На 320 сторінках видання, що днями побачило світ, — українська історія від появи людини на наших землях до найостанніших подій. «Більшість карт абсолютно нові, йдеться і про нинішній час — події на Майдані та в зоні АТО», — розповів журналістам на презентації видання директор видавництва «Мапа» Микола Сухенко.

За словами автора-укладача атласу Юрія Лози, який ретельно працював над добором матеріалів упродовж багатьох років, на створення історичних атласів його свого часу надихнув знаний український історик Ярослав Дашкевич. «Ми разом працювали над відтворенням карт Боплана, й він став для мене людиною, яка підштовхнула до цих проектів», — сказав він журналістам.

Метою створення недовговічної Новоросії було розділити український ареал та проковтнути нашу державність. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

За словами дослідника, картографи стикаються з особливими моментами. «Вони не повинні видавати себе за істориків, але мають дуже точно інтерпретувати їхні версії. Є дуже контроверсійні теми, наприклад походження індоєвропейців чи слов’ян. У нашій ситуації ми вирішили, що в цих проблемних темах нам нічого не потрібно, як просто відтворити їх картографічною мовою. Тому подали по кільканадцять версій на всі спірні теми. Таких знайшлося чимало».

«Автор дотримувався чіткої концепції: від заселення українських земель людиною близько мільйона років тому до останніх місяців нинішньої історії. Бачимо, як земля трансформується в державу, як змінюється палітра держав і зрештою виростає Українська. Україна почала виходити з тіні Російської імперії. Гадаю, ця книжка також посприяє цьому», — наголосив завідувач відділу Інституту археології НАНУ доктор історичних наук Віталій Отрощенко.

Візуалізація історії тим важливіша, що саме так вона краще сприймається, наголошують фахівці. «Ми бачимо свою єдність як народу, історичну тяглість держави», — пояснив провідний науковий співробітник Інституту історії НАНУ доктор історичних наук Тарас Чухліб. Саме на картах атласу добре видно, наскільки велику територію займала Запорізька Січ. «До нової Підпільненської Січі входило не лише Запоріжжя, а й Дніпропетровська, частини Луганської, Донецької, Миколаївської областей, а також Кіровоградщини та Херсонщини. Це була величезна держава».

Карти промовисто ілюструють і що являла собою Новоросія. «Спочатку Єлизавета І створила Нову Сербію на території задніпровських місць Гетьманщини та Війська Запорозького. Це була територія завширшки 20 та завдовжки 300 кілометрів на просторах сучасної Кіровоградщини. Мета її створення — завадити спілкуванню запорозьких козаків із гетьманськими. Нова Сербія проіснувала приблизно 20 років та змінилася Новоросією, що також проіснувала майже 20 років і мала на меті розділити український ареал та проковтнути наші державні утворення», — розповів Тарас Чухліб.

Справжня Новоросійська губернія — це шматочок сучасної Кіровоградської області. Нинішня риторика РФ — пересмикування та маніпуляція історичними подіями, наголосив дослідник.

Насамкінець. Дивуватися геббельсівським методам пропаганди Російської Федерації не доводиться давно. Вразило інше: майже порожній зал інформаційної агенції. Журналістів, які прийшли на презентацію, можна було порахувати на пальцях однієї руки.

«Історія особливо актуальна тепер, коли триває війна. Бо супротивник каже, що нема окремої історії України, і претендує на нашу історичну пам’ять, народ, територію. Нам потрібно активізувати пропаганду історії, а робити це доводиться в умовах окупації інформаційного простору. Але, на жаль, як бачимо, українських журналістів зовсім мало», — констатував завідувач відділу Інституту історії НАНУ професор Станіслав Кульчицький.

Купити 320-сторінковий атлас, який видано накладом 1000 примірників, можна у видавництві «Мапа».