РЕПОРТАЖ

Кореспондент «Урядового кур’єра» перевірив ялинкові базари і дізнався, хто став монополістом 

 

Цьогорічне нововведення — кріпити чипи на ялинки — не залишилось поза увагою споживачів. Ось і кореспондент «Урядового кур’єра» пройшлася столичними ялинковими базарами і дізналася, чи є чипи на ялинках та чи справді ці «жучки» надійно захищають зелених красунь від браконьєрів.

Кусачки все можуть

Знайти ялинковий базар уже не проблема. Ба, більш того, вони ростуть як гриби після дощу. Нові торговельні точки з’являються там, де ще вчора на них і натяку не було. Попри широкий вибір зеленого товару, торгівлю назвати жвавою важко. Воно й не дивно, адже викласти 70 грн за маленьке деревце готові небагато українців. Гарне дерево під два метри на цій торговельній точці коштувало майже 200 грн. Я як звичайний покупець зайшла на ялинковий базарчик неподалік станції метро «Вирлиця», що на Харківському масиві. Подивившись на красуні і вибравши одну з них, питаю у продавця, чи є чип на ялинці.

— Якщо вам потрібен чип, ми зараз його прикріпимо, — відповідає продавець Володимир. — Не турбуйтеся, чипи є, але з деяких ялинок вони повідпадали, тому лежать в пакеті. Проте всі папери на дерева в нас є, ось, будь ласка, накладні на ялинки, які закупили на Закарпатті. А також договір оренди на місце, на якому стою і торгую.

Цікаво, що я навіть не встигла попросити показати документи, як продавець уже діставав їх із кишені. Така поведінка дуже здивувала мене як обізнаного споживача, адже зазвичай продавці не поспішають демонструвати документи. Зауважу: ніщо в моїй зовнішності не видавало журналіста чи, тим паче, представника перевіряючого органу. Єдине, що неприємно здивувало в цій ситуації, — чипи, виявляється, дуже просто знімаються. Для того, щоб провести таку операцію, потрібні лише... кусачки. І це попри те, ще нещодавно представники столичної влади переконували, що чипи просто так не знімеш. Мабуть, вони не пробували цього робити, інакше б так не казали.

Чи розкуплять ці ялинки до свята? Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Низенька і недешева

Гаразд, можливо, це на цих ялинках «жучки» так легко знімаються, а на інших деревах вони міцніше закріплені. З цією надією йду на другий базарчик, який розташований буквально за 200 м від попереднього. Тут чипи вже були прикріплені на всіх ялинках, проте мене вразила одна деталь: деякі з цих дерев зрубані сокирою. І це попри те, що знайомий лісник завжди казав, що офіційно зрубані дерева мають рівний зріз, оскільки їх спилюють пилкою.

Так ось, на зрубаних сокирами деревах чипи красувалися на найвидніших місцях. І тут запитую, звідки ялинки та чи є на них документи. Продавець філософськи відповів, мовляв, куди ж ми без документів, коли нас перевіряють по кілька разів на день. А лісові красуні вони привезли з Житомирщини. На цій торговельній точці за гарне деревце потрібно викласти не менше 200 грн. До речі, на базарі пропонували придбати не тільки ялинку, а й дерев’яну підставку під неї. Вони обійдуться від 35 до 50 грн за штуку.

Яким же було моє здивування, коли наступного дня неподалік мого будинку «виріс» ще один ялинковий базар. На ньому вже торгували лісовими красунями з Волині, документи у продавців були, печатки на зрізах дерев теж вдалося побачити, а ось чипи — ні. Продавчиня на зауваження сказала: мовляв, якщо є печатки, «жучки» не потрібні. До речі, на цьому базарі просто неба мені не вдалося побачити жодної зрубаної сокирою ялинки. Та й самі дерева мали вигляд значно кращий, ніж на попередніх торговельних точках. Тут за 50 грн мені запропонували хоч і маленьку, але вельми симпатичну ялинку.

Вирішивши продовжити дослідження, йду на базарчик неподалік станції метро «Позняки». Тут весь лісовий крам «убраний» у чипи. Ось тільки за ті самі 50 грн не змогли нічого запропонувати... Адже ціни на відносно пристойні дерева стартували з 60 грн. Зрозуміло, що за ці гроші мені змогли б продати низеньку, трохи облізлу сосну.

Звісно, що дешеві ялини можна придбати уздовж траси. Так, нещодавно знайомий купив зелену красуню під два метри заввишки всього за 100 грн. Звісно, у неї не було ні чипа, ні печатки. Але ж на противагу цьому — більш ніж конкурентна ціна. Хоч експерти і не радять економити кілька гривень, купуючи ніким не перевірену ялинку.

Колеги ж, почувши, що в моєму районі багато ялинкових базарів, поскаржилися, що в них навпаки їх дуже мало. Навіть там, де зазвичай продавали ялинки, в цьому році ними не торгують. Приміром, у Солом’янському районі купити гарну ялинку вкрай важко. Сосни є, а ось ялинок мало, та й на вигляд вони не дуже. Ось і виходить, що в одних районах ялинкових базарів багато, а в інших їх бракує.