Коли днями на дверях під’їзду мого будинку з’явилось оголошення, в якому йшлося про те, що через заборгованість мешканців за тепло з 1 квітня відключать опалення, чимало людей сприйняли цю інформацію не як покарання, а навпаки. «Може, на пляшку боржникам скинемось?» — пожартував один із сусідів. Бо хоч на тепло в будинку протягом холодного періоду нарікати не доводилось і комунальники регулювали температуру теплоносія відповідно до погоди, рахували за будинковим лічильником, а все одно цифри у платіжках кусалися: в будинку живуть люди зі скромними доходами. Тож не проти були, коли потепліло на вулиці, светри в квартирах одягти, щоб хоч трохи менше платити за комунальні послуги.

Пам’ятаю, як кілька років тому в нашому будинку розгорівся справжній бій за лічильник тепла. Його встановили ще під час здачі будинку в експлуатацію, через кілька років комунальники чомусь перестали його помічати (а може, і вкрали) і стали нараховувати людям плату за кількістю квадратних метрів у квартирі. Тож мешканцям довелося шукати правди, точніше, тепломіра в різних інстанціях. Нині він є, але люди бачать, що цього вже мало. Бо будинковий прилад обліку і реальна економія для родини не дуже дружать. Люди можуть порівняти, скільки платять за тепло у квартирах такої самої площі ті, хто має індивідуальний котел у помешканні. Приміром, знайома, яка живе в однокімнатній квартирі з індивідуальним опаленням, узимку платила за газ трохи більш як 500 гривень щомісяця, але в цю суму входило і саме опалення, і підігрів води, і користування газовою плитою. Вона знала, де треба економити: йдучи на роботу, підкручувала газ до мінімуму, а оскільки на роботі цілий день — зрозуміло, що увечері не так багато часу котел вмикався на більший обігрів. Мешканцям багатоповерхівок із централізованим опаленням, хай навіть і з лічильником, доводилося платити набагато більше. Бо ж навіть якщо й підкрутять батареї, то на вміст родинного гаманця це ніяк не вплине.

Тож зрозуміло, що люди мріють про облік тепла в окремих квартирах. Але комунальники пояснюють їм: не можна! Причина — так звана вертикальна розводка системи опалення, встановлена в більшості будинків. То в новобудовах уже встановлюють горизонтальну, із квартирними теплолічильниками, і, як стверджують господарі таких квартир, це справді вигідно: сам регулюєш, скільки тепла тобі потрібно.

Та невже для мешканців квартир з вертикальною розводкою все так безнадійно, і їм доводиться лише залежати від волі (і апетитів) теплоенергетиків? Виявляється, ні, у наш час технічних рішень і новацій можливо все. Фахівці зауважують, що технічно можливими є різні варіанти: можна систему переробити з вертикальної на горизонтальну, щоб у кожній квартирі встановити прилад обліку тепла, а можна піти й простішим шляхом: встановити лічильник на кожній батареї у разі вертикальної розводки. Інша річ, скільки це коштує.

А коштує недешево — що один варіант, що інший. І настільки недешево, що, підбивши кошторис, навіть ті, хто з ентузіазмом агітував за облік тепла у «вертикальних» квартирах, опускали руки: краще вже платити, скільки теплоенергетики заправлять. А ті не підтримують поквартирну ідею — бо, вочевидь, буде, як із лічильниками води. Адже після встановлення будинкових лічильників люди, в яких не було поквартирних, платили набагато більше, ніж ті, в кого водоміри були у квартирах. Адже на них списували всі втрати… Враховуючи ж, скільки тепла втрачається в мережах по дорозі до будинку, можна тільки уявити, наскільки невигідний комунальникам поквартирний облік!

Однак у нас нині чимало державних та регіональних програм, спрямованих на зменшення споживання енергоресурсів, модернізацію будинків. Також у державі взято курс на оснащення кожної багатоповерхівки будинковим тепломіром. Але, можливо, варто передбачити варіанти? Опитати людей, який спосіб обліку тепла вони хотіли б — загальнобудинковий чи поквартирний, і відповідно до цього вибудовувати облікову політику. Можливо, до цього ніхто з розробників таких програм не додумався. А можливо, стримала дороговизна справи. Однак мої сусіди, наприклад, мріють про поквартирний облік тепла, особливо в очікуванні завершення опалювального сезону. І, вочевидь, якби з’явилася відповідна програма, із задоволенням до неї долучилися б, зокрема коштами. Адже Україна взяла курс на енергонезалежність, невід’ємна складова якої — енергоощадність, зокрема в житловому секторі. Тож, можливо, настав час звернути увагу й на питання поквартирного обліку тепла.