ПРОЕКТИ

Підвищення енергоефективності є загальним пріоритетом вітчизняного уряду

Україні вкрай потрібне впровадження нових технологій для підвищення енергоефективності всіх галузей вітчизняної економіки. І участь у Фонді cхідноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля — один з механізмів досягнення цієї мети. Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв, коментуючи ратифікацію Верховною Радою угоди про участь України у цьому Фонді.

На Україну буде спрямовано основну активність Фонду і виділено більшу частину коштів для фінансової підтримки підготовки та реалізації проектів з енергозбереження та охорони навколишнього середовища. Подібні проекти в Україні будуть реалізовуватися протягом кількох наступних років.

Перший віце-прем’єр-міністр висловив упевненість, що ратифікація угоди дасть змогу розпочати роботу Фонду та фінансування проектів з модернізації тепло- та водопостачання у містах України.

За словами Андрія Клюєва, у квітні попередньо розглянуто проекти, які може бути представлено на затвердження Фонду. Йдеться про модернізацію теплопостачання в містах Житомирі та Рівному, теплопостачання в 10 середніх муніципалітетах, а також розвиток системи водопостачання та водовідведення у Миколаєві. Крім того, було визначено потенційні для фінансування проекти — модернізацію теплопостачання у Запоріжжі, Тернополі, Львові, Харкові, в Донецькій області та Львівського водоканалу. 

Як заявив Андрій Клюєв, Україна зацікавлена в ефективній реалізації цієї ініціативи Європейського Союзу та уряду Швеції.

Урядовець зазначив, що підвищення енергоефективності є загальним пріоритетом для Кабінету Міністрів. Від дій країни в цьому напрямку залежить конкурентоспроможність всієї економіки. Скорочення рівня енергоємності ВВП на 20% до 2015 року, як це заплановано Держпрограмою енергоефективності, потребує серйозних інвестицій у модернізацію і реконструкцію всіх галузей, тому співпраця з ЄБРР є дуже важливою для України.

Прес-служба першого віце-прем’єр-міністра — міністра економічного розвитку і торгівлі нагадує, що Угоду щодо участі України у Фонді східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля було підписано Андрієм Клюєвим та віце-президентом ЄБРР Яном Фішером наприкінці лютого цього року.