Як відомо, 1 лютого Європейський Союз ухвалив нову чотирирічну програму підтримки України на 50 мільярдів євро. З них 39 мільярдів буде спрямовано на підтримку державного бюджету України. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час чергового урядового засідання минулої п’ятниці.

«Це допоможе нашому урядові забезпечити фінансову стабільність та здійснювати пріоритетні видатки бюджету, зокрема всі соціальні програми допомоги нашим людям», — зауважив Прем’єр-міністр. Він додав, що затверджена програма Ukraine Facility передбачає 8 мільярдів євро у вигляді спеціального інвестиційного інструменту. За оцінкою Міністерства економіки, це дасть змогу залучити додаткові 30 мільярдів євро інвестицій.

«Програма Ukraine Facility — це не лише про гроші, а й про трансформацію нашої країни. Це план із запровадження європейських правил та норм, які наближають нас до членства в ЄС», — наголосив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр зауважив, що всі 27 країн-членів ЄС проголосували за цю програму підтримки України. За його словами, це демонстрація єдності Європи в підтримці України та чіткий сигнал для росії, що її стратегія — почекати, доки підтримка союзників України припиниться, — не працює.

«Європейські лідери підтвердили намір продовжувати військову підтримку України. Зокрема, вже в березні ми розраховуємо на створення окремого інструменту для України в межах Європейського фонду миру. Ідеться про 20 мільярдів євро саме військової підтримки на наступні чотири роки», — зазначив очільник уряду.

Окремо Денис Шмигаль відзначив позицію ЄС щодо використання та конфіскації заморожених російських активів.

«Два роки роботи й постійної адвокації великої команди України, і сьогодні європейські лідери підтверджують план щодо використання доходів від заморожених активів рф. Ми схвалюємо це рішення, але Україна розглядає це виключно як перший проміжний етап до конфіскації, а не як альтернативу конфіскації», — зазначив Прем’єр-міністр.

Він наголосив, що уряд з партнерами працюватиме над тим, щоб російські активи було в повному обсязі спрямовано на стійкість та відновлення України.

Денис Шмигаль наголосив, що уряд з партнерами працюватиме над тим, щоб російські активи було в повному обсязі спрямовано на стійкість та відновлення країни. Фото з Урядового порталу

Більше уваги інвестпроєктам

Уряд під час засідання 2 лютого ухвалив постанову, яка поліпшує механізм державної підтримки великих інвестиційних проєктів.

«Одне із ключових завдань в економічній галузі на цей рік — збільшення іноземних інвестицій в Україну. Для цього працюємо з партнерами, запровадили страхування воєнних ризиків. Постійно поліпшуємо умови для інвестиційних проєктів», — повідомив Прем’єр-міністр.

Український та іноземний бізнес, який готовий інвестувати понад 12 мільйонів євро та створювати робочі місця, матиме максимальну підтримку та спеціальні умови. Це і податкові пільги, і регуляторні послаблення, і підтримка на рівні реалізації проєкту.

«Постанова стосується нового підходу до підготовки техніко-економічного обґрунтування інвестиційного проєкту. Ми прибираємо та спрощуємо певні положення, зокрема про необхідність економічного аналізу, про перегляд соціальної оцінки проєктів, а також послаблюємо вимоги щодо фінансової спроможності заявника», — зазначив Прем’єр, висловивши сподівання, що це допоможе запустити більше інвестиційних проєктів, які створять більше робочих місць, посилять громади та економіку.

Цифрова сертифікація

Кабінет Міністрів  на засіданні 2 лютого затвердив постанову, яка створює єдиний підхід до сертифікації операторів протимінної діяльності. За словами Прем’єра, тепер це будуть чіткі строки, єдині вимоги, зрозумілий підхід.

«Ми закладаємо передумови для запровадження цифрової сертифікації. Що це дасть? Десятки протимінних операторів, сотні команд та одиниць техніки, які постійно працюють, щоб очистити українську землю від вибухонебезпечних предметів», — наголосив Денис Шмигаль. Він зауважив, що гуманітарне розмінування — важливий напрям відновлення нашої країни та економіки. І уряд концентрується на тому, щоб якнайшвидше обстежити землі сільськогосподарського призначення.

«За 2023 рік піротехнічні підрозділи держави та неурядових операторів обстежили 275 тисяч гектарів земель сільгосппризначення. Понад 200 тисяч гектарів повернуто в експлуатацію», — повідомив він і нагадав, що торік у грудні в Україні було 26 сертифікованих операторів протимінної діяльності, а на початку лютого їх вже 29. Ще 48 операторів у процесі сертифікації.

«2023 року в нас було 1500 саперів. 2024-го їх буде 3,5 тисячі. На 1 січня 2023-го в нас фактично не було машин для гуманітарного розмінування. На початку цього року таких спеціальних машин вже 55», — зазначив Денис Шмигаль.

Джерело: Департамент комунікацій Секретаріату КМУ