ОБГОВОРЕННЯ

Кабмін разом з депутатами розробили законопроект,  що передбачає стимули для розвитку індустрії програмної продукції  

Ще торік було ухвалено кілька законодавчих актів, які дали змогу врегулювати багато проблем в ІТ-галузі. Але не всі. На початку цього року у Верховній Раді зареєстровано новий законопроект «Про внесення змін в розділ ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб’єктів індустрії програмної продукції». Обговорення положень цього документа стало центральною темою зустрічі Прем’єр-міністра Миколи Азарова та профільних посадовців з представниками провідних вітчизняних ІТ-компаній та народними депутатами.    

За словами Прем’єра, новий законопроект — це спільна ініціатива уряду та народних депутатів. «Я вважаю, що після його прийняття у підприємств, що працюють у цій сфері, з’явиться досить серйозний стимул легалізувати всі свої обсяги, відмовитися, по суті, від «сірих» схем. Тим самим це дасть змогу компаніям зайняти гідне місце в сфері легального бізнесу, працювати впевнено і сьогодні, і в майбутньому», — зазначив глава уряду. Він також підкреслив, що детінізація сприятиме поліпшенню інвестиційної привабливості вітчизняної ІТ-галузі.  

Микола Азаров звернув увагу на те, що нині в уряді триває наполеглива і непроста робота над програмою активізації економічного розвитку, у якій має віднайти своє відображення й індустрія програмної продукції. «Щойно в мене завершилися переговори з місією Міжнародного валютного фонду. Ми дійшли спільного висновку, що необхідні дуже серйозні зусилля для того, щоб вийти на ті заплановані 3-3,5%, а можливо, трохи більше, темпів економічного зростання. У цьому зв’язку навіть важко переоцінити значення цієї  програми», — зазначив Прем’єр.

За його словами, одне з головних завдань — зробити банківські кредити для підприємств доступнішими. «Однією з основних проблем нашого економічного розвитку є важкодоступність банківського кредитування для підприємств та економіки. А без кредитування важко собі уявити нинішні можливості розвитку нашої економіки», — зауважив глава уряду.

Він висловив сподівання, що невдовзі програму буде затверджено, та закликав представників ІТ-галузі не зволікати та звертатися зі своїми пропозиціями до міністра економічного розвитку і торгівлі Ігоря Прасолова.

У свою чергу, голова Комітету Верховної Ради з питань інформатизації та інформаційних технологій Валерій Омельченко розповів про деякі аспекти законопроекту, що передбачає певні податкові стимули для ІТ-галузі. Так, передбачено розширення дії пільг щодо нарахування ПДВ на послуги, що є невід’ємними складовими створення програмної продукції. Пропонується знизити ставки податку на доходи фізичних осіб до 5%, а також встановити фіксовану базу для нарахування єдиного внеску на загальне державне страхування на рівні двох мінімальних зарплат.

За словами нардепа, вже у перший рік реалізації норм, передбачених законопроектом, за стриманими розрахунками буде створено близько семи тисяч нових робочих місць. Бюджет України та соціальні фонди отримають понад 200 мільйонів гривень податкових надходжень. За 5 років реалізації — 160 тисяч нових високооплачуваних робочих місць та близько 10 мільярдів гривень податкових надходжень. При цьому надходження від експорту програмної продукції за 5 років може зрости до 7 мільярдів доларів США.

Крім того, з ухваленням законопроекту буде легалізовано трудові відносини працівників індустрії, забезпечено їхні соціальні права та захист. Тож,  на переконання Валерія Омельченка, в Україні будуть створені умови для значного зменшення міграції талановитих, висококваліфікованих фахівців за кордон, а також стимули для повернення наших співвітчизників на Батьківщину.