Навколо львівського сміття галас у всій Україні. Цими днями на Черкащині поблизу села Потапці за 18 кілометрів від Канева знову виявили понад 100 тонн несанкціоновано вивантажених поблизу дороги побутових відходів. У поліції припускають, що їх могли залишити п’ять великогабаритних фур зі Львова, пересування яких зафіксували камери спостереження на КПП у Кагарлику. Серед відходів екологи вже знайшли чимало доказів — документацію із львівських фірм, цінники з місцевих магазинів та дитячі щоденники зі шкіл Львова.

Екологи активно вивчають елементи незаконно вивантаженого сміття й називають таку практику несанкціонованого скидання побутових відходів екологічним терактом. Спеціалісти екологічної служби беруть проби та оцінюють збитки, завдані довкіллю. Що ж стосується ліквідації наслідків відповідного стихійного звалища сміття, то, за словами заступника голови Канівської райдержадміністрації Анатолія Дурицького, територію планують очистити від відходів власними силами, перемістивши їх на паспортизоване сміттєзвалище. Крім того, як повідомив речник Головного управління Національної поліції в області Дмитро Грищенко, відкрито кримінальне провадження за статтею 239 Кримінального кодексу України, в якій ідеться про відповідальність за забруднення та псування земель. Штраф, передбачений за таке порушення, — 200 неоподатковуваних мінімумів.

На жаль, це не перший такий випадок. Кілька тижнів тому 30—40 кубометрів львівського сміття  невідомі несанкціоновано вивезли на канівське сміттєзвалище у селі Бобриця. Тепер на в’їзді до сміттєзвалища встановили шлагбаум. Постало питання про забезпечення цілодобового чергування на території полігона. 

Як відомо, міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак закликав українців повідомляти про стихійні й несанкціоновані сміттєзвалища. Однак після трагічного випадку на Грибовицькому сміттєзвалищі біля Львова, куди перестали вивозити сміття, підприємство, що обслуговує місто, почало регулярно підкидати відходи на звалища в різні області. Але інші смітники також перевантажені, тож громади населених пунктів, куди звалюють львівські відходи, справедливо повстали проти ще більшого забруднення їхніх населених пунктів.

— Так, можна зрозуміти безвихідну ситуацію львів’ян, можна зрештою якось допомогти їм з огляду на скрутні обставини, однак не можна так безпардонно забруднювати довкілля інших регіонів, — сказала від імені канівської громади жителька міста Валентина Луценко. — Пора припинити мандри львівського сміття Україною.

Приблизно так висловлюються й інші громадяни. Адже чекати, доки у Львові побудують сміттєпереробний завод, наголошують вони, а тим часом забруднювати всю територію країни — це злочин.

До того ж львів’янам допомагає вся країна. Як відомо, до Луцька та інших міст, із громадами яких укладено відповідні угоди, львівські комунальники вивозять поточні побутові відходи. Це вимушений тимчасовий захід. Однак несанкціоноване засмічення територій відходами, про що сигналізують з багатьох кінців країни, — це просто вакханалія, яку слід негайно припинити.

Очевидно, відповідним екологічним службам та правоохоронцям доречно і владу застосувати, а не тільки фіксувати факти забруднення тієї чи іншої території. Принаймні, на Черкащині вони мають намір вчинити саме так.