Директор Департаменту
соціальних послуг Мінсоцполітики
Ірина ТАРАБУКІНА

Як кажуть у народі, старість не радість. Адже у поважному віці багатьом співвітчизникам важко себе обслуговувати. А коли нікого немає поруч? У такому разі держава не залишає їх наодинці й завдяки низці  заходів розв’язує проблеми літніх людей. Про надання соціальних послуг стареньким та хворим дітям наша розмова – з директором Департаменту соціальних послуг Мінсоцполітики ІриноюТАРАБУКІНОЮ.

Допомогу надають удома

 Ірино Іванівно, нерідко люди нарікають в листах до редакції чи по телефону, що послуги не завжди надаються в повному обсязі. Чому таке трапляється: йдеться про елементарну байдужість чиновників чи недосконале законодавство?

— Такі нарікання треба розглядати в кожному конкретному випадку. Підкреслю інше: з прийняттям Закону «Про соціальні послуги» у нашій країні розпочався процес реформування системи соціальних послуг. Тобто створюється принципово нові підходи у їх наданні, адже для провадження діяльності як державних, так і недержавних соціальних установ, формування ринку надавачів соціальних послуг міністерство розробило низку нормативно-правових актів. Розширено категорії осіб, які мають право на отримання соціальних послуг у територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) (далі — терцентри). Право на їх отримання набули:

- інваліди ІІІ групи;

- хворі (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності) у разі якщо вони не здатні до самообслуговування;

- малозабезпечені громадяни, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв’язку з безробіттям, за умови, що вони зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу;

- громадяни, які постраждали внаслідок стихійного лиха, катастроф і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей-інвалідів, осіб похилого віку, інвалідів.

Місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування надано право створювати у разі потреби спеціалізовані відділення для обслуговування вдома інвалідів з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, з психічними розладами, інших категорій громадян, які не здатні до самообслуговування. Так створено засади для максимально повного врахування потреб у відповідних видах соціальних послуг тих мешканців конкретної громади, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Крім того, знято обмеження щодо прийняття на обслуговування до терцентру інвалідів із психічними захворюваннями, осіб, які мають онкологічні захворювання ІV клінічної групи, СНІД.

— Чи не утискуються права людей при отриманні послуг?

— У жодному разі. Нині міністерство дбає про поліпшення якості надання соціальних послуг особам, які перебувають у складних життєвих обставинах. Уже розроблено проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання соціальних послуг» (реєстр. №8319), який прийнято у першому читанні. Якщо закон буде підписано, це надасть правові підстави для затвердження наступних проектів нормативно-правових актів:

- матриці розроблення стандарту соціальних послуг (документ, яким встановлюються уніфіковані вимоги до розроблення стандартів соціальних послуг, що їх розроблятимуть різні відомства);

— державних стандартів послуг довготривалого догляду з проживанням дітей, які мають важкі фізичні та розумові вади, державних стандартів послуг довготривалого догляду дорослих осіб з проживанням (ці документи враховують основні концептуальні засади роботи з цими цільовими групами та створюють умови для поліпшення умов проживання в стаціонарних закладах системи Мінсоцполітики, а також створюють можливості щодо інтеграції людей із проблемами інтелектуального розвитку та психічного здоров’я в суспільство);

— методичних рекомендацій щодо визначення потреб у соціальних послугах для вразливих груп населення та планування їх надання для адміністративно-територіальних одиниць тощо.

Кілька хвилин занять у територіальному центрі  — для поліпшення здоров'я. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ 

Підхід має бути індивідуальний

— Наскільки мені відомо, в деяких регіонах запроваджуються різні експерименти з надання соціальних послуг.

— Це справді так. Нові види соціальних послуг для осіб похилого віку, інвалідів, інших категорій непрацездатних громадян розробляються з урахуванням індивідуальних потреб і попиту на такі послуги мешканців громади. Зокрема продовжувала поширюватися інноваційна форма соціального обслуговування осіб із психічними розладами. Торік, крім м. Києва, соціальні послуги цій категорії громадян уже надавали у містах Луцьку (Волинська обл.), Чугуєві, Лозовій (Харківська обл.) та Умані (Черкаська обл.).

Однією з нових форм соціального обслуговування, що активно впроваджується у регіонах, є надання особам похилого віку та інвалідам транспортних послуг. Спеціально створені транспортні служби вже діють у Волинській, Одеській, Харківській, Полтавській, Кіровоградській областях та в м. Києві.

