СИТУАЦІЯ

Майже половина Черкас живе сьогодні без газу 
 

За дорученням НАК «Нафтогаз України» ВАТ «Черкасигаз» відключив від газопостачання усі 36 котелень комунального підприємства «Черкаситеплокомуненерго». У зв’язку з цим без гарячої води залишилися жителі кількох мікрорайонів. Найприкріше те, що жителі обласного центру не мають змоги користуватися цим благом цивілізації, хоч і сплачують за нього майже повністю. Причина відключення — різниця в тарифах, які не було переглянуто та вчасно компенсовано державою.

— Наше підприємство вчасно і в повному обсязі розраховується за тепло, але щомісяця має проблеми і перебої в роботі, — розповів директор КП «Черкаситеплокомуненерго» Павло Карась. — Нині ми заборгували «Черкасигазу» понад 25 тисяч гривень, проте ця сума і є різницею в тарифах, яку має покрити держава.

За словами Павла Карася, його відомство ще й переплатило, оскільки на сьогодні загальний баланс розрахунків між підприємством та НАК «Нафтогаз України» становить понад 182 тис. грн на користь «Черкаситеплокомуненерго».

Гаряча вода тепер у каструлі. Фото з архіву редакції

Проте керівництво «Нафтогазу» такі аргументи не переконали. Міським чиновникам запропонували взяти кредит, виплатити заборгованість, а вже потім розбиратися з державою.

— Уряд зобов’язаний повернути «Черкаситеплокомуненерго» існуючу різницю, — не здаються черкаські енергетики. — На сьогодні ця сума становить 25 млн 261 тис грн, а за газ «Черкаситеплокомуненерго» заборгувало НАК «Нафтогаз України» 25 млн 78 тис. грн. Виходить, що уряд ще винний місту понад 180 тис. грн. Навіщо ж перекривають газовий вентиль в котельнях?

Це запитання поки що без відповіді. У робочому стані залишили тільки парові котли, що обслуговують онкологічний диспансер та обласну лікарню, а також котельню, яка опалює госпіталь інвалідів війни. Інші медичні заклади, на щастя, з теплом, оскільки опалюються трісками, а також перебувають на обслуговуванні ТЕЦ, яка працює на вугіллі.

Проте без газу не лише приватні домоволодіння, а й низка комунальних установ, таких, як школи і дитячі садки. Люди терплять незручності, а підприємство зазнає збитків, адже хоч послугу й не надають, заробітну плату платити зобов’язані.

Який же вихід? Дехто, як, приміром, керівництво «Черкаситеплокомуненерго» пропонує підвищити ціни на комунальні послуги принаймні на 12%. Та, на думку інших, таке рішення неприйнятне, адже платити більшості жителів нічим. Черкасам украй потрібне також збільшення лімітів на газ, бо замість запланованих 650 тисяч кубічних метрів, необхідних у липні, місту було виділено всього 280.

Черкаський міський голова Сергій Одарич звернувся з відповідним листом до Прем’єр-міністра Миколи Азарова. Він просить втрутитися в ситуацію, аби в місті не виникло соціальної напруги. Хтось же повинен розрубати газовий гордіїв вузол…