5 грудня в Україні традиційно вітають із професійним святом працівників статистики. Чим 2016 рік запам’ятається фахівцям Державної служби статистики? Про це наша розмова із заступником керівника цього відомства Іриною ЖУК.

— Ірино Миколаївно, на чому зосереджувалася служба в цьому році?Заступник голови  Державної служби  статистики України  Ірина ЖУК

— Почну з того, що цього року Євростат разом з Європейською економічною комісією ООН за ініціативою Держстату провів повторне адаптоване глобальне оцінювання національної статистичної системи. Перше таке оцінювання проходило п’ять років тому. Цей захід був дуже важливим і актуальним для нас у контексті обраних пріоритетів європейської інтеграції України: усі напрями діяльності органів державної статистики орієнтовані на максимально повне запровадження міжнародних, передусім європейських статистичних норм. І європейські експерти перевірили прогрес у виконанні рекомендацій, наданих під час попереднього оцінювання. 

За цей час майже всі галузі статистики зазнали суттєвих змін. Зокрема, ми продовжували запроваджувати в українську статистичну практику вимоги й рекомендації, викладені у європейському Збірнику статистичних вимог; збільшувати кількість статистичних спостережень на вибірковій основі; подальше вдосконалення статистичних класифікацій та їх гармонізацію з міжнародними та європейськими стандартами; знижувати звітне навантаження на респондентів тощо.

У результаті Держстат почав розраховувати та оприлюднювати нові показники у статистиці промисловості, цін, ринку праці, обстежень життя домогосподарств, статистиці послуг тощо. Розроблено основні засади, яких мають дотримуватися органи державної статистики для забезпечення належного рівня якості статистичної інформації. Оприлюднюють звіти з якості державних статспостережень, що дає змогу користувачам оцінювати якість статистичних даних. Більшість показників у всіх галузях статистики розраховують за методологією, яка відповідає європейським стандартам, а це забезпечує їх міжнародну порівнянність.

Остаточні результати адаптованого глобального оцінювання буде оприлюднено на початку наступного року. Але вже тепер, за попередніми даними, європейські експерти досить високо оцінили державну статистику України. Водночас європейські колеги надали нам  професійні поради, які стануть основою для подальшого розвитку вітчизняної статистики.  

Зауважу, що під час оцінювання акцентували на тому, що головне завдання статистики у будь-якій країні — якомога повніше задоволення потреб усіх користувачів статистичних даних. Для нас це завжди було і залишається пріоритетом.

— Над чим ще працюєте?

— Розпочали консультації з європейськими експертами щодо проекту створення єдиного веб-порталу офіційної державної статистичної інформації. Він має стати потужним інформаційно-аналітичним інструментом з можливістю надання статистичної інформації у зручному для користувачів форматі, що дасть змогу створити необхідні умови для здійснення моніторингу ефективності процесів інтеграції України до ЄС, а також дієвості реформ, які проводять в країні.

Не хочу випереджати події, але сподіваюся, що в найближчому майбутньому зможемо забезпечити користувачів сучасним статистичним порталом, який відповідатиме найвибагливішим вимогам.

Пріоритетом для працівників відомства було і лишається якомога повніше задоволення потреб усіх користувачів. Фото з сайту zib.com.ua

— У цьому році Статкомісія ООН схвалила систему глобальних показників досягнення цілей сталого розвитку (ЦСР) на період до 2030 року, і перед Держстатом постало завдання забезпечення їх моніторингу. Чи готове відомство до цього?

— На підтримку рішення Статкомісії ООН щодо глобальних показників досягнення ЦСР глави статистичних служб держав — членів ООН взяли зобов’язання відігравати ключову роль у поширенні відповідних даних, а також надавати консультативну підтримку з питань їхньої інтерпретації. Система містить на глобальному рівні 17 цілей, 169 завдань і 240 показників. Практичне вирішення поставлених завдань вимагає відповідного інформаційно-аналітичного забезпечення, й провідну роль тут мають відігравати органи державної статистики. І ми працюємо у цьому напрямі. Зокрема, Держстат бере активну участь в імплементації та розробленні показників для вимірювання й моніторингу досягнення ЦСР на національному рівні.

— Для адаптації нормативно-правової бази до європейських вимог служба ініціювала зміни до законодавства. Яка їхня доля?

— Ще торік ми розробили, а уряд схвалив дуже важливі зміни до Закону України «Про державну статистику», які насамперед стосуються професійної незалежності національного статистичного органу, що є першим і головним з Основних принципів офіційної статистики, схвалених Генеральною асамблеєю ООН. Зокрема, Держстату надаються повноваження з формування та реалізації державної політики у сфері статистики, а також його визначено основним суб’єктом обміну статінформацією зі статистичними органами ЄС, міжнародними організаціями та статслужбами інших країн. Ці положення цілком відповідають європейській практиці.

Проте, на превеликий жаль, досі законопроект не розглянула Верховна Рада. Ми вже звернулися по підтримку та допомогу до Мінекономрозвитку, яке забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері державної статистики, і сподіваємося, що найближчим часом ці зміни нарешті ухвалять.

— Що побажали б колегам напередодні професійного свята?

— Усім, хто пов’язав життя зі статистикою, їхнім родинам бажаю щастя, здоров’я, злагоди та миру.

ДОСЬЄ «УК»

Ірина ЖУК в органах державної статистики пропрацювала понад 30 років. Пройшла шлях від економіста до заступника голови Держстату, а з жовтня 2014 року і до останнього часу виконувала обов’язки керівника національного статистичного відомства. Закінчила Київський інститут народного господарства ім. Д.С. Коротченка за спеціальністю «Статистика». Нагороджена Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, відзначена Подякою Прем’єр-міністра України.

Наталя ПИСАНА 
для «Урядового кур’єра»