ПРОФОРІЄНТАЦІЯ

У Харкові презентували проект, покликаний  задовольнити  кадрові потреби в IT-сфері

У спортивному комплексі Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», де проходив ярмарок робочих місць, організований Харківським обласним центром зайнятості спільно з «політехом», яблуку ніде було впасти: ознайомитися з вимогами сучасного ринку праці та поспілкуватися з роботодавцями прийшли не лише випускники, а й студенти молодших курсів вишу.

Працювати  на державу

Другокурсник Антон Криницький, який опановує в НТУ «ХПІ» професію програміста і мріє про кар’єру за спеціальністю, прийшов на ярмарок  дізнатися про сьогоднішні вимоги  роботодавців. Хлопець добре розуміє, що бажана й добре оплачувана робота залежить, перш за все, від якості його знань. Отож, каже,  ще є час на підготовку.  І в цьому йому, безперечно, допоможуть  пройдені під час проведення ярмарку тести, які  вказали на помилки, і тепер юнак знає, над чим потрібно працювати більш грунтовно. 

А третьокурсниці Катерина Петрова і Марія Бабракова хочуть знайти місце для проходження майбутньої виробничої  практики. Кажуть, пропозицій так багато, що очі розбігаються.  Однак дівчата цьому тільки раді, адже  значно збільшується їхній шанс отримати те, за чим прийшли. 

Для задоволення найрізнобічніших  запитів студентів організатори надали у їхнє повне розпорядження всю електронну базу даних служби зайнятості з 70 тисячами поточних та перспективних вакансій в Україні і близько 4,5 тисячі вакансій у Харківській області. З представниками майже 70 підприємств, установ та організацій, які на місці пропонували «політехам» понад 300 вакансій,   надали можливість поспілкуватися наживо.

— Мета заходу — допомогти зрозуміти молодим людям, що вже під час навчання у вищому навчальному закладі вони потрібні державі, — наголосив у своїй промові під час урочистого відкриття  профорієнтаційного заходу заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. — Молоді люди мають можливість зрозуміти, наскільки робоче місце відповідає їхньому інтелекту і чи може воно задовольнити їхні життєві потреби.

Крім того, за словами Ігоря Шурми,  цей захід — черговий крок до реалізації соціальних ініціатив Президента України, який ставить завдання модернізувати та абсолютно змінити систему зайнятості людей, щоб кожна високоосвічена молода людина в Україні не заглядала на закордон, не чекала пропозицій звідти, а могла реалізувати свій потенціал на Батьківщині і працювати на державу.

Щоб допомогти молодим фахівцям влаштуватися на роботу, служба зайнятості компенсує роботодавцям витрати на заробітну плату.

— Цього року вже передбачені кошти на створення дотаційних робочих місць, — додає директор Харківського обласного центру зайнятості Володимир Міненко. — З початку нинішнього року шляхом надання дотацій роботодавцям у Харківській області працевлаштовані майже 450 осіб, на заробітну плату витрачено понад 6,7 млн грн. Ці кошти передбачені перш за все на працевлаштування соціально незахищених верств населення, до яких відносяться і випускники ВНЗ.

Третьокурсниці НТУ «ХПІ» Катерина Петрова і Марія Бабракова шукають місце для  майбутньої  практики.
Фото Світлани ГАЛАУР 

«Тягачем»  виступає Харків

У  рамках ярмарку робочих місць «Політех-2012» розпочато ініційований віце-прем’єром Сергієм Тігіпком проект з профорієнтації та профвідбору молоді щодо освоєння ІТ-професій і підписано Меморандум про спільну діяльність Державного центру зайнятості та Комітету Європейської бізнес-асоціації. Цей проект, як повідомив Петро Петрашко, директор Державного центру зайнятості, — пілотний і буде реалізований у трьох областях  України— Київській, Харківській і Львівській. Саме в них найбільш розвинені інформаційні технології і розташована велика кількість IT-компаній. «Ці регіони — лідери в IT-сфері. А Харків — місто, яке завжди відрізнялося новітніми технологіями. У Києві також велика кількість подібних підприємств, а Львів — центр IT-сфери західного регіону, на який ми можемо спиратися».

Петро Петрашко також наголосив,  що у разі коли пілотний проект доведе свою ефективність у цих областях, то аналогічна практика  пошириться на всю територію України.

— Я переконаний, що започаткований  нами проект буде вдалий, — зазначив директор Державного центру зайнятості, звертаючись до учасників профорієнтаційного заходу. — Адже я бачу, яку популярність має нинішній ярмарок робочих місць серед студентів «політеху», бачу ваші очі, зацікавленість, перспективу вашу і тих молодих людей, які закінчують інші виші й отримають ІТ-професії.

У Харкові та Харківській області, як наголосив Петро Петрашко, рівень безробіття становить 7 % і він нижчий, ніж у середньому в Україні на 0,9 %.  Цей показник знижуватиметься завдяки спільним зусиллям і надалі. Адже одна з головних проблем на українському ринку праці — високий рівень безробіття  саме серед молоді. «Якщо розглянути вікову групу від 15 до 24 років, то рівень безробіття сягнув 20%. Нам потрібно зробити певні висновки і вживати заходів у розв’язанні саме цієї проблеми», — зазначив  він. Найпомітнішим з них і стане проект, покликаний  задовольнити кадрові потреби в IT-сфері.