ФОРУМ 

Канадсько-український проект навчив мислити по-новому 3,5 тисячі фахівців з  проблем регіонального економічного розвитку
 

Слова, винесені в заголовок, належать геніальному українському педагогові Василю Сухомлинському, що намагався в будь-якій людині відшукати та розвинути якості, з допомогою яких вона разюче зміниться сама й побудує довкола красивий і зручний  світ.

Так-от, буття всіх нас також може стати набагато досконалішим після того, як кожен разом зі своїми колегами, друзями, сусідами, місцевою владою безпосередньо долучиться до перетворень там, де живе, —  у селі, селищі, місті чи мегаполісі, районі або області. Принаймні в цьому впевнені учасники проекту партнерства Канада — Україна «Регіональне врядування та розвиток» (РВР), що впроваджується Канадським інститутом урбаністики та фінансується урядом цієї країни через Канадське агентство міжнародного розвитку.

Нещодавно у Львові, зібравшись на черговий регіональний форум,  вони обмінювалися досвідом, здобутками та проблемами, аналізували ситуацію в своїх регіонах, презентували вже діючі стратегії та проекти територіального розвитку.

Захист проекту це  завжди гострий діалог. Фото автора

Не копіювати минуле

Відомо, що в часи бурхливих змін і трансформацій  найзаклятіший ворог кожного — власний, проте минулий досвід. І багато хто вже зрозумів, що його майбутні успіхи більшою мірою залежать від здатності передбачати прийдешнє, ніж від уміння копіювати минуле.

— Наші зарубіжні партнери, — каже керівник проекту «РВР» в Україні Ігор Санжаровський, — зрозумівши, це набагато раніше ніж ми, запропонували українським фахівцям скористатися стратегічним плануванням як інструментом, що істотно допомагає підвищити  ефективність реагування на зміни в сучасному світі (глобалізація, погіршення екології, дедалі більша  конкуренція за ресурси загалом та інвестиції зокрема) та адаптувати місцеву політику розвитку до цих динамічних умов.

Бо саме стратегічне планування  формує узгоджені погляди, сприяє виробленню бачення гармонійного соціально-економічного розвитку відповідної території, оптимальному використанню обмежених ресурсів того чи того регіону та слугує інструментом для партнерського діалогу влади з представниками інших секторів територіальної громади — бізнесу та неурядових організацій.

На це і був спрямований проект, який протягом  останніх років  навчав  учасників (а це переважно  працівники органів місцевого самоврядування та регіональної виконавчої влади, талановита бізнесова молодь, вчені й активісти громадських організацій тощо) питанням розробки та впровадження стратегічних планів розвитку регіону, розвитку державно-приватного партнерства, здійсненню моніторингу та оцінювання,  практичним аспектам управління проектами тощо. Одне слово, тому, без чого наші управлінці ризикують залишитися на узбіччі магістрального шляху світового розвитку. 

Цікава і значуща, на нашу думку, фраза прозвучала з уст Данкана Літча, експерта проекту «РВР» з Великобританії і великого прихильника нашої країни:

— Уперше, — зазначив він, — я проводив семінар для українських фахівців у Києві ще 1995-го. Пригадую, якими очима зустрічала аудиторія мої сентенції щодо розвитку територій, орієнтованих на інвестиції та інновації, методологію ідентифікації бізнесового клімату, створення кластерів та бізнес-інкубаторів. Тоді ми не чули один одного. Тепер все змінилося і я бачу в залі партнерів, які розуміють з півслова. Це — перемога, і є підстави говорити, що проект «РВР» — один із найуспішніших у вашій країні і що його варто поширювати на інші країни.

Це аудиторія вже не може планувати і діяти по-старому

Без вітру трава не росте

Отже,  головний здобуток учасників навчання і тих, кого вони вже залучили до співпраці, — бажання і мотивація змінити ситуацію на краще передусім у своєму регіоні, місті чи селі.

Що дало навчання для практичної роботи, я поцікавилася в учасників Львівського форуму. На Івано-Франківщині органи місцевого самоврядування змінили підхід до організації малого бізнесу, адже  на людину, котра вирішила відкрити власну справу, очікує  безліч проблем. Тож місцева влада запропонувала бажаючим  пройти відповідні тренінги і це знайшло позитивний відгук передусім у молоді: вона відчула підтримку чиновників, а не лише бажання справити податки з приватного бізнесу.

Вінничан об’єднала ідея створити місто, комфортне і приязне для громадян. А Вінницька обласна рада  вже розробила стратегію збалансованого розвитку територіальної громади. Причім в громадському її обговоренні взяв участь широкий загал краян — від дошкільнят до людей поважного віку.

Учасники проекту з Дніпропетровська  замислили як змінити малопривабливе буття сільських районів. Розпочали з тренінгів для сільських та селищних голів, допомогли охочим розробити стратегію розвитку населених пунктів, підказали, що може стати  чинником зростання добробуту, наповнити  бюджет.

У Бердянську  до стратегічного плану розвитку території району включили екологічну складову, а на Хмельниччині навчилися  враховувати в програмах гендерне питання.

Рівняни підрахували, що навчання вже принесло їм хороший «урожай»: в 2,5 раза збільшилася кількість успішних проектів, які допомогли залучити інвестиції для відродження  Поліського краю. Зараз тут реалізується ефективний проект «Реабілітація території, забрудненої радіацією».

До речі, досвід такого очищення мають  наші партнери канадці. Як розповів  учасникам форуму експерт проекту  Вітольд Семенюк, у Канаді є місто, збудоване на колишньому полігоні сміття. Очистивши довкілля, тамтешня громада тепер ще й заробляє, продаючи технологію відродження мертвої зони.  

Партнерство як запорука успіху

Практичне спрямування мали і майстер-класи, включені до програми регіонального форуму. Приміром, директор комунального підприємства «Агенція місцевого розвитку Виноградівщини» Володимир Шевчук докладно розповів про розбудову інфраструктури кооперативного сегмента аграрного ринку шляхом створення сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу.

Валерій Говорков свою участь у проекті «РВР» розпочинав як бізнесмен, а тепер є заступником  Мелітопольського міського голови і продовжує реалізовувати план зі створення кластерної моделі для  сільськогосподарського машинобудування. Кластер «Агробум» презентовано 2009-го, і нині він об’єднує 40 малих і середніх підприємств. Партнери застосовують інструменти субконтракції та кооперації, співпрацюють з ученими Таврійського технічного університету. Нині в Мелітополі вирішили створити техно-бізнес-інкубатор, а наступним кроком буде започаткування індустріального парку.

Досвід мелітопольців став надбанням усіх учасників проекту. Водночас він підтверджує тезу про важливість лідерства в досягненні результату: такі потужні ініціативні люди, як пан Валерій, спроможні згуртувати команду однодумців, націлити їх на конкретний результат.

— Певна річ, теорія найкраще перевіряється практикою, — підсумовує Ігор Санжаровський. — Ми вже маємо критичну масу менеджерів з питань регіонального економічного розвитку, підготовлено понад 100 тренерів, які отримали практичні навики і можуть передати набутий досвід набагато ширшому загалу.

Додамо, що тепер найважливіше — ефективно розпорядитися цією критичною масою активної частини вітчизняного суспільства, та це вже завдання регіональної влади, яка розуміє, що іншого шляху, ніж впровадження інновацій у всі сфери життєдіяльності українського суспільства, у нас немає.

Данкан Літч, внесок якого в реалізацію спільного канадсько-українського проекту досить вагомий,  з упевненістю каже, що  багато молодих учасників проекту через кілька років стануть керівниками своїх підрозділів і навіть очолять органи місцевого самоврядування в своїх містах і селах, а отже, знання  та навички не підуть намарне. Повіримо йому на слово.   

ПРЯМА МОВА
                                   
Андрій ЛІПЕНЦЕВ, 

заступник директора

Львівського регіонального інституту
державного управління:

— Потреба у творчих, нестандартно мислячих людях, здатних здійснювати лідерство та управління, зорієнтованих на результат, особливо відчутна нині, коли Україна здійснює низку реформ. Проект «Регіональне врядування та розвиток» істотно допоміг знайти таких «двигунів прогресу», озброїв їх найсучаснішими професійними знаннями, корисними і необхідними при розробці та реалізації стратегій розвитку області, району чи міста. До отриманої під час навчання кваліфікаційної компоненти ці переважно молоді талановиті люди додадуть свою особливу позицію, власні здібності та творчу активність, а розроблені і здійснені ними проекти обов’язково прискорять розвиток різних територій нашої країни.                             
                                   
Денис ШМИГАЛЬ, 

начальник головного управління

економіки Львівської

облдержадміністрації:

  Допоки  багато хто з українських управлінців був переважно обізнаний з управлінням проектами в контексті реалізації бізнес-проектів рівня підприємства. Менше знали, як професійно  розробляти та втілювати стратегії територіального розвитку. Організатори проекту «РВР» спробували системно об’єднати обидві методики та спрямувати їх саме на виконання поточних і перспективних завдань регіонального та місцевого розвитку. Учасники канадсько-українського проекту не лише вивчили зарубіжні здобутки в цій царині, а й утвердили вже свій власний національний досвід, зокрема Запорізької та Закарпатської областей. Особливо хотів би подякувати міжнародним і українським експертам, які впродовж кількох років передавали нам інтегровану методологію управління проектами розвитку соціально-економічних систем. Вони стануть лекалами для наших нинішніх і майбутніх стратегій.