Якщо найближчими днями кілька державних телерадіокомпаній не припинять своє існування як юридичні особи, то запуск суспільного мовлення з початку наступного року — під великим сумнівом.  «Маємо лише кілька днів. Якщо не встигнемо, все відкладеться вже за січень наступного року», — повідомив журналістам на прес-конференції гендиректор НТКУ Зураб Аласанія, додавши, що жодного конкретного прізвища противників реформування назвати не можна. «Усе вперлося в податкову. Ніби ворогів немає, але воно все тягнеться й тягнеться. Клерк сидить і каже: в мене є всі законні підстави не робити це сьогодні. Що ти йому скажеш, що коли не сьогодні, то воно все затягується за січень?» За його словами, наближення кінця реформи відчувається по тому, що «збільшився вал негативу».

«Ми не можемо бути впевнені, що фінальний крок у січні 2017 року все-таки відбудеться: бюрократична процедура змін виявилася набагато довшою, ніж ми цього очікували», — сказав директор ГО «Центр демократії та верховенства права» Тарас Шевченко.

Ніхто не сподівався на таку кількість перепон від фіскальної служби. Фото Володимира ЗAЇКИ

За словами начальника управління внутрішнього аудиту Держкомтелерадіо Наталі Степанової, ніхто не сподівався на таку кількість бюрократичних перепон від фіскальної служби. «Кожну компанію треба закривати з боєм. Те, що має вирішуватися просто й у стислі терміни, тягнеться місяцями і ставить під загрозу створення суспільного мовника». Вона наголосила, що Фонд державного майна зможе розпочати оцінку майна ДТРК, лише коли всі компанії будуть зняті з реєстру як юридичні особи. Крім того, саме після закриття юросіб ДТРК Держкомтелерадіо може видати наказ про перетворення НТКУ в ПАТ НСТУ. «Статут ПАТ майже готовий, але не можемо запустити його на погодження міністерствам і відомствам, оскільки ми ще з об’єктивних причин не ухвалили рішення про перетворення, очікуючи закриття ще чотирьох телерадіокомпаній». Якщо до 20 вересня Держкомтелерадіо не видасть наказ про перетворення, Фонд держмайна не зможе вчасно здійснити оцінку майна. «А коли до кінця вересня не видамо проект постанови про статут ПАТ НСТУ на міністерства і відомства, ми не впевнені, що на початку грудня цю постанову затвердить Кабмін, оскільки погодження — це тривалий етап».

За два з половиною роки, сказав Зураб Аласанія, «поки що нічого не змінилося — ані бюджети, ані закони. Навіть погіршилося: старі закони вже не працюють, а нові — ще. Й у цих умовах повинні продовжувати той ефір, котрий виробляли в двадцяти восьми телерадіокомпаніях». Додалися серйозні виклики з «Євробаченням». З одного боку, за словами гендиректора НТКУ, «це додає натхнення, з другого — може і втопити, бо ресурсу небагато. Україна часто працює як Візантія, а не європейська країна». Через затягування з перетворенням НТКУ в ПАТ НСТУ вже є загрози на січень щодо існування компанії як такої, бо незрозуміло, з якого бюджету вона має фінансуватися: на наступний рік гроші заплановано лише для НСТУ.

Водночас голова офісу РЄ в Україні Мортен Енберг нагадав, що створення суспільного мовлення є однією з частин Угоди про асоціацію з ЄС. «Ми багато працювали з партнерами, щоб бути впевненими, що до кінця року необхідні кроки буде зроблено», — наголосив він, додавши, що очікувані зміни стосуються не лише створення суспільного мовлення, а й проведення Євробачення — «шансу для України ще раз продемонструвати здатність організовувати такі великі заходи».

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко запевнив, що комітет підтримує реформу: «Я йшов на цю посаду, щоб створити суспільне і реформувати друковані державні й комунальні ЗМІ». Коментуючи скандал навколо «Укртелефільму», Олег Наливайко повідомив, що під час зустрічі з колективом певного консенсусу вдалося досягти: «Ми відчули, що колектив налаштований, щоб із часом бути суспільним. Проведено аудит, виграно суд, повернуто у держвласність квартири». Водночас, за його словами, вчора «ми отримали повідомлення, що суддя Індустріального районного суду Дніпра виніс заочне рішення, яким знято арешт на квартири, житлові приміщення, паркові місця та майнові права, які належать «Укртелефільму». Ми спрямуємо звернення до Кабміну щодо рейдерських дій стосовно «Укртелефільму».