ЄВРОПЕЙСЬКА БЕЗПЕКА

Свій перший візит чинний Голова ОБСЄ Леонід Кожара присвятив врегулюванню конфлікту  між Кишиневом і Тирасполем

Врегулювання придністровського конфлікту є одним із ключових пріоритетів головування України в ОБСЄ. Тому перебуваючи з візитом у Республіці Молдова, міністр закордонних справ чинний Голова ОБСЄ Леонід Кожара приділив найбільше уваги цій темі.

Президент Республіки Молдова Ніколае Тімофті  привітав главу зовнішньополітичного відомства України із початком головування в ОБСЄ, висловивши переконання, що завдяки накопиченому унікальному досвіду офіційний Київ, без сумніву, зможе сприяти успішному просуванню процесу придністровського врегулювання.

За словами Леоніда Кожари, те, що свій перший візит як чинного Голови ОБСЄ він здійснює саме до Молдови, свідчить про особливе значення, яке надає Україна подальшому поступальному розвитку двостороннього співробітництва та досягненню прогресу в діалозі між Кишиневом і Тирасполем.

Він також наголосив на налаштованості України підтримувати високу динаміку переговорного процесу у форматі «5+2». Ідеться зокрема про забезпечення його збалансованого порядку денного, а також сприяння зусиллям сторін із вирішення проблемних питань, які існують.

Ця тема звучала і під час зустрічі керівника вітчизняного МЗС із Прем’єр-міністром Республіки Молдова Владом Філатом. Сторони обговорили комплекс питань, пов’язаних із двосторонньою співпрацею та взаємодію під час українського головування в ОБСЄ.

Прем’єр-міністр Молдови висловив готовність підтримувати активний діалог з Україною щодо двостороннього порядку денного в рамках євроінтеграційних процесів та регіональної співпраці.

Леонід Кожара зустрівся й з головою парламенту Молдови Маріаном Лупу, порушивши питання перспективи пожвавлення двостороннього співробітництва у парламентському вимірі. Зокрема сторони наголосили на важливості посилення контактів між вищими законодавчими органами двох країн на рівні комітетів та груп дружби.

Акцентували й на важливості забезпечення прав української меншини у Молдові та молдовської — в Україні. У цьому контексті Маріан Лупу висловився за прискорення процесу ратифікації відповідної двосторонньої угоди.

Під час зустрічі особливий наголос було зроблено на можливостях, що відкриваються на шляху придністровського врегулювання завдяки головуванню України в ОБСЄ. Зокрема йшлося також і про парламентський вимір взаємодії між двома берегами Дністра.

У рамках візиту до Республіки Молдова міністр закордонних справ провів зустріч із віце-прем’єр-міністром, міністром закордонних справ та європейської інтеграції Республіки Молдова Юрієм Лянке. Він привітав Леоніда Кожару з початком головування в ОБСЄ та висловив переконання, що Україна має всі можливості для надання нового імпульсу в активізації процесу придністровського врегулювання.

Як повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ, глави зовнішньополітичних відомств детально обговорили широкий комплекс питань двостороннього співробітництва, домовилися забезпечити змістовну підготовку важливих візитів на вищому рівні протягом цього року. Вони позитивно оцінили інтенсивний розвиток співпраці останнього часу, висловили готовність вирішувати найближчим часом найактуальніші питання порядку денного. А окрему увагу приділили взаємодії країн у євроінтеграційній сфері.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»