НАВЧАННЯ

В Україні з’явилась нова професія — менеджер-управитель житлового будинку

У Мінрегіоні зауважують, що серед усіх споживачів житлово-комунальних послуг найвідповідальнішими є об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Більшість із них і сумлінні в оплаті, і дбають про енергозбереження, і контролюють якість та обсяги наданих послуг. Однак яка ціна цього всього позитиву, зазвичай знають тільки голови об’єднань. Адже їм нелегко не лише через стан нашої «комуналки», а й брак професійної підготовки. Бо, по суті, більшість керівників об’єднань — це колишні лікарі, бухгалтери, військові, які премудрість управління будинків осягають лише на практиці, почасти набиваючи гулі.

Теорія — у Львові, практика —  у Кракові

Про необхідність спеціального фахового навчання для тих, хто бере на себе управління будинком, говорять давно. На практиці ж воно зводиться, в ліпшому разі, до кількагодинних семінарів, зорганізованих місцевою владою або громадськими організаціями. Втім, у деяких містах спроби організувати поглиблене навчання голів ОСББ вже були. Наприклад, у Вінниці, ще кількох містах проводили спеціальні курси, як правило, теоретичні.

— Система розвитку ОСББ — це наріжний камінь реформи ЖКГ. Але самим лише створенням об’єднань завершити реформу управління  житловим фондом неможливо, — каже голова правління громадської організації «Центр досліджень місцевого самоврядування» Володимир Бригілевич. — Адже в нас дотепер ще немає цілісної системи підготовки управителів чи голів ОСББ. Сусіди білоруси нас уже випередили. У них, принаймні, є професія управителя. Ми до цього тільки доходимо.

Володимир Бригілевич розповів, що «Центр досліджень місцевого самоврядування» разом з міжнародним фондом «Відродження» та профільним міністерством розробили комплексну програму підготовки голів ОСББ і працівників ЖКГ. Пілотне її впровадження відбулося нещодавно у Львові. Протягом 10 днів голови ОСББ, молоді працівники різних підрозділів ЖКГ та представники управляючих компаній зі Львова, Рівного, Долини, Коломиї і Трускавця, інших міст Західної України прослухали цикл лекцій з різних аспектів управління житлом: менеджмент в управлінні житловим будинком, правове забезпечення діяльності управителя, фінансове управління діяльністю ОСББ тощо. Слухачі отримали сертифікати та посвідчення державного зразка, видані курсами підвищення кваліфікації працівників ЖКГ при Національному університеті «Львівська політехніка».

Організатори навчання зазначають, що головним його результатом можна вважати появу в Україні групи фахівців, які зможуть управляти будинками відповідно до принципів, методів і форм, прийнятих у країнах Європи.

Продовження проекту відбудеться на міжнародному рівні: у 2013 році для учасників навчання запланована тижнева практика в Польщі, в управляючій компанії Краківської асоціації управителів нерухомістю.

До речі, саме польський досвід львів’яни взяли на озброєння.

— Прототипом нашої програми була навчальна програма польських управителів. Щоправда, у них вона розрахована на 180 годин і передбачає піврічну практику. Наша ж програма — це 72 години теоретичного навчання і лише тиждень практики. Тобто ми ще далеко від того рівня професійної підготовки, який є в Польщі. І все-таки перші кроки зроблено, — зауважує Володимир Бригілевич.

Але й таким крокам заздрять управителі житла в інших регіонах України. Михайло Березовчук, заступник голови правління громадської організації «Спілка власників житла Києва», каже:

— Київська спілка власників житла постійно проводить семінари, причому на досить високому рівні. Вони одноденні. Але поки що нам не вдається організувати системний курс так, як це зробили у Львові.

Про благоустрій подбають мешканці новобудов. Фото з сайту ozerygorod.ru

Потрібна єдина програма

Киянам є чого повчитися у львів’ян, а там і з іншими регіонами інформацією обмінятися. Ось тільки виникає запитання: невже держава віддала підготовку управителів будинків на відкуп громадським організаціям? Адже системний державний підхід був би доречний у справі підготовки тих, хто керуватиме житловим фондом.

Втім, заступник директора департаменту житлової політики Мінрегіону Віра Радченко заспокоює. Вона зауважує, що з часом керівники ОСББ зможуть стати справжніми дипломованими фахівцями.

— Нині в Україні функціонують 14 651 ОСББ. Вони охоплюють 17 415 житлових будинків. А враховуючи ще й ЖБК, це вже 25% житлового фонду. Одним із чинників, які негативно впливають на процес створення об’єднань, є зокрема брак управляючих компаній, а ще — кваліфікованих кадрів, які б керували об’єднаннями. Але наше  міністерство ініціювало доповнення до національного класифікатора професій. Запропонували таку професійну назву: менеджер-управитель житлового будинку (групи будинків). Ці зміни у серпні було погоджено, і з 1 вересня цього року вони набрали чинності. Тобто вже є така професія — менеджер-управитель житлового будинку. Також спільним наказом Мінрегіону та МОНмолодьспорту затверджено перелік 12 навчальних закладів, у яких можна навчатися цієї професії. Але оскільки кожен виш користується своїми напрацюваннями, за пропозицією громадськості Мінрегіон ініціюватиме створення спеціальної робочої групи, яка б опрацювала всі ці програми, можливо, об’єднала б їх у спільну — і тоді ми вже матимемо одну галузеву програму, за якою проходитимуть навчання керівники ОСББ.

ПРЯМА МОВА

Олексій ОРЛОВСЬКИЙ, 
директор програми «Громадянське
суспільство та належне врядування» 
МФ «Відродження»:

— Успіх реформи ЖКГ можуть забезпечити тільки професіонали. Любительський підхід до реформування житлово-комунального господарства закінчився. Ми могли спостерігати, коли керівниками ОСББ ставали люди, які не мають професійної підготовки, й іноді траплялися проблеми — з правоохоронними органами, з надавачами житлово-комунальних послуг тощо. Нині треба створювати умови для того, щоб подібні негативні моменти не повторювалися. Це дуже складно. Але якщо не буде професіоналів у цій сфері, то цей любительський підхід завершиться дискредитацією ОСББ, і в кінцевому рахунку — провалом реформи ДЖКГ.

Після приватизації державного житлового фонду вже понад 90% квартир стали приватними, і тому  треба усвідомити, що люди мають взяти на себе відповідальність за житло. Вона визначена загальнодержавною програмою реформування ЖКГ, програмою Президента. Стосовно вдосконалення управління житловим фондом шляхом створення об’єднань і також можлива передача будинків в управління приватним управлінським компаніям.