ЯСКРАВІ ВРАЖЕННЯ

Романтичний дух великих князівств

Хотинська фортеця ожила під подихом історії і завзяття справжніх середньовічних баталій. Її стіни знову чули посвист пущених з лука стріл, дзвін схрещених у поєдинку мечів, іржання коней в лицарських турнірах і переможні вигуки найхоробріших воїнів.

Про повнокровні, видовищні кінні сутички — джостинги — організатори Міжнародного фестивалю «Середньовічний Хотин» мріяли давно. І ось мрія здійснилася. На вбраних за середньовічними гравюрами конях у сяючих на яскравому сонці латах лицарі, зі списами напереваги і з геральдичними відзнаками, сходились у поєдинках на спеціально облаштованих ристалищах.

Відбувся навіть великий кінний турнір «Битва столиць» за участі вершників з Москви, Санкт-Петербурга та Кам’янця-Подільського.

Лише у Хотині можна так щемно відчути історію — усім серцем і душею. Фото Миколи ГАВКИ

— Хотинський фестиваль історичної реконструкції з відтворення матеріальної і духовної культури епохи європейського Середньовіччя щороку збирає все більше учасників і глядачів, — розповідає головний суддя змагань росіянин Володимир Дерехов. — Цього разу позмагатися і себе показати в усій красі — і спортивну підготовку, і обладунки зі спорядженням, почасти виконані власноруч, — приїхали клуби з багатьох міст України, а також з Білорусі, Молдови, Росії, Татарстану.

Окрім кінних лицарських турнірів, глядачі захоплено спостерігали за боями піших воїнів в номінаціях «один на один», «військо на військо» і «всі проти всіх» (так звані бугурти). Змагалися між собою й стрільці, влучаючи у рухому ціль. До радості поціновувачів середньовічної доби була також масштабна фортифікаційна облога за всіма правилами тих легендарних часів — з лучниками, застосуванням метальних машин, з боями на фортечних мурах.

Відтворенням живої епохи стали й історичні наметові табори учасників Хотинфесту, розбиті довкола фортеці. Тут старанно реконструювали середньовічний побут — аж до посуду і страв. Лунала незвична гарна музика, виконувана на старовинних інструментах. Одягнутих в історичні костюми менестрелів і трубадурів чемно слухали дами в незвичного крою довгих сукнях (поки їх лицарі били один одному носи).

Лицарські бої ожили у фортечних мурах. Фото Миколи ГАВКИ

Тим часом діти комп’ютерної доби, що завітали до Хотина зі своїми батьками, охочими до активного і цікавого відпочинку, із захватом грали в «живі» середньовічні ігри, направду розтрощуючи палкою глиняні горщики і відчайдушно відбиваючи м’ячі в «лапті», з подивом упізнаючи у ній правила сучасного бейсболу.

Втім, у Хотинській фортеці не лише змагалися і відпочивали. Представники міських рад Волинської (Луцьк), Хмельницької (Кам’янець-Подільський, Старокостянтинів, Ізяславськ), Рівненської (Дубно), Чернівецької (Хотин) областей займалися у відреставрованих залах фортечного палацу унікальним офіціозом — провели установчі збори Асоціації органів місцевого самоврядування «Шлях Гедиминовичів».

— Мені надзвичайно приємно бути присутнім під час старту цього транскордонного культурного проекту, який, безсумнівно, викличе неабияку цікавість з боку вітчизняних та іноземних інвесторів, — зауважив голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв. — Символічно, що саме у Хотинській фортеці керівники поважних українських міст об’єднались заради створення сучасного міжнародного туристичного продукту, об’єднаного темою культурно-історичних здобутків династії Великих князів Литовських.

Усе не просто так, додав пан Папієв, а з далеким прицілом. Це є чудовою нагодою для промоції історичних земель та міст України, її музеїв та заповідників, історично пов’язаних з Великим князівством Литовським, на національному та європейському туристичних ринках.

Президентом асоціації, що накреслила на пів-Європи масштабні амбітні плани, обрали міського голову Луцька Миколу Романюка.