилася трійня 

Поява в родині одночасно кількох дітей завжди викликає зрозумілі хвилювання у батьків. Особливо в тих, хто чекав на одного малюка, а їх з’явилося на світ аж троє. Та бувають і такі мами й тата, як молоде подружжя харків’ян Ольга й Андрій Маслії, яких народження близнят — Єлизавети, Гліба і Уляни — не налякало. Бо в їхніх родинах вже виростали близнята.

— Мама мого чоловіка — з двійнят, — розповідає пані Оля. — І в моєї матері є брат і сестра — близнята. В перші місяці вагітності мені також лікарі пророкували двійню, а вже потім порадували трійнею. Про цю «поправку» я відразу ж повідомила чоловікові, на що він відповів: «Хоч би скільки було — всі наші». Ось так і з’явився в нашій сім’ї невеличкий дитсадок, якому ми надзвичайно раді.

Сьогодні трійнятам виповнилося вже один рік і один місяць. Ростуть вони здоровими і щасливими, кожен має свої вподобання та характер. Глібчик, серйозний, врівноважений і витриманий, увесь у тата, який служить у спеціальному підрозділі міліції «Беркут». А Ліза і Улянка, більш комунікабельні — в маму, яка працює старшим інспектором з кадрів у Фрунзенському райвідділі міліції Харкова. У сім’ї припускають, що в майбутньому їхні малюки теж оберуть професію правоохоронців. Але як буде насправді, покаже час.

Поки що у родині інші проблеми, адже потрійна радість вимагає й потрійних клопотів. Наприклад, де вкладати спати малюків, чим нагодувати, у що одягти та як розвивати?

Ольга і Андрій Маслії відзначають разом з дітьми їхню річницю. Фото з сімейного архіву Масліїв

— З вересня цього року всі троє підуть у дитсадок, що розташований через дорогу від нашого дому й на шляху до роботи, — хвалиться Ольга Маслій. — Нас туди вже записали поза чергою, залишилося підтвердити свої наміри, які ми, звичайно, ж не поміняємо. Адже діти повинні виховуватися в колективі. Дитсадок не стане важким тягарем для сімейного бюджету, ми оплачуватимемо 50% за харчування.

Пільги, які надає родині держава, є певною підтримкою для родини.

Виплати на дітей надходять вчасно, без затримок. Проблема лише в тому, що вони мізерні і їх ледь вистачає на суміші і каші. Щомісяця сім’я отримує 2700 гривень, а лише на харчування малюків витрачає 3000 гривень. Тож мамі довелося вийти на роботу. Працюють тато, дідусь і бабусі. Допомагають й інші близькі родичі, друзі, колеги. Няню також не наймали, обходяться власними силами.

— Нас дуже підтримує ще й те, що держава знайшла можливість не скасовувати 50-відсоткову пільгу на послуги ЖКГ для таких, як наша родина, і продовжує забезпечувати безкоштовним проїздом батьків у міському транспорті, — ділиться своїми думками молода мама. — Було б добре, якби знайшли кошти й на закупівлю вакцин, зокрема АКДЦ. Наразі їх немає у поліклініках міста, а купувати за власний кошт, як пропонується, для родини з трьома малюками-однолітками накладно.

Таких сімей, як в Ольги і Андрія Масліїв, де зростають близнята, у Харкові немало. Торік, наприклад, народилося аж дві трійні, а в попередні бувало й по три. І нічого дивного, як з’ясовується, тут немає. За статистикою, в останнє десятиріччя частота народження близнят збільшилася. Із ста вагітностей приблизно дві виявляються багатоплідними. Раніше ця цифра, як стверджують фахівці, була майже наполовину меншою: тільки одна вагітна із сотні могла отримати таке щастя. Отже, природні сюрпризи, схоже, не завершилися, оскільки нинішній рік лише розпочався. От тільки чи допоможе це вирівняти непросту демографічну ситуацію, в якій і досі перебуває Харківщина?

За інформацією обласного управління статистики, в січні-вересні 2011 року народилось 19472 немовляти, що на 355, або на 1,8% менше, ніж за відповідний період 2010-го. Коефіцієнт народжуваності становив 9,5 немовляти на кожну тисячу жителів проти 9,6 у січні-вересні 2010 року. Дещо вищим, порівняно з міськими населеними пунктами (і це, звісно, радує), був рівень народжуваності в сільській місцевості — 10,3 народженого на 1000 жителів проти 9,3. Виходить, якщо бузьки постараються приносити туди трійнят так само часто, як до міст, то Харківщина нарешті вийде з демографічного піке.