У Полтавській області у складі терцентрів організовано діяльність нових структурних підрозділів «Соціальний офіс» (15 відділень), основною діяльністю яких є виявлення потреб громадян у соціальних послугах, надання пенсіонерам та інвалідам інформаційних послуг, здійснення соціального супроводу, надання «швидкої соціальної допомоги», юридичних консультацій тощо.

У складі терцентрів відкриваються відділення та пункти прокату засобів реабілітації, послугами яких користується значна кількість пенсіонерів та інвалідів.

Триває робота щодо розвитку на базі терцентрів інноваційної моделі надання соціально-педагогічних послуг «університетів третього віку». Ця модель соціальної роботи передбачає залучення до навчання за різними напрямками залежно від уподобань людей похилого віку.

На базі територіального центру Печерського району м. Києва за сприяння Мінсоцполітики здійснюються заходи щодо розвитку паліативної допомоги шляхом надання соціальних послуг за місцем проживання вдома невиліковно хворим одиноким непрацездатним громадянам. Паліативна допомога вдома включає соціальну, яка надається соціальним працівником, а надання медичних послуг здійснює медичний персонал місцевого закладу охорони здоров’я, психологічні послуги надають працівники місцевого центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Робота з реформування системи соціальних послуг триває

— Самотній людині потрапити до пансіонатів та інтернатів на постійне місце проживання можливо чи проблематично?

— Ні, не проблематично, але необхідний певний час для оформлення відповідного пакета документів.

На сьогодні мережа стаціонарного соціального обслуговування налічує 324 будинки-інтернати, у тому числі 74 будинки-інтернати для громадян похилого віку та інвалідів, 38 пансіонатів для ветеранів війни та праці, 152 психоневрологічні інтернати, 5 спеціальних будинків-інтернатів, 55 дитячих будинків-інтернатів.

Нині в інтернатних установах проживає майже 55 тис. громадян похилого віку, інвалідів та дітей-інвалідів.

Протягом 2009—2011 років Мінсоцполітики співпрацювало з міжнародним проектом MATRA «Покращення якості життя та стандартів послуг для неповносправних дітей шляхом розбудови громадського суспільства». Цей проект було запроваджено у 8 дитячих будинках-інтернатах, яким передбачалося проведення фахівцями Навчально-реабілітаційного центру «Джерело» спільно з фахівцями з Нідерландів навчально-методичного курсу «Базовий догляд неповносправних дітей» для працівників дитячих будинків-інтернатів ІІІ—ІV профілів системи органів праці та соціального захисту населення. Реалізація цього проекту була спрямована на формування можливостей надання якісних соціально-медичних та реабілітаційних послуг дітям-інвалідам, стимулювання інтеграції у суспільство хворих дітей шляхом формування нових спроможностей надавачів послуг тощо.

Валентина КОКІНА,
«Урядовий кур’єр»

 

ДОСЬЄ «УК»

Ірина ТАРАБУКІНА. Народилася в м.Іркутськ (РФ). У Мінсоцполітики працює з 2003-го, у системі органів праці та соціальної політики — 17 років.

 

ДОВІДКА «УК»

За результатами Всеукраїнської наради (квітень 2011 року) щодо діяльності будинків-інтернатів створено:

♦ Урядову телефонну «гарячу лінію»;

♦ Наглядові ради за діяльністю інтернатних установ;

♦ Громадські ради при кожному будинку-інтернаті;

♦ Робочу групу з удосконалення нормативно-правових актів щодо діяльності інтернатних установ системи органів праці та соціального захисту населення при Мінсоцполітики. 

 

ТИМ ЧАСОМ. На доручення Прем’єр-міністра Миколи Азарова проводиться інвентаризація та аналіз усіх видів соціальної допомоги.

Як повідомили в департаменті інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ, на переконання Прем’єра, допомога, яка надається державою, повинна бути адресною та соціально справедливою. «Наша система не забезпечує адресної допомоги, а через це — якості соціальних послуг саме тим, хто їх вкрай потребує», — зазначив Микола Азаров і додав, що, за дослідженнями вчених, 10% найбідніших громадян України отримують 2% обсягу соціальних пільг, а 10% найзаможніших громадян отримують 22% соціальних пільг, тобто в 10 разів більше.

«Це порочна система. Такого абсурду не повинно бути».

Глава уряду доручив Міністерству соціальної політики зробити інвентаризацію й аналіз усіх видів соціальної допомоги, які в нас є, та запропонувати, як спростити та осучаснити цю систему. При цьому потрібно «з одного боку, дати солідну підтримку тим, хто справді її потребує, з іншого — не розпорошувати народні кошти на пільги тим, хто має достаток і можливість збільшувати його своєю роботою».