САМІТ
 

Україна зацікавлена в активізації співпраці з Вишеградською групою: Чехією, Словаччиною, Угорщиною та Польщею
 

Про це Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив у Братиславі, виступаючи на пленарному засіданні Саміту глав урядів країн Вишеградської групи, який проходив за участю Австрії, Німеччини та України, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. "Цей формат є досить успішним, і ми готові активно налагоджувати співпрацю", - зазначив Микола Азаров. Крім того, Прем'єр-міністр поінформував учасників зібрання про реформи, які наразі тривають в Україні, зокрема про податкову, бюджетну та адміністративну. На думку Миколи Азарова, реформа влади має створити у нашій країні ефективніше державне управління, а також суттєво скоротить витрати на утримання держапарату, зменшить рівень корупції та сприятиме пожвавленню ділової активності.


 20-річчя Вишеградської групи у Братиславі відзначали (зліва направо) глави урядів Австрії (Вернер Файман), Угорщини (Віктор Орбан), Німеччини (Ангела Меркель), Словаччини (Івета Радічова), Чехії (Петр Нечас), Польщі (Дональд Туск) та України (Микола Азаров) 

У своєму виступі Микола Азаров також заявив, що Україна, як і всі країни Вишеградської групи, розташована у Карпатському регіоні, який є перспективним в контексті реалізації транзитних проектів. Зокрема, Прем'єр-міністр навів приклад будівництва широкої залізничної колії Український кордон -Братислава - Відень. За його словами, саме співробітництво у Карпатському регіоні може стати взаємовигідним напрямком партнерства України та країн Вишеградської четвірки.

До цієї теми Микола Азаров повернувся і під час спільної прес-конференції сімох європейських прем'єрів, яка відбулася після завершення саміту. Він розповів журналістам про перспективи Міжнародної конференції міністрів з питань надзвичайних ситуацій Карпатського регіону. Глава уряду повідомив, що у ході саміту українська сторона висловила зацікавленість в інтенсифікації співробітництва для сприяння сталого розвитку в країнах Карпатського регіону. "Ми прагнемо поліпшити економічну, соціальну та екологічну ситуацію у гірських регіонах усіх наших країн та розробити спільний механізм запобігання стихійним лихам, забрудненням річок та повітря. Одним з перших кроків на цьому шляху може стати Міжнародна конференція міністрів з надзвичайних ситуацій та екології країн, у ході якої була б вироблена концепція наших подальших спільних дій", - підсумував Микола Азаров.

Він також запросив європейських інвесторів брати участь у тендерах із модернізації вітчизняної газотранспортної системи. "Адже саме через українську ГТС пролягає найкоротший та найдешевший шлях транспортування енергоносіїв до європейських споживачів", - вважає Микола Азаров. Крім того, Прем'єр наголосив: Україна була і залишається стабільним та надійним транспортером російського природного газу та нафти до Європи. Проте Київ готовий і надалі здійснювати диверсифікацію постачання енергоносіїв маршрутом їх транспортування, насамперед у контексті Євразійського нафтотранспортного коридору.

У Братиславі Прем'єр-міністр торкнувся також і важливої для України теми щодо укладання угоди про зону вільної торгівлі з ЄС. Вона, вважає Прем'єр, дозволить розв'язати продовольчі проблеми в Європі. Адже угода щодо ЗВТ, підписана у повному обсязі, забезпечить вихід української аграрної продукції на європейський ринок. При цьому він уточнив, що у ході саміту глави урядів значну увагу приділили саме питанню продовольчої безпеки в Європі та світі. За словами Миколи Азарова, Україна розраховує, що країни-учасниці саміту підтримають нас у питанні укладення Угоди про асоціацію з ЄС. Під час переговорів, за словами Прем'єр-міністра, країни Вишеградської групи, Австрія та Німеччина позитивно оцінили ініціативу України щодо спрощення перетину державного кордону у рамках проведення Євро-2012 та запровадження спільних прикордонних та митних постів на всіх переходах з нашими країнами-сусідами.

Країни Вишеградської групи, Австрія та Німеччина позитивно оцінили ініціативу України щодо спрощення перетину державного кордону у рамках проведення Євро-2012 та запровадження спільних прикордонних та митних постів на всіх переходах з нашими країнами-сусідами.