ЕКОБЕЗПЕКА

Уряд зацікавлений разом з міжнародними організаціями активно розв'язувати екологічні проблеми

Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв під час зустрічі з главою Глобального екологічного фонду Монік Барбю. Сторони обговорили перспективні напрямки співпраці, зокрема проекти з очищення території України від небезпечних хімічних відходів та можливості будівництва підприємств з їх переробки. Андрій Клюєв зазначив, що, незважаючи на складність завдань, певні можливості для залучення в цей процес приватних інвестицій може дати прийнятий минулого року закон про державно-приватне партнерство. Також було домовлено про співпрацю у проектах із забезпечення населення України питною водою. Зокрема, йшлося про проблеми із водою в Криму.

Крім того, наголошено на надзвичайній пріоритетності для України проектів з підвищення енергоефективності економіки, зокрема розвитку відновлювальних джерел енергії. За словами першого віце-прем'єра, в найближчі 3-4 роки в розвиток цієї галузі планується залучити близько 3 млрд доларів приватних інвестицій. Андрій Клюєв повідомив, що значна кількість міжнародних інвесторів висловили активну зацікавленість розвивати відповідні проекти саме в Україні.

Також наголошено на важливості розв'язання чорнобильських проблем. Андрій Клюєв повідомив, що керівництво країни покладає великі надії на міжнародну конференцію країн-донорів, яка відбудеться у Києві в квітні.

У свою чергу Монік Барбю повідомила, що у найближчі три роки Глобальний екологічний фонд планує виділити серію грантів на розвиток конкретних проектів в Україні на загальну суму більш ніж 30 млн доларів. Вона висловила впевненість, що ці кошти сприятимуть залученню приватного капіталу.

Як повідомляє прес-служба першого віце-прем'єра, у 2011 році в Україні стартують два проекти, які фінансуються Глобальним екологічним фондом: стимулювання переробки біомаси та інших відходів аграрного сектору в енергоносії (5,2 млн доларів на пілотні проекти); впровадження енергозберігаючих освітлювальних приладів (6,6 млн доларів на розробку стандартів та пілотні проекти).