Це нове бачення ексклюзивного пасажирського транспорту, стверджують розробники.  Він покликаний стати ідеальним туристичним шатлом для готельного трансферу, таксі в екскурсійних зонах тощо. Вперше прототип Synchronous  побачили у квітні цього року на 11-й щорічній конференції з питань екологічно чистого транспорту й відновлюваних джерел енергетики у Монако,  повідомляє сайт electricmarathon.com.

— Ідея ексклюзивного електромобіля спала нам на думку, коли ми, перебуваючи у Монако, не змогли викликати таксі, — розповідає СЕО компанії-розробника Electric Marathon International Андрій Білий. — Отже, вирішили створити транспортний засіб спеціально для таких локацій, як Монте-Карло. Наша компанія займається організацією щорічного електромобільного марафону, що фінішує в Монте-Карло. Але хотілося зробити щось значуще, щоб запам’яталося. І ми зробили. 2015 року презентували в Монако концепт, який викликав зацікавленість. Минув рік, й ми дійшли до робочого прототипу. У Монако були здивовані: вони не так часто працювали з нашою країною й не гадали, що українці можуть бути настільки результативними.

Зі столичного «Олімпійського» електромобіль вирушив до Львова. Фото з сайту autonews.autoua.net

В українського електрокара є шанси набути попиту в Монако, вважає Почесний консул Монако в Естонії Юрій Тамм:

— Уряд Монако та особисто Його Світлість князь Альбер ІІ прикладають неабияких зусиль щодо збереження навколишнього середовища й розвитку екологічно чистих технологій, — каже він. — Тому нова модель електромобіля актуальна для цієї країни. Як і Князівство Монако, Synchronous  має консервативне «обличчя» та сучасне, технологічно розвинене «серце».

Українські дизайнери зазначають, що ідею зробити своє дітище схожим на спорткар відкинули відразу —  ним жителів Монако не здивуєш. Тож обрали досить сміливу концепцію ретрофутуризму: автомобіль, сучасний зсередини та схожий на старовинну карету ззовні.

А керівник компанії, яка допомагала розробляти інжинірингову частину проекту, Сергій Вельчев зазначає: допоки  представлений прототип, про точні технічні характеристики казати зарано. Корпус автомобіля зроблено із композитних матеріалів. Утім, особлива гордість — асинхронний двигун українського виробництва. Спеціально для Synchronous компанія E-line розробила і зарядний пристрій.  За словами розробників, перевагою українського електромобіля є підвищений рівень комфорту — окрема кабіна для водія, великий затишний салон, в якому можуть вільно розміститися шестеро людей, зручні пасажирські дивани.

Поки обговорюють питання щодо серійного виробництва українського електромобіля, прототип готують до презентації в межах щорічного транс’європейського електромобільного ралі — Електромобільний Марафон-2016 Львів — Монте-Карло. Він стартує  22 травня у Львові. На шляху до Монте-Карло прототип першого повністю українського електромобіля  презентуватимуть у 10 країнах та 23 містах. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»