Морози та хуртовини на Водохреще — сувора реальність. Нині цю природну закономірність укотре довела погода в Україні. Сильні снігопади, хуртовини, снігові замети та велика швидкість вітру (подекуди до 25 метрів за секунду) зумовили штормову ситуацію у кількох областях на півдні, в центрі та на сході України. Надзвичайно складні погодні умови склалися в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Черкаській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Полтавській, Харківській та Сумській областях. Тут оголошено штормове попередження. У понеділок в Одесі — вихідний день, у Дніпропетровську та Миколаєві на один день скасовано заняття у школах.

На Дніпропетровщині негода вирує другу добу. Спершу йшов сильний дощ, після зниження температури він перетворився на сніг. З 18 січня призупинено заняття у навчальних закладах області. У великих містах ускладнився рух автомобілів. Обмежено рух вантажного транспорту на території обласного центру і закрито рух автодорогами державного значення. У місці тимчасового відстою транспортних засобів на в’їзді до Дніпропетровська на Криворізькому напрямку розгорнуто пересувний пункт обігріву, який забезпечує людей, які потрапили у снігові замети, гарячим чаєм.

На автошляхах області задіяно 343 одиниці техніки, 415 осіб. На 18 січня підрозділи ГУ ДСНС в області визволили 19 автомобілів, з них 4 машини швидкої медичної допомоги, допомогли водіям витягувати транспорт зі снігових заметів та кюветів. Такі ситуації виникли у Петропавлівському,  Криничанському, П’ятихатському, Магдалинівському та Криворізькому районах, а також у містах  Вільногірськ, Кривий Ріг, Дніпродзержинськ та Дніпропетровськ.

Харківщина теж бореться з негодою. Підрозділи ДСНС здійснили 29 виїздів, з них 16 у Харкові, щоб допомогти водіям, які опинилися у складній ситуації. Рятувальники витягли зі снігових заметів 16 автомобілів швидкої медичної допомоги, які прямували на виклики до хворих. Один із таких випадків трапився у Валківському районі, де вночі до районного відділу ДСНС звернувся лікар бригади швидкої допомоги, що прямувала до селища Шарівка на допомогу хворому з інсультом. «Швидка», з’їхавши з автошляху Київ — Харків, зіштовхнулася з перешкодою. Рятувальники пересадили лікаря в автомобіль підвищеної прохідності й попрямували до хворого на відстань 3 кілометри. Хворому була потрібна негайна госпіталізація спеціальним автомобілем. Рятувальники взяли «швидку» на буксир і вже разом із хворим доставили до автошляху Київ — Харків, де вона самостійно змогла дістатися до центральної районної лікарні у місті Валки.

Головне управління ДСНС України звертається до громадян із проханням бути вкрай обережними, перебуваючи на вулиці, обмежити користування власним автотранспортом, не планувати поїздок на значні відстані та не вирушати у туристські походи в гори. Дотримуйтесь елементарних правил безпечної поведінки, зокрема керуючи автомобілем. ДСНС України нагадує, що в ожеледицю на дорожньому покритті збіль?шується гальмівний шлях, саме тому необхідно обирати безпечний швидкісний режим, враховувати інтенсивність руху, а також особливості і стан транспортного засобу.

Миколаївщина. Діти вчаться вдома 

У Миколаєві та окремих районах області протягом останніх двох діб стихія не вгамовується. 18 січня погодні умови ще погіршилися. Про настання негоди міська та обласна влада застерігала жителів області, водіїв закликали не залишати машини на трасах, без нагальної потреби не виїжджати, і всім бути обережними. В цій ситуації місцева влада тримала готовою необхідну техніку, й усі зазначають, що цього року працівники комунальних служб з негодою борються набагато краще, ніж торік.

Сніговий покрив на автошляхах — до 60 сантиметрів, в переметах біля автошляхів — від метра до трьох. За інформацією Служби автомобільних доріг в Миколаївській області, до роботи на автошляхах залучено 63 одиниці техніки та 98 працівників.

У зв’язку з негодою закрито проїзд на автодорогах державного і місцевого значення. Для забезпечення проїзду на дорогах обласного центру працює 29 одиниць техніки та 29 працівників. Рух електротранспорту в самому місті вранці 18 січня було призупинено.

У Миколаївській облдержадміністрації протягом двох діб щодві години проводять засідання обласної комісії з питань ліквідації надзвичайної ситуації та селекторні наради з керівниками районів. Найскладніші погодні умови склалися в Миколаївському, Березанському, Новобузькому, Братському та Казановському районах — там сніжні перемети місцями сягають 1—2 метрів, а в Снігурівському після мокрого снігу й дощу вдарив мороз, на дорогах ожеледиця, повалено кілька дерев, аварійники ліквідують пошкодження на електролініях. Через погодні умови відімкнено від електропостачання 47 населених пунктів у Доманівському, Снігурівському, Вознесенському, Березанському, Жовтневому, Первомайському, Веселинівському та Новобузькому районах. Перебоїв і аварійних ситуацій з газо- і водопостачанням  немає.

Голова облдержадміністрації, начальник обласного штабу Вадим Меріков зазначив, що «у тих районах і містах, де склалися несприятливі погодні умови, вирішено на два дні припинити навчальний процес, починаючи з дитячих садків і закінчуючи вишами. Потрібно створити чергові групи у школах і дитячих садках, щоб батьки мали змогу в разі гострої необхідності залишити там дітей. Найближчі дні повинні стати вихідними для всіх, але не для комунальників. Усі служби переведено в цілодобовий режим роботи».

Одещина. Усе навкруги замело

Хурделиця в Одесі, що розпочалася в ніч проти неділі, не вщухає й досі. Через негоду припинено роботу одеського аеропорту та морських портів області. В обох напрямках закрито трасу Одеса — Київ. Від ранку неділі рішенням міськради заборонено в’їзд до Одеси вантажного транспорту.

Лише за першу добу негоди рятувальники виручили зі снігового полону 181 автівку на дорогах Одещини. До тридцяти населених пунктів області мали цими негожими днями проблеми з електропостачанням, зупинялася робота більшості маршрутів електротранспорту.

У спальних районах Одеси спостерігалися перебої з постачанням хліба. Його, вочевидь, не встигали підвозити, оскільки, як запевняє міська рада, підприємство «Одеський коровай» весь час працювало у штатному режимі. Тим часом вся снігозбиральна техніка КП «Міські дороги» працює в цілодобовому режимі.

Крім проблем, негода принесла одеситам й невеличкий подарунок у вигляді додаткового вихідного. Міськрада попрохала всіх керівників міських підприємств зробити понеділок вихідним і максимально обмежити вихід працівників на роботу в негоду.

А ось хто скористався нагодою знайти щось позитивне у витівках природи, то це одеські екстремали.  У неділю місцеві сноубордисти використовували як гірськолижні траси славетні Потьомкінські сходи та схили під Приморським бульваром.

Лариса КОНАРЕВА, Олена ІВАШКО, Іван ШЕВЧУК, 
«Урядовий кур’єр»