БЛАГОДІЙНИЙ БАЛ

Виручені кошти скерують на підтримку української книжки, допомогу інтернатам і бібліотекам

Де в Києві можуть зійтися українське Стрітення, віденський бал "Редут", індійське свято Голлі та нью-орлеанська Марді-Гра? Тільки на "Карнавалії"! Зал мерії, де "Карнавалія" зустрічала Стрітення чотири роки поспіль, для свята виявився затісним. Тож цього разу дійство відбулося в блакитному залі Центрального залізничного вокзалу столиці. Виявляється, слово "вокзал" походить від англійського vauxhooll -вокальна зала, до якої англійці будували колії, щоб леді та джентельменам було зручно добиратися.

Міжнародний благодійний фонд "Мистецька скарбниця", який започаткувало подружжя Логушів, відкрив п'ятий щорічний культурно-просвітницький і благодійний бал-маскарад. Понад тисячу гостей "вирушили" до світової подорожі - темою свята стали мандри. Відтак "мандрівники" під високою ампірною стелею з намальованими фортецями давньоруських міст відправилися разом з нашим Стрітенням до національних святкувань Заходу та Сходу.

Найочікуванішим для присутніх був виступ голосистої Джамали. Публіку, що танцювала, очолив невтомний Григорій Чапкіс. У програмі було святкування зустрічі зими й весни по-китайськи. А ще танцювальні цитати венеційського, аргентинського, бразильського карнавалів під супровід естрадно-симфонічного й джазового оркестрів. А духовий оркестр зустрічав гостей у вечірньому, національному та карнавальному вбранні на пероні навпроти ретро-потягу.

Важливою складовою свята стала благодійність. За словами натхненника феєричного заходу Юрія Логуша, кошти від лотереї та виручені на аукціоні, скерують на підтримку української книжки та допомогу інтернатам і бібліотекам. Серед лотів - речі відомих футболістів, м'яч з автографами "динамівців", картини, серед яких і робота Івана Марчука, дизайнерська сумочка від модельєра Оксани Караванської, артефакти, наприклад, глечик І століття. Найдорожчим був лот від Логушів - примірник Пересопницького євангелія зі стартовою ціною 25 тис. грн. Серед 30-ти гостей, які придбали квиток за 8 тис. грн, розіграли автомобіль. Публіку потішили різноманітні призи від спонсорів. Головний приз для кращої танцювальної пари - порцелянові позолочені туфельки - презентувала чеська мануфактура. "Важливо, що в Україні розвиваються підприємства харчової промисловості, - говорить Юрій Логуш. - Це нові робочі місця. Тож нам є що святкувати".

На свято завітав і відомий український письменник Василь Шкляр, який нещодавно здобув Шевченківську премію: "Юрій Логуш багато робить для розвитку нашої культури, адже за його сприяння почали дублювати фільми українською мовою на одному з телеканалів. А такими благодійними заходами він стимулює розвиток масової вітчизняної літератури".

"Щороку чекаю на "Карнавалію", - зізнається ведуча дійства Марися Горобець. - Хоча багато світських заходів відмінилося, "Карнавалія" щороку стає все масштабнішою. На балу я в образі української панночки презентуватиму іноземним гостям подорож Україною - важливо показати весь її потенціал: і культурний, і історичний, і природний. Адже у нас справді є чим похвалитися перед іноземцями".