КРАСА

Нікітський ботанічний сад укотре запрошує на виставку цієї дивовижної рослини

Від краси перехоплює подих, очі розбігаються, бо просто неможливо зосередитися на якійсь окремій квітці. Такі перші враження від тюльпанів, представлених на виставці.

Ці квіти завдяки наполегливій праці селекціонерів стають дедалі фантастичнішими. Вражають неймовірні форми пелюсток: хвилясті, гостроконечні, махрові з бахромою. Іноді здогадатися, що перед тобою тюльпан, можна лише за стеблом та листям. Не менш приголомшує і розмаїтість кольорів: від біло-зеленого до помаранчево-червоного, від чорно-фіолетового до ніжно-рожевого. Тут є навіть тюльпани-хамелеони, які з непримітних та блідих поступово перетворюються на яскраві.

Скільки ж треба докласти праці й витратити часу, щоб на світ з’явилася така краса? «Для виведення нових сортів використовуємо метод гібридизації, — ділиться досвідом Людмила Александрова, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Нікітського ботанічного саду. — Процес починається з насінини й вирощеного з неї листочка, що протягом першого року накопичує корисні речовини, які сприяють формуванню цибулини. До першого цвітіння минає приблизно 5 років. Але ця квітка ще «дитинча», за яким селекціонер спостерігатиме ще 3 роки. За цей час квола рослина перетворюється на дорослий тюльпан. А щоб сорт отримав путівку в життя, потрібно виростити певну кількість цибулин. Тож гібридизація триває в середньому 15 років».

Нині в ботсаду можна помилуватися 30 ранніми сортами, яким на зміну прийдуть ще понад 130 сортів середнього та пізнього цвітіння, з них 17 представлено вперше. Колекція не лише постійно поповнюється новими видами; в науковій установі з особливим трепетом зберігають і раритетні екземпляри, виведені ще в середині ХІХ сторіччя. Навіть не віриться, що така звична для нас квітка існує кілька тисячоліть. Адже перші згадки про садові тюльпани — у староперських байках ХІ–ХІІ століть.

На виставку люди їдуть по позитивні емоції. Фото автора

«Із Персії тюльпани потрапили в Туреччину, де стали улюбленими рослинами, — розповідає Людмила Максимівна. — За свідченнями сучасників, у володіннях Сулеймана II щовесни цвіло не менше 500 тисяч тюльпанів. Саме тут вперше почали займатися селекцією нових сортів. І до кінця XVI століття їх налічувалося вже близько 300 видів».

Постачальником тюльпанів для Османської імперії був і Крим. До двору султана доставляли цибулини тюльпана Шренка з Судакського та Феодосійського регіонів. Цей різновид мав велику різноманітність кольорів і форм, можливо, це і стало причиною масового вивозу цієї рослини. За словами пані Людмили, достеменно відомо, що в околицях нинішньої Феодосії було зібрано і відправлено через Чорне море у Стамбул 300 тисяч цибулин тюльпанів.

Здогадатися, що це тюльпан, а не півонія, можна лише за стеблом і листям

Згодом квітка з Туреччини потрапила до Відня, а звідти почала мандрувати всією Європою. Найбільше до душі рослина припала голландцям, які вдало перетворили її на бренд країни. Уже понад 450 років Голландія — провідний виробник цибулин тюльпанів на світовому ринку. Захоплення тюльпанами в цій країні мало великий розмах й увійшло в історію під назвою «тюльпаноманії», або «золотої лихоманки». Адже тоді за кожен новий сорт платили шалені гроші. За особливо популярні види їхні власники могли придбати будинки, землі, коней і багато іншого.

Тюльпан-хамелеон, який з блідо-зеленої перетворюється на яскраву квітку

У Нікітський ботсад цю квітку завезли з Європи в перші роки його існування. Так, уже майже 200 років тому було розпочато роботу з інтродукції, тобто введення нових сортів рослин у регіон, в якому вони раніше не зустрічалися. Весь цей час установа накопичувала рослини різних видів та створювала колекції. «Виведенням власних сортів ботсад почав займатися півсторіччя тому, — згадує Людмила Александрова. — Головною метою такої роботи стало бажання отримати пізньоквітучі тюльпани, оскільки іноземні сорти не витримують нашої травневої спекотної погоди та суховіїв». Як наслідок отримано майже 100 форм тюльпанів, що мають високі декоративні якості, стійкі до наших погодних умов і можуть прикрасити будь-яке місто. Гордість саду — тюльпан скіф, який розквітає наприкінці квітня, а завершує цвітіння в середині травня. Нині колекція тюльпанів Нікітського ботанічного саду представлена 14 садовими класами: 331 сорт іноземної селекції, 9 сортів селекції ботсаду та 7 дикорослих видів